Tom Chaplin koupal Prahu ve vlnách štěstí a harmonie

07.03.2017 10:42 - Pavel Parikrupa | foto: klapper.cz / musicserver.cz

Tom Chaplin se do Prahy vrátil po pěti letech, tentokrát nikoliv jako frontman britské kapely Keane, nýbrž coby sólový umělec představující svou výbornou prvotinu "The Wave". K potěše diváků své účinkování v Keane ale také několika písničkami připomněl.

Live: Tom Chaplin

místo: Roxy, Praha
datum: 6. března 2017
setlist: Still Waiting, Hardened Heart, Bend & Break, Solid Gold, I Remember You, Silenced By The Night, Hold On To Our Love, Clear Skies, Worthless Words, Bring The Rain, Bedshaped, The River, Quicksand, Better Way, Sovereign Light Café, The Wave, Crystal Ball, Bound Together, Everybody's Changing, See It So Clear
Fotogalerie

V naší recenzi desky Toma Chaplina "The Wave" jsme několikrát hovořili o zpěvákově cestě k lidskému i uměleckému znovuzrození, o opětovném nalezení štěstí skrze hudbu. První sólový Chaplinův večer v Praze byl živou ilustrací hlavního tématu jeho prvotiny. Od začátku až do konce byl koncert čítankovou ukázkou perfektního souznění protagonistů z pódia (zpěvák a čtyři doprovodní hudebníci) s diváky v klubu Roxy.

Tom Chaplin, Roxy, Praha, 6.3.2017
© klapper.cz / musicserver.cz
Pražské vystoupení bylo první zastávkou evropské části turné "Carried By The Wave", jež se na Starý kontinent přesunulo po měsíční přestávce ze Spojených států. Odpočatá kapela vsadila na osvědčený setlist ze zámoří, jehož páteř samozřejmě tvořily písničky z desky "The Wave", ale také připomínky Keane - a nemusely to být nutně nejslavnější skladby kapely, jak ukázala skladba "Clear Skies". Občas si také muzikanti pohráli s aranžemi notorických hitů, když třeba v "Bedshaped" kromě typického piána a bicích znělo i smyčcové duo.

Zní to jako hrozné klišé, ale ten koncert opravdu neměl chybu. Po technické stránce vzato, výborný zvuk naprosto stačil, nemusela zde být žádná velká světla, projekce a efekty. Perfektně fungovalo Tomovo spojení s publikem, jeho srdečnost a energie byly odzbrojující. Byl to obrovský bonus k naprosto fantastickému zpěvu. Těžko vyjádřit superlativy jeho bezchybný výkon, z kterého běhal mráz po zádech.

Tom Chaplin, Roxy, Praha, 6.3.2017
© klapper.cz / musicserver.cz
Chaplin se nezdráhal řadu písniček uvést krátkým povídáním o okolnostech jejich vzniku a občas mohli mít posluchači pocit, že zpěvák je s nimi na nějakém příjemném setkání po letech. Jako kdyby se potkali staří přátelé, co na sebe nikdy nezanevřeli, a jeden z nich mluví o tom, co všechno prožil a za co všechno ve svém znovu nalezeném životě je vděčný. Zpěvák tyto své zážitky, někdy velmi bolestné, vyzpíval ve svých písničkách a v Roxy to vypadalo, že mu všichni velmi dobře rozumějí.

"The Wave", čili vlna, je výbornou analogií i pro napětí, které se skrývá v Chaplinových skladbách. I v těch nenápadných, klidných nápěvech posluchač cítil spodní proudy, co se v mohutném vzepětí vydraly nahoru, aby ve zpěvákově hlasu explodovaly. Chaplin tohle zvládá mistrovsky díky svému jedinečnému hlasu, dynamice a empatii a z obyčejné pop music dělá silný příběh o člověku, který se dostal z drogové závislosti zpět do života. Zní to možná lacině, jenže v Chaplinově podání je to prostě uvěřitelné a krásné.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY