Zemřel bluesman James Cotton

17.03.2017 08:40 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Bluesový svět opustila ve čtvrtek 16. března jedna z žijících legend, zpěvák a hráč na foukací harmoniku, James Cotton. Jedenaosmdesátiletý muzikant zemřel v nemocnici v Austinu v Texasu na komplikace zápalu plic. V roce 2013 vystoupil na třináctém ročníku domácího festivalu Blues Alive, který je každoročně pořádán v Šumperku.

Narodil se (pravděpodobně) 1. července 1934 ve městě Tunica v Mississippi. Začínal jako bubeník, slávu si však vydobyl až jako hráč na foukací harmoniku. Svou profesionální kariéru zahájil Cotton právě jako harmonikář v doprovodné kapele neméně slavného Howlin' Wolfa na začátku padesátých let. První vlastní nahrávky vydal pod vedením Sama Phillipse (pomohl objevit mj. Johnnyho Cashe a Elvise Presleyho) v jeho Sun Records v Memphisu. V roce 1955 jej do své kapely přetáhnul Muddy Waters a vedl ji dalších deset let. V mezičase mezi hraním s Watersem si založil vlastní kapelu Jimmy Cotton Blues Quartet. V roce 1977 se rovněž podílel na oceňovaném albu výše zmíněného Waterse, které pod názvem "Hard Again" produkoval Johnny Winter.

Poslední sólovou desku "Cotton Mouth Man" vydal Cotton v roce 2013. V průběhu své dlouhé kariéry hrál - vedle těch výše uvedených - také mj. s Keithem Richardsem, Santanou, Taj Mahalem, BB Kingem, Greggem Allmanem nebo Joem Bonamassou.

S Jamesem Cottonem odešla jedna ze skutečných bluesových legend, muzikant, který zažil slavné žánrové období v padesátých a šedesátých letech a aktivně utvářel podobu tohoto žánru.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY