Ed Sheeran si podmanil Ameriku singlem i deskou s parádním startem

14.03.2017 22:22 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

451 tisíc jednotek získala třetí deska Eda Sheerana "÷" za první týden dostupnosti v Americe a napodobila tak zlatý úspěch předchozí "×". Navíc oslavil double, "Shape Of You" mezi singly přesvědčivě zvítězilo. Dařilo se i dalším Britům: Clean Bandit se s "Rockabye" dostali do první desítky.
Ed Sheeran - Shape Of You
© facebook interpreta
SINGLY - V týdnu vydání celé desky máme "Shape Of You" samozřejmě na jedničce. Ed Sheeran dokonce vévodí všem metrikám, když i ve streamech nakonec porazil Migos: měl jich 50,8 milionů. S 116 tisíci downloady a 160 miliony impresí to bylo naprosto jednoznačné vítězství.

Rovnou desítka skladeb z "÷" pak debutovala v Hot 100. Spolu s "Castle On The Hill" a "How Would You Feel (Paean)" se tak v celém žebříčku nachází 13 z 16 stop z deluxe verze desky. A protože jiné novinky nebyly, tak počtem desíti startů stanovil nový rekord debutů od jediného interpreta v jednom týdnu. Když se do žebříčku probojovalo více interpretů, tak nejvíce čerstvých startů měl Justin Bieber: 13 s vydáním "Purpose".

Za Migos se vytáhl Bruno Mars, "That's What I Like" si polepšilo ve všech měřítkách a bronzem tak překonalo "24K Magic". Ze stupňů vítězí vypadli Zayn a Taylor Swift a do první pětky se dostala Rihanna s "Love On The Brain". Jedná se o 22. hit zpěvačky tak vysoko, více jich už mají pouze čtyři umělci.

Sumu přehrání opět navýšil Kodak Black a "Tunnel Vision" vyskočilo na šestku. The Chainsmokers zůstali s "Paris" sedmí, "Something Just Like This" prozatím z první desítky vypadlo, ale díky tomu "Closer" Top 10 uzavřelo. To znamená, že vyrovnalo rekord týdnů v elitní desítce, má jich 32 jako "How Do I Live" LeAnn Rimes.

Za osmým Big Seanem najdeme Clean Bandit. Track "Rockabye" s Seanem Paulem a Anne-Marie je v žebříčku už čtvrt roku a pomalu se dostával výš a výš, za skokem až z třetí desítky ale stojí sleva na iTunes, díky které se zdvojnásobily downloady. Devítka překonává o jednu příčku maximum "Rather Be".

Lorde ve svém druhém týdnu (první týden byl jen jediný den) vystřelila do Top 20, "Green Light" napočítali 52 tisíc stažení a 13,6 milionů přehrání.

    Top 10 - singly:
  1. Ed Sheeran - Shape Of You
  2. Migos feat. Lil Uzi Vert - Bad And Boujee
  3. Bruno Mars - That's What I Like
  4. Zayn & Taylor Swift - I Don't Wanna Live Forever (Fifty Shades Darker)
  5. Rihanna - Love On The Brain
  6. Kodak Black - Tunnel Vision
  7. The Chainsmokers - Paris
  8. Big Sean - Bounce Back
  9. Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie - Rockabye
  10. The Chainsmokers feat. Halsey - Closer

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Ed Sheeran - Divide
© facebook interpreta
DESKY - Druhé album Eda Sheerana "×" (aka "Multiply") má v USA dvojitou platinu, takže od novinky "÷" ("Divide") se očekávala nemalá čísla. Nakonec se prognózy ještě navyšovaly a konečných 451 tisíc jednotek je opravdu parádních.

Je to nejlepší číslo od silvestrovských 491 tisíc "4 Your Eyez Only" J. Colea. A po třičtvrtě roce máme singlový i deskový double, od "Views" a "One Dance" Drakea.

Čistý prodej dělal 322 tisíc, a tak se album hned po prvním týdnu stalo v tomto roce celkově nejprodávanějším. Je to o polovinu větší start než také zlatého "×".

Zajímavý návrat máme na stříbru, Metallica totiž začala prodávat vstupenky na koncerty v bundlu s deskou "Hardwired... To Self-Destruct" a to tak prodejně vystřelilo nahoru. V Top 10 pak najdeme dva soundtracky a pak už jen hip-hop a r'n'b.

Z toho novinka je jediná: debut devatenáctiletého zpěváka Khalida "American Teen". Ze 37 tisíc jednotek bylo jen 12 tisíc v čistém prodeji. Jinak, kromě klipu k singlu níže si na streamovacích službách pusťte i písničku "8TEEN" - zní jako "Sladké mámení".

    Top 10 - alba:
  1.  N Ed Sheeran - ÷ (451 tisíc jednotek)
  2. Metallica - Hardwired… To Self-Destruct (81, +191 %)
  3. Bruno Mars - 24K Magic (65, +12 %)
  4. Future - FUTURE (52, -18 %)
  5. Future - HNDRXX (49, -59 %)
  6. Migos - Culture (44, -6 %)
  7. The Weeknd - Starboy (42, -8 %)
  8. ▬ Různí - Moana Soundtrack (39, +1 %)
  9.  N Khalid - American Teen (37)
  10. ▼ Různí - The Trolls Soundtrack (36, -28 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY