Jeden z pěti českých projektů vybraných Linhartovou nadací získal prestižní Honoraria Grant a jede na festival Burning Man

19.03.2017 17:40 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Linhartova nadace vypsala v září loňského roku otevřenou výzvu, ve které nabízí finanční podporu na výjezd českých umělců na legendární americký festival Burning Man 2017, který se každoročně koná v nevadské poušti Black Rock Desert. Z bezmála dvaceti přihlášených projektů vybrala pět nejlepších, které se ucházely o účast na festivalu. Z těch byl vybrán radou festivalu jeden, který se festivalu zúčastní.

První kolo pro přihlašování uměleckých projektů na letošní ročník, nesoucí téma "Radikální rituál", proběhlo v prosinci loňského roku. Ze sedmnácti přihlášených projektů, které Linhartova nadace obdržela v rámci své otevřené výzvy, bylo vybráno pět nejlepších, které byly přihlášeny na samotný festival. Všech pět projektů bylo v prvním kole vybráno uměleckou radou festivalu Burning Man a postoupilo do dalšího kola otevřené soutěže. Ve druhém kole byl mezi mnohými projekty z celého světa vybrán jeden český projekt: Heardt (na snímku) autorů Štěpána Houdka, Anny Feyerové, Báry Anny Stejskalové a Jakuba Kapalína.

Cílem vybraného projektu je vytvořit tvar srdce z řetězů světel, které budou ovládány klávesami piana. Docílí se tak efektu tekoucího světla, kdy při hře na piano bude srdce pulzovat, tedy svítit. Kromě hudby se lidé budou moci vyjádřit i výtvarně a to úpravou piana po stránce vzhledové. Piano v poušti tak bude vytvářet prostředí pro setkávání, pro objevování dalších lidí i sebe, pro sebevyjádření, pro darování hudby ostatním a pro svobodu projevu. Svou mnohotvárností projekt pokrývá většinu principů festivalu Burning Man.

Linhartova nadace podporuje účast českých umělců na významných zahraničních festivalech a událostech v rámci svého nadačního programu LinhArt Crossing Borders. Pro rok 2017 byl vybrán festival Burning Man, který se koná každoročně v srpnu v poušti Black Rock Desert u Nevady, USA. V nevadské poušti se každoročně na konci léta schází až 25 tisíc lidí a vzniká tam Black Rock City, dočasné město rozkládající se na 9 km2, zaslíbené umění a komunitě účastníků, kteří jsou podporování ve volném sebevyjádření, ať je jakkoliv bizarní.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY