Chinaski originálně obyčejní

04.11.2002 05:00 - František Matějíček | foto: facebook interpreta

Nové album skupiny Chinaski nazvané prostě "Originál" přináší hudbu a ctnosti, které tuhle partu zdobí od prvních úspěchů. Naprostá přímočarost, nezaměnitelné texty a také neopomenutelné hity, díky nimž se formace okolo Michala Malátného a Pavla Grohmana stává legendou. Více v naší recenzi.
7/10

Chinaski - Originál

Skladby: Můj svět, Veselý turista, Láskopad, Hurá do Chebu, Kytarista, Žil byl..., Lidi choděj do práce, Dobrák od Kosti, Umělci z Prahy, Šangri-La, Dál..., Neříkej, že ne, Tahle láska skončila
Celkový čas: 51:44
Vydavatel: B&M Music
Nové album skupiny Chinaski kráčí svědomitě ve stopách svých předchůdců. Nedá se asi čekat, že by kluci přišli s něčím úplně novým a myslím, že si to ani nikdo nepřeje. Chinaski jsou prostě Chinaski. Jsou sví a tak trochu jedineční. Dokáží lidový bigbít zahrát tak popově, že jediné oko nezůstané suché, jediná slečna nezůstane sedět a přitom není důvod se tvářit, že takhle zahraný komplet je určen jenom někomu.

I album "Originál" je plné potencionálních hitů, které budou znít v uších stejně dlouho jako "Klára", "Strojvůdce" nebo "Jaxe". I starší ročníky budou muset v případě tohoto hudebního tělesa svůj vztah k českému popu poněkud přehodnotit. Ne snad proto, že by bez nové kolekce nešlo žít, ale poslouchání je to skutečně příjemné. Dokonce se vkrádá pocit, že není třeba jednotlivé nahrávky třídit podle obvyklých měřítek. Ano, posluchač, který není skalním příznivcem a "Originál" poslechne na základě nejaké té rádiové hitovky, může najít na desce slabiny, ovšem to, co lze takto označit jako slabší místo, jsou ve skutečnosti pouze praví a nefalšovaní Chinaski. Naprostá přímočarost, nezaměnitelné texty a také neopomenutelné hity, díky nimž se formace okolo Michala Malátného a Pavla Grohmana stává legendou

Kromě dnes již protřelého songu "Můj svět" je na albu dalších dvanáct dobře znějících novinek. Mezi nafalšované a typické lze řadit skladby jako "Veselý turista", "Umělci z Prahy" nebo "Hurá do Chebu", možná i některé další. Pak jsou tu také nahrávky, které pravděpodobně osloví širší poluchačské spektrum jako "Šangri-la", která je mým tajným tipem na rádiovku číslo dvě. Motto "...nejhezčí jsi byla opilá" asi sebere velkou porci náctiletých - a nejen jich. Ale i takových skladeb je tu víc. Stokrát si můžete říkat, že tohle je muzika pro jinou cílovou skupinu, přesto se vám asi stane, že se neudržíte a začnete se alespoň pohupovat do rytmu.

Nelze přitom říci, že album "Originál" nabízí něco výjimečného, nepřekonatelného. Je to prostě "jenom" neskrývaná pohoda plná nápadů, které nikoho nenaštvou. Skoro se dá říci, že Chinaski jsou mistři jednoduchosti a v případě nové desky dokázali být originálně obyčejní.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY