The Charm The Fury na druhém albu "The Sick, Dumb & Happy" překročili limity metalcoru

17.04.2017 12:27 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Holandští The Charm The Fury jsou dalším nadějným jménem evropského metalu. Skupina kolem energické frontmanky Caroline Westendorp však není na scéně úplným nováčkem. Novinka "The Sick, Dumb & Happy" je totiž již jejich druhým albem. Díky němu ale konečně nakukují do první metalové ligy.
8/10

The Charm The Fury - The Sick, Dumb & Happy

Skladby: Down On The Ropes, Echoes, Weaponized, No End In Sight, Blood And Salt, Corner Office Maniacs, The Future Need Us Not, Silent War, The Hell In Me, Songs Of Obscenity, Break And Dominate
Vydáno: 24.3.2017
Celkový čas: 42:10
Vydavatel: Mystic Production
The Charm The Fury vznikli v roce 2010 v Amsterodamu a první studiové pokusy přišly na svět dva roky nato ve formě EP nazvaném "The Social Meltdown". Materiál zřejmě zaujal francouzské vydavatelství Listenable Records a roce 2013 s nimi natočilo debut "A Shade Of My Former Self". Kapela bohužel nevyužila potenciálu, který dřímal v jejich charismatické zpěvačce Caroline Westendorp a na svět vypustila pouze průměrný, ničím objevný metalcore. Mladá holandská parta to ale nevzdala, dala si na skládání nového materiálu více času a do své hudby vložila odkazy na Panteru, Machine Head i Slipknot. Trpělivost a odhodlání se vyplatily, důkazem budiž vydání novinky "The Sick, Dumb & Happy" pod křídly největšího metalového vydavatelství Nuclear Blast. A to už něco znamená.

Druhé album "The Sick, Dumb & Happy" je vlastně docela zajímavým mixem rockových i metalových sub-žánrů. Nalezneme v něm groove-metal, metalcore, deathcore, punk, hard-rock, doom-rock i klasický heavy-metal. Každá píseň nabízí trochu jiné odlesky tvrdé hudby, ale jako celek album funguje a drží pohromadě i díky hodně přiostřeném vokálu Caroline. Ta působí jako ze řetězu utržený a hodně popuzený dobrman, kterému vlezl pošťák do revíru.

První singl "Down On The Ropes" hodně napoví, o čem hudba The Charm The Fury je. Skladba má neskutečný groove, který připomene snad jen legendární Panteru. A když už si myslíte, že The Charm The Fury jedou na maximum, ještě o pár rychlostních stupňů přidají.

Hned s druhou písní "Echoes" zvolní a ukážou svou melodičtější tvář. Ta se v průběhu nahrávky sice objevuje jen zřídka, ale jinak brutální tempo alespoň zpestřuje a nechá posluchače oddychnout. Caroline je navíc dobrá zpěvačka a s melodickými pasážemi si umí bez problému poradit.

Druhé polovině desky vévodí pecka "The Future Need Us Not", která si bere něco z Korn, Slipknot i Walls Of Jericho. Zběsilá rytmika duní jako parní stroj a znovu se musí obdivovat Carolinim zápal. Hned v dalším momentě, písni "Silent War", zase velmi vkusně vystřihne rockovou baladu. Píseň nezní nijak křečovitě, naopak jde o velmi silný moment s pěkným idealistickým textem i dobrou gradací.

The Charm The Fury se od vydání své prvotiny ohromně posunuli a míří si to do nejvyšších řad metalu. Jejich druhou desku "The Sick, Dumb & Happy" lze, přes své nesporné kvality, chápat jako příslib do budoucna a most, kterým se ze zástupu průměrných skupin vyšplhají mezi zvučná jména evropské scény. Pokud někdo bude mít příležitost poslechnout si něco z předchozí nahrávky, nepochybně ocení, jak ohromný kus cesty za ty čtyři roky ušli.

Pro tuzemské fanoušky tu je navíc dobrá zpráva. The Charm The Fury své tažení povedou i přes Českou republiku a v červenci zakotví na festivalu Masters of Rock, kde se představí tamnímu vizovickému publiku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY