Anna K. přináší s novou deskou lidem do domovů "Světlo"

21.03.2017 13:30 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Více než pětileté čekání na nové řadové album Anny K. je u konce. Zpěvačka se rozhodla do domovů letitých fanoušků přinést "Světlo" a pevně věří, že s aktuální nahrávkou najde i nové posluchače. Šance na to s deskou, ze které dýchá život, rozhodně má.
8/10

Anna K. - Světlo

Skladby: Vždycky se budeme znát, Co mi za to dáš, Až mě zachráníš, Po dvou vteřinách, Milá, Děti krásy, Nebezpečná, V malinách, Pyramida Boha Slunce, Prokřehlá, Hold A Little Place
Vydáno: 10.03.2017
Celkový čas: 36:59
Vydavatel: BrainZone
Také Anna K. se rozhodla stát koněm rychle se rozvíjející vydavatelské stáje BrainZone a možná i to vedlo k názvu aktuální desky. Světlo symbolizuje teplo, život, lepší náladu a to vše na nás dýchá z mnoha tónů i slov nového alba. Proto je název nahrávky tak příznačný. Anna K. si v minulých letech prošla mnoha životními strastmi, ale nyní je vidět, že to vše je již pryč. Hodlá se dívat na život z lepší stránky, užívat si maličkostí a radovat se z každé povedené věci. To na ní bylo patrno i při podzimních dílech StarDance, kdy ukázala svoji elegantnější a křehčí tvář.

Její postupné stoupání jednotlivými díly show možná zapříčinilo, že deska nevyšla dřív, na druhou stranu je lepší si na dobrý výsledek počkat, než jej nějak uspěchat. Zpěvačka na novém materiálu pracovala znovu s Tomášem Varteckým, vyčpěle a dýchavičně však novinky určitě nezní. První dvě skladby - pilotní singl "Vždycky se budeme znát" a "Co mi za to dáš" - jsou hitovky takřka na první dobrou, mírně tanečně laděné věci s pozitivním nadhledem. Z celého alba hodně vystupuje slovo LÁSKA a texty se rozhodně nechoulí pod dekou deprese. Naopak si konkrétně při prvních dvou skladbách častěji vybavíte tančící zpěvačku po rozkvetlé louce.

Spousta lidí Anně K. vytýkala na posledním albu "Relativní čas" určitou unavenost, rozplizlost či malý prostor pro překvapení. Na "Světle" však nuda nehrozí i proto, že písním nechybí náladovost. Tak jak ji nemusíte v lidském podání, na nahrávkách se do jisté míry trpět dá, často je právě i přínosem. Jen jí nesmí být až přespříliš.

U "Po dvou vteřinách" se může objevit pocit, že patří na aktuální novinku Wanastowích Vjecý "Alchymie". Ostatně Tomáš Vartecký patří v současné době do sestavy této rockové legendy. A aby nebylo styčných bodů s touto kapelou málo, duet "Milá" s Luciannou Krecarovou nahrál zpěvák Wanastovek Robert Kodym. Přesně tak, jak ho známe, se všemi afekty i efekty. S Annou K. tvoří spojení ohně a ledu, které dohromady dává příjemnou vlažnou vodu. Rockověji zdrsněná je "Nebezpečná" a i tato tvář je Anně K. třeba díky dávnému hostování na projektu Zemětřesení vlastní.

Ani autorsky se nejedná o čistou jízdu. Jednou písní dokonce přispěla i legendární autorská dvojice Zdeněk Svěrák - Jaroslav Uhlíř. Předposlední "Prokřehlá" je postavená pouze na klavíru a smyčcích a už podle těch typických uhlířovských vyhrávek se dá poznat, od koho skladba vlastně je. Kühnův dětský sbor hostuje v ekologické narážce "Děti krásy" a v mystické "Pyramida Boha Slunce". Závěrečný bonus obstarává anglicky zpívaná "Hold A Little Place". Text k ní napsal dlouholetý kamarád zpěvačky Bradley Stratton, hudbu složil Tomáš Vartecký a jedná se o už starší spolupráci se Stringer Bessant, akustickým duem, které je projektem zpěváka Garyho Stringera z Reef, kteří si s Annou K. společně zahráli na akustickém turné, ze kterého později vzešla i nahrávka "Poprvé akusticky".

"Světlo" se prostě povedlo. Jasné rádiové hity, rocková zdrsnělost i křehká romantika jsou doprovázeny nevlezlými poctami umělcům a stylům, které formují tvorbu Anny K. A rozhodně se nedá napsat, že se výsledek podobá dortu, který pekli pejsek s kočičkou. Vše má své mantinely a tou nejvýraznější spojnicí nahrávky je stále sytější a jistější hlas hlavní protagonistky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY