Korn ve Foru Karlín vsadili na jistotu

31.03.2017 09:16 - Ondřej Hricko | foto: Kateřina Postránecká

Americká nu-metalová parta Korn se po necelém roce vrátila do Prahy, aby představila své nové album "The Serenity Of Suffering". Z něj nakonec zazněly jen dvě skladby a set poskládali hlavně z největších hitů z průřezu celé diskografie. Svůj prostor dostali i formace Heaven Shall Burn a Hellyeah.

Live: Korn

support: Heaven Shall Burn, Hellyeah
setlist Hellyeah: !, X, Demons In The Dirt, Sangre Por Sangre (Blood for Blood), Moth, Human, Startariot;
setlist Heaven Shall Burn: Hunters Will Be Hunted, Bring The War Home, Voice Of The Voiceless, The Omen, Combat, Corium, Counterweight, The Weapon They Fear, Passage Of The Crane, Awoken, Endzeit, Black Tears;
setlist Korn: Right Now, Here to Stay, Rotting In Vain, Somebody Someone, Word Up!, Coming Undone, Insane, Y'All Want A Single, Make Me Bad, Shoots And Ladders, Drum Solo, Blind, Twist, Good God, Falling Away From Me, Freak On A Leash
Fotogalerie

Hellyah, Forum Karlín, Praha, 30.3.2017
© Kateřina Postránecká
Ač je označení legendární ve spojení s hudebními skupinami trochu zprofanované, kalifornští nu-metaloví veteráni Korn si ho nepochybně zaslouží. Právě oni stáli za vznikem metalového sub-žánru, který opanoval zejména druhou polovinu devadesátých let a stál za zrodem dnes trochu skomírající, ale tehdy silné komunity. Nyní činí jejich diskografie dvanáct desek, přičemž k právě poslední "The Serenity Of Suffering" vydané v loňském roce uspořádali turné se zastávkou v pražském Foru Karlín, kde den předtím řádili australští Parkway Drive.

Heaven Shall Burn, Forum Karlín, Praha, 30.3.2017
© Kateřina Postránecká
Překvapivou volbou byl výběr předskokana v podobě deathcorových Heaven Shall Burn z německého Saalfeldu. Přece jenom hudebně jde o trochu říznější formaci, než na jaké je publikum Korn zvyklé. Ti sice odvedli dobrou práci, za kterou se jim fanoušci v kotli odměnili od poloviny setu pořádným mosh pitem, ale většina zcela zaplněného Fora Karlín vystoupení sledovala se smíšeným zájmem a většina zřejmě o Heaven Shall Burn slyšela poprvé. Ti představili zejména svou poslední desku "Wanderer" z loňského září.

Korn, Forum Karlín, Praha, 30.3.2017
© Kateřina Postránecká
Večer ovšem odstartovali Hellyeah, testosteronem napumpovaní Texasané, jejichž řady zdobí Vinnie Paul (Pantera) za bicími, zpěvák Chad Gray (Mudvayne) či kytarista Tom Maxwell (Nothingface). Hellyeah, to je skupina složená z nadšení jejich zakladatelů, které z pódia doslova sálalo. Pro evropské publikum je tahle superskupina z Dallasu možná příliš americká, ale pražské publikum ji přivítalo vřele a na skladby z jejich dosavadních dvou alb reagovali s nadšením. Vinnie Paul házel úsměvy a vůbec se Hellyeah zdáli uvolnění. Fanoušky pak obdarovali trsátky i paličkami a svůj set zakončili skvělou peckou "Startariot".

Hlavní hvězdy večera si pro sebe uzmuly něco přes hodinku hracího času a set tak utekl snad až příliš rychle. Vzhledem k tomu, že se jednalo o turné k poslední desce, překvapilo, že z její nabídky sáhli pouze ke dvěma singlům "Insane" a "Rotting In Vain". Jde o sice nejsilnější momenty novinky, ale povedené album má v zásobě i další neméně zajímavé kusy, které zřejmě naživo tuzemští fanoušci jen tak neokusí.

Korn, Forum Karlín, Praha, 30.3.2017
© Kateřina Postránecká
Výběr zbylých skladeb už tak překvapivý nebyl, stejně tak otevírák koncertu "Right Now" z alba "Take A Look In The Mirror". Snad během sekundy se rozpoutala ve vyprodaném karlínském sále revoluce. Tančilo se a skákalo i daleko od pódia a ani ochozy nezůstávaly pozadu. Velmi dobrou odezvu měla i pecka z nové desky "Rotting In Vain", která se směle může zařadit k největším hitům kapely. I přes její mladý věk ji fanoušci zpívali téměř slovo od slova.

Korn přivezli jinak pěknou pódiovou show, byť vcelku komorní. Dominovaly jí všudypřítomné světelné tabule i ohromná bicí souprava Raye Luziera. Nemohl chybět ani typický Davisův stojan na mikrofon. Sám frontman své fanoušky nezklamal ani volbou oděvu, když dorazil se svým obvyklým kiltem. Ten pak k písni "Shoots And Ladders" doplnil i o skotské dudy.

Korn, Forum Karlín, Praha, 30.3.2017
© Kateřina Postránecká
Za vrchol koncertu dle odezvy v sále lze označit údernou pecku "Coming Undone" z dnes již klasického alba "See You On The Other Side", kterou zbytečně rozměnil vsunutý cover "We Will Rock You" Queen. Druhým vrcholem byla kultovní hitovka "Y'All Want A Single", před kterou jsme se podobně jako při koncertech Visacího zámku všichni vyfakovali.

Po hodince koncertu se parta kolem Jonathana Davise odporoučela do zákulisí, aby fanoušky pár minut napínala. Po návratu ještě vystřihli dnes již kultovní písně "Falling Away From Me" a "Freak On A Leash" a nadobro zmizeli v útrobách za oponou. Dojmy z koncertu, který sice nebyl kdovíjak dlouhý, byly vesměs dobré. Škoda byla pouze ne úplně ideálního zvuku v první části koncertu a Davisův ne vždy jistý zpěv. Korn hráli jinak na jistotu a nevynechali žádný zásadní moment z jejich čtvrt století dlouhého tažení metalovou scénou, a fanoušci tak mohli odejít domů zcela spokojeni.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY