Zu představí v Brně novou desku i tvář, jako host vystoupí Tomáš Vtípil

15.03.2017 12:57 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Po loňském triumfu na Colours Of Ostrava se Zu vrací tam, kde je jim nejlépe - do klubu. 17. dubna zahrají v brněnském Kabinetu Múz. Pro italskou kapelu, která ze všech nejvíce pročísla scénu tvrdé kytarové psychedelie, půjde o jediný český koncert na aktuálním turné.

Vznikli pod bezprostředním vlivem koncertu Swans a od roku 1999 dokázali pohnout nejen stavidly experimentální scény, respektive té její části, která si tyká s tvrdými kytarami. Italské trio Zu se proslavilo spoluprací s Mikem Pattonem (průlomové album "Carboniferous" vyšlo - stejně jako několik dalších - na labelu Ipecac), jejich záběr je ale mnohem širší.

Zu plakát
© facebook interpreta
A bavit se můžeme o splitu s industriálními hiphopery Dälek i spolupráci s Buzzem Osbornem z Melvins anebo renomovanými bubeníky Gabem Serbianem (Retox, Cattle Decapitation) či Balázsem Pándim (Merzbow, To Live And Shave in L.A.). O šíři jejich hudebních zájmů nejlépe svědčí aktuální album "Jhator", které vychází na konci března u labelu House Of Mythology (Ulver, Hypnopazūzu, Stian Westerhus). Na podporu desky nyní Zu vyráží na evropské turné, které zahrnuje i zastávky na renomovaných festivalech Roadburn (Holandsko) a Supersonic (Velká Británie). "Jhator" představuje další z posunů ve zvuku nevyzpytatelné kapely - vlivy křehkého projektu Laniakea, v jehož řadách se potkal Massimo Pupillo s britským všeumělem Danielem O'Sullivanem, nelze popřít.

Duo Massimo Pupillo (baskytara) a Luca T. Mai (baryton saxofon) aktuálně doplňuje ještě bubeník Tomas Järmyr (dále Barchan, kapela, ve které se potkal s Jamesem Welburnem). Před Zu vystoupí Tomáš Vtípil, výrobce hluku, skladatel filmové i scénické hudby a performer, spolupracovník nejrůznějších hudebních uskupení napříč hudebními žánry. Hovoříme o multiinstrumentalistovi s žánrovým rozkročením mezi undergroundem, hip hopem i soudobou vážnou hudbou. O členu DG307, spolupracovníku Pavla Zajíčka, Moniky Načevy a dalších. O držiteli nominace Českého lva za hudbu k filmu "Pouta", ale především o hudebníkovi vynikajícím nadhledem, jímž se vymyká veškerým žánrovým klišé.

Koncert pořádá Jednota ve složení ][, Heartnoize Promotion a Naše koncerty, vstupenky v předprodeji na GoOut stojí 250 korun, na místě budou o padesát korun dražší.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY