shop.musicserver.cz
Tom Chaplin, Roxy, Praha, 6.3.2017

Tom Chaplin koupal Prahu ve vlnách štěstí a harmonie

Vydáno: 07.03.2017 10:42 v sekci Naživo - Pavel Parikrupa | foto: klapper.cz / musicserver.cz

Tom Chaplin se do Prahy vrátil po pěti letech, tentokrát nikoliv jako frontman britské kapely Keane, nýbrž coby sólový umělec představující svou výbornou prvotinu "The Wave". K potěše diváků své účinkování v Keane ale také několika písničkami připomněl.

Live: Tom Chaplin

místo: Roxy, Praha
datum: 6. března 2017
setlist: Still Waiting, Hardened Heart, Bend & Break, Solid Gold, I Remember You, Silenced By The Night, Hold On To Our Love, Clear Skies, Worthless Words, Bring The Rain, Bedshaped, The River, Quicksand, Better Way, Sovereign Light Café, The Wave, Crystal Ball, Bound Together, Everybody's Changing, See It So Clear
Fotogalerie

V naší recenzi desky Toma Chaplina "The Wave" jsme několikrát hovořili o zpěvákově cestě k lidskému i uměleckému znovuzrození, o opětovném nalezení štěstí skrze hudbu. První sólový Chaplinův večer v Praze byl živou ilustrací hlavního tématu jeho prvotiny. Od začátku až do konce byl koncert čítankovou ukázkou perfektního souznění protagonistů z pódia (zpěvák a čtyři doprovodní hudebníci) s diváky v klubu Roxy.

Tom Chaplin, Roxy, Praha, 6.3.2017
© klapper.cz / musicserver.cz
Pražské vystoupení bylo první zastávkou evropské části turné "Carried By The Wave", jež se na Starý kontinent přesunulo po měsíční přestávce ze Spojených států. Odpočatá kapela vsadila na osvědčený setlist ze zámoří, jehož páteř samozřejmě tvořily písničky z desky "The Wave", ale také připomínky Keane - a nemusely to být nutně nejslavnější skladby kapely, jak ukázala skladba "Clear Skies". Občas si také muzikanti pohráli s aranžemi notorických hitů, když třeba v "Bedshaped" kromě typického piána a bicích znělo i smyčcové duo.

Zní to jako hrozné klišé, ale ten koncert opravdu neměl chybu. Po technické stránce vzato, výborný zvuk naprosto stačil, nemusela zde být žádná velká světla, projekce a efekty. Perfektně fungovalo Tomovo spojení s publikem, jeho srdečnost a energie byly odzbrojující. Byl to obrovský bonus k naprosto fantastickému zpěvu. Těžko vyjádřit superlativy jeho bezchybný výkon, z kterého běhal mráz po zádech.

Tom Chaplin, Roxy, Praha, 6.3.2017
© klapper.cz / musicserver.cz
Chaplin se nezdráhal řadu písniček uvést krátkým povídáním o okolnostech jejich vzniku a občas mohli mít posluchači pocit, že zpěvák je s nimi na nějakém příjemném setkání po letech. Jako kdyby se potkali staří přátelé, co na sebe nikdy nezanevřeli, a jeden z nich mluví o tom, co všechno prožil a za co všechno ve svém znovu nalezeném životě je vděčný. Zpěvák tyto své zážitky, někdy velmi bolestné, vyzpíval ve svých písničkách a v Roxy to vypadalo, že mu všichni velmi dobře rozumějí.

"The Wave", čili vlna, je výbornou analogií i pro napětí, které se skrývá v Chaplinových skladbách. I v těch nenápadných, klidných nápěvech posluchač cítil spodní proudy, co se v mohutném vzepětí vydraly nahoru, aby ve zpěvákově hlasu explodovaly. Chaplin tohle zvládá mistrovsky díky svému jedinečnému hlasu, dynamice a empatii a z obyčejné pop music dělá silný příběh o člověku, který se dostal z drogové závislosti zpět do života. Zní to možná lacině, jenže v Chaplinově podání je to prostě uvěřitelné a krásné.

NÁZORY
  • Když máš pravdu (Doktor Slovo, 07.03.2017 11:19) Reagovat

    ,tak máš pravdu.Není co dodat.Skvělé.

  • Perfektní koncert a neuvěřitelně silný záži... (Kóča, 07.03.2017 13:39) Reagovat

    Perfektní koncert a neuvěřitelně silný zážitek.

  • výborný zvuk? (ohluchlej, 07.03.2017 14:54) Reagovat

    koncert byl fajn, o tom žádná, nešlo předpokládat že by Chaplin podal špatný výkon, naopak byl stejně jako před 5 lety v Praze v super formě.. Lidí akorát, žádné mačkání ani žádné proluky v publiku, to bylo super..... ale zvuk v Roxy teda nic moc, nevím jestli jsou všichni tak hluchý, že aby z toho lidi něco měli, musí být zvuk tak děsně agresivní a vybuzený do výšek.... za mě šílený, hrozné sykavky, výsoké tóny tahaly za uši...... Chaplinova kapela taky občas zaváhala a ztratila rytmus (houslistka), ale jinak velmi velmi dobrý ..... jen ten vysoký pištivý zvuk, to mě teda fakt zklamalo, to koncert v 2012 v Lucerně byl zvukově úplně o něčem jiném.. nebo sem stál na špatném místě (přímo uprostřed :-)), nechápu to.. Kde stál recenzent musicserveru? Jinak hodnotím jako perfektní koncert o kterém sem se dozvěděl pouhý den předem :-)

  • Naprosto souhlasím! Neskutečně silný zážitek... (P., 07.03.2017 18:58) Reagovat

    Naprosto souhlasím! Neskutečně silný zážitek, ze kterého až mrazilo, a působil od začátku spíš jak přílivová vlna všech různých emocí, s těmi staršími songy i trocha nostalgie, a hlavně teda euforie! Doufám, že to dají ještě kluci z Keane dohromady a za pár let se tu objeví zas spolu, ač Tom a jeho parta to zvládli včera na výbornou sami :)

  • Hudebni orgasmus (RAMA, 07.03.2017 21:05) Reagovat

    Posledni album od Keane byl pro mne jejich absolutni vrchol, a tak jsem take smutnil z jejich snad docasne prestavky, avsak pres pocatecni rozpaky z Tomovi prvotiny (asi jsem chtel zvuk Keane jako spousta z nas), jsem dnes rad, ze tenhle skvost mohl vzniknout a dnes mi nejaka absence soundu Keane klaviru v kazde pisni nechybi, ba naopak. Koncert samotny byla dokonalost snad po vsech strankach, ktere si jen vybavim. Popisovat tento concert bude vzdy diky superlativum vyznivat pateticky, ale to jinak ani nejde. Asi to nejlepsi, co jsem kdy zive slysel. Jeho hlas by uz ted mel byt na seznamu kulturniho dedictvi UNESCO. To tam tak pri nejake balade stojite a najednou si uvedomite, ze mate pusu dokoran jak jste z az andelske cistoty, barvy a rozsahu jeho hlasu v totalne opareni. Mate pocit, ze jste nikdy nic podobneho neslyseli. Zaroven vzajemna interakce s publikem byla neskutecne prirozena, nenucena, uvolnena, vtipne hlasky z publika tomu obcas take nasadily korunu. Mala klubova scena tomu dokonale slusela a proste podium jeste vic. Zvuk mi prisel vicemene skvelej, nejsem si uplne jist o jakem pistivem zvuku kolega v predchazejicim prispevku mluvi - obecne vysoke tony nastroju a i Tomova zpevu?!? Nevim, mozna obcas, ale po lonske zvukove hruze v O2 na Muse, ktere take miluji, tak tohle byl balzam. Ale asi srovnavam nesrovnatelne. Jo jeste jedna mala technicka. Byla tam takova 5 clenna particka imbecilnich slovaku, kteri byli v nalade a jez tam polovinu koncertu jen opravdu hlucne zvanili a to i ve chvilich, kdy Tom zpival intimni solo s klavirem. Mel jsem chut jim neco rici, ale to by znamenalo jim jednu i snad napalit, ale clovek zatne zuby a radeji popojde jinam, protoze kurvit si concert, na kterej se tesim s tim, ze mne mozna vyvedou, clovek nechce. To podavani alkoholu je trochu nestastne, protoze neni akce, aby se nekolik hlupaku nenaslo. Ta neucta k tem lidem okolo, ale i k umelci samotnemu je zarazejici.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Keane málem měli song "Love Actually" ve stejnojmenném vánočním filmu. Dvacet let poté ho představují světu (03.12.2023 08:20)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (30-21) (25.01.2023 20:00)
- Nové desky 35/2022 - od Lenny přes Megadeth po Yungbluda (07.09.2022 08:00)
- Video: "Gravitational" Toma Chaplina vypráví o mezilidských poutech (20.08.2022 15:44)
- Tom Chaplin z Keane ohlásil na září třetí sólové album "Midpoint" (12.07.2022 16:04)
- Keane připomenou své album "Strangeland" vinylovou reedicí (06.05.2022 09:44)
- Minirecenze: Keane si vás akustickým živákem "Live At Largo" podmaní (11.04.2021 08:45)
- Minirecenze: Tom Chaplin a jeho tucet zimních příběhů (23.12.2017 08:00)
- Video: "Midnight Mass" Toma Chaplina je plná vzpomínek (05.12.2017 10:56)
- Nové desky 46/2017 - od Tima McGrawa s Faith Hill přes Františka Segrada po Siu (21.11.2017 06:20)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu