"Bláfjall" je typickou skladbou Islanďanů Sólstafir, přesto přináší nové zajímavé prvky

23.03.2017 17:48 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Vydání nového alba islandských atmosférických rockerů Sólstafir se nezadržitelně blíží. Deska "Berdreyminn" je naplánována na 26. května letošního roku. Po netradičně pojaté, neobvykle svižné písni Ísafold, ve které zaslechneme i vlivy irských hardrockerů Thin Lizzy, je zde druhý singl - "Bláfjall".

Ten může být pro fanoušky jistým uklidněním: Sólstafir stále zůstávají melancholicky zadumanou kapelou, která kreslí své nádherné zvukové krajiny a rozhodně se nenechává zavírat do žánrových škatulek. Nejpodstatnější změnou zůstává výměna bubeníka. Ten nový přinesl do kapely trošku jiné, jednodušší pojetí rytmiky a nutno říct, že to čerstvě zveřejněné písni sluší.

Skladba "Bláfjall" tematizuje souboj člověka s jeho vnitřními démony. Z toho důvodu obsahuje řadu přeryvů, rychlejších, metalových riffových (téměř industrial metalových) pasáží i jemnějších ploch. Již zmíněná (pravidelná, přímočará) rytmika hudbu skvěle žene kupředu po celou dobu její více než osmiminutové stopáže. Zajímavou, zvuk obohacující novinkou je - kromě zajímavého, dosud nepříliš využívaného dvojhlasu - také použití varhan, které písní dodávají vznešenost a vnitřní napětí.

Šesté studiové album Sólstafir, následovník oceňované desky "Ótta", vyjde v květnu na značce Season Of The Mist.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY