Hudební svět opustila rock'n'rollová legenda Chuck Berry

19.03.2017 08:12 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Jako by nestačil loňský rok, kmotřička s kosou rozšiřuje řady nebeského hudebního panteonu i letos. Ve věku požehnaných devadesáti let zemřel legendární pionýr rock'n'rollu Chuck Berry. Příčina smrti zůstává zatím neznámá, ale podle nedávného vyjádření Berryho syna Charlese juniora prodělal před nějakou dobou zápal plic. "Jediné, co můžu říct, že je to devadesátiletý starý pán," nechal se slyšet Berry jr. "A jako většina devadesátiletých má lepší a horší dny. Před časem měl zápal plic, ale uzdravuje se. Bohužel je to s ohledem na jeho věk velmi zdlouhavý proces."

Chuck Berry svou kariéru nastartoval v roce 1955 hitem "Maybelline". Během svojí kariéry natočil řadu skladeb, které pomáhaly formovat zvuk rock'n'rollu a natrvalo se zapsaly do kánonu rockové muziky. Písně jako "Johnny B. Good", "Roll Over Beethoven", "Memphis, Tenessee" nebo "You Never Can Tell" patří vyloženě do čítanky populární hudby a zná je prakticky každý.

Berry ovlivnil řadu umělců, jeho skladby přejímala nekonečná řada kapel, mezi jinými tak nesourodí umělci jako The Beatles, Rolling Stones (byla to ostatně láska k Berryho muzice, která spojila Micka Jaggera a Keitha Richardse), The Doors, Sex Pistols nebo Judas Priest.

Byl to Berry, který vybrousil styl hry na elektrickou kytaru, styl, který inspiroval mnohé další. Ukázal nový styl jevištního pohybu a byl také jedním z prvních umělců černé pleti, který dosáhl tak širokého věhlasu. Ač vrchol jeho kariéry spadá do přelomu padesátých a šedesátých let, nahrával a hlavně vystupoval i nadále. Od roku 2012 je členem Rock'n'Rollové síně slávy.

Na letošní rok, ke svému velkému životnímu jubileu, připravil nové studiové album, prostě nazvané "Chuck", které obsahuje první nový materiál Chucka Berryho od roku 1979. S jeho dnešním úmrtím se album nestane jen dárkem k narozeninám, ale také do jisté míry pomníkem tohoto významného umělce.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY