Nové desky 10/2017

14.03.2017 09:37 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Novinky tohoto týdne jsou plné české hudby. Po pěti letech se přihlásila skupina J.A.R., strachu vás zbaví Cermaque, projekt Beránci a vlci konečně bude debutovat a B-Side Band bude oslavovat. Mimo to vám představíme liberecké ±0, Angličanku Alice Jemima nebo Skotku Siobhan Miller. Rockery potěší novinky The Shins nebo Kensington a tuzemské fanoušky zemité muziky Harlej.
Pokud se v pondělí 13. března vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

J.A.R. - Eskalace dobra (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: funk rock / rap

J.A.R. - Eskalace dobra
Po pěti letech od alba "Dlouhohrající děcka" se konečně vrací česká kapela J.A.R. s novým materiálem. Osmá řadovka dostala název "Eskalace dobra" a formace na ni zařadila celkem jedenáct nových songů plus několik bonusů. V nich si Holý a spol. opět nebrali servítky a zaměřili se na nešvary postkomunistické společnosti. Albu nechybí změny stylu napříč písněmi, precizní instrumentální i pěvecké výkony a všudypřítomná ironie, kterou můžete slyšet i na prvním singlu "Zhublas". Ten najdete dosud pouze v živé verzi na YuTube.com. Album bude k dostání také na vinylu.


Bush - Black And White Rainbows (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Bush - Black And White Rainbows
Formace Bush si jednoduše libuje v kontrastech a novinka "Black And White Rainbows" je toho důkazem. Nenechte se ale zmást tou duhou v názvu nahrávky, protože deska je spíš temnější. "Chtěl jsem napsat desku o tom, jaké to je vyjít z temnoty ba světlo," prozradil zpěvák Gavin Rossdale. "Mám za to, že element naděje je nezbytný. Svět je tak rozpolcený, že tyto věci potřebujeme." Ukázku v podobě kousku "Dystopia" najdete k poslechu na YouTube.com.


B-Side Band - 10 let
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz / swing

B-Side Band - 10 let
Brněnský B-Side Band letos slaví prvních deset let své existence a nutno říct, že za tu dobu se tento osmnáctičlenný soubor společně s Vojtou Dykem stal velmi výrazným nejen na domácí scéně, ale také na té světové. O tom vypovídá spolupráce s jedním nejlepších jazzových zpěváků na světě Kurtem Ellingem, držiteli Grammy New York Voices, nebo s The Puppini Sisters, které jsou známé z alb Michaela Bublého. Kromě toho spolupracoval s domácími interprety, jako jsou Matěj Ruppert, Tereza Černochová, Roman Dragoun, Jiří Macháček, Dan Bárta, Dasha, nebo Jan Smigmator. Jejich album s prostým názvem "10 let" celé toto období shrnuje v sedmnácti písničkách a většinu jmenovaných na něm také uslyšíte.


Kensington - Control (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Kensington - Control
Populární formace Kensington připravila novinkovou studiovku "Control". Jednou z novinkových skladeb alba je kousek "Do I Ever", ke kterému vznikl i videoklip. Ten najdete ke zhlédnutí tady. Formace navazuje na úspěchy předchozích děl "Vultures" a "Rivals", díky čemuž aspiruje na velký úspěch. Většina skladeb alba byla nahrávána v Římě, kde kapela především získala dostatek inspirace pro vytvoření zcela nové a odlišné muziky. Po digitálním vydání před několika měsíci se k nám tak deska dostává nyní i na CD.


Korben Dallas - Stredovek (Slnko Music)
Bandzone.cz / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní pop

Korben Dallas - Stredovek
Formace Korben Dallas přichystala své nové studiové album "Stredovek". Jde už o jejich pátou studiovku, která je pestrou sbírkou jedenácti písní. Jádro Korben Dallas tvoří zpěvák a kytarista Juraj Benetinm baskytarista Lukáš Fila a bubeník Ozo Guttler. Můžete se těšit také na kytary pravidelného hosta Ľuby Petrušky a v některých skladbách i klávesové party zvukaře kapely Miloše Brunclíka. Většinu textů napsal Fila, po jednom textu přispěli Benetin s Guttlerom a s jedním přišla spisovatelka a novinářka Jana Shemesh. Kapela představí album také na jarním turné, v rámci kterého zavítá do pěti slovenských a pěti českých měst. Křest alba proběhne 6. dubna ve středisku kultury na Vajnorské ulici v Bratislavě, kde skupina odehraje dva koncerty v jeden den – podvečerní koncert na sezení a večerní na stání. Nyní si ale poslechněte pro ukázku kousek "Nič sa nepýtaj".


Mallory Knox - Wired (Sony Music
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní pop

Mallory Knox - Wired
Ostrovní rocková formace Mallory Knox přichází na trh s novou a v pořadí už třetí studiovkou "Wired". Za pomoci producenta Dana Austina kapela připravila jedenáct kousků, které doposud získaly nadprůměrné hodnocení. Z rádií můžete znát trojici singlů - "Giving It Up", "Lucky Me" a "Better Off Without You". Poslední z nich si můžete poslechnout na odkaz ven.


Khatia Buniatishvili - Rachmaninoff: Piano Concertos Nos 2&3 (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: vážná hudba

Khatia Buniatishvili - Rachmaninoff: Piano Concertos Nos 2&3
Gruzínská klavíristka Khatia Buniatishvili se po dvou albech věnovaných různým autorům, opět rozhodla natočit recitál jednoho autora. Jak odhaluje název "Rachmaninoff: Piano Concertos Nos 2&3", volba padla na Sergeje Rachmaninova a jeho "Klavírní koncerty 2 a 3". Pro nás bude zajímavostí to, že desku s ní společně natočil Český filharmonický orchestr, který dirigoval slavný finský dirigent Paavo Järvi. Ukázky z desky jsou k dispozici na stránkách německého Amazonu.


Harlej - Hodný holky zlý kluky chtěj (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hard rock

Harlej - Hodný holky zlý kluky chtěj
Harlej zažije letos velký rok ve své kariéře. Kapela oslavuje své dvaadvacáté narozky a vydává nové album "Hodný holky zlý kluky chtěj". Sada nových písní je typicky harlejovských. Autorství z valné většiny vzal na svá bedra znovu Tonda Rauer, texty po několika letech obstaral opět Tomáš Miřátský. Další dopsali Kuba Ryba s Pekařem a patnáct let stará píseň "Odcházím" dostala nový kabátek coby duet zpěváků Vládi Šafránka a Tomáše Hrbáčka. Netradičně došlo i na jednu coververzi - píseň "Parlament" od punkerů Plexis. "Natočili jsme desku, jakou si dvacetidvouletej Harlej zasloužil, těším se, až ji fandové uslyší," prozradil Tonda Rauer. Ukázku najdete u nás na musicserveru. Dodejme ještě, že formace vyrazí na velké turné, které vyvrcholí na podzim v pražské Lucerně.


Havok - Conformicide (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: death metal

Havok - Conformicide
Thrashmetalové formace z Denveru Havok připravila pro své fanoušky novinku "Conformicide", která je podle slov zpěváka Davida Sancheze rychlejší a daleko naštvanější, než předchozí "Unnatural Selection". "Na této desce jsme se hudbu snažili patřičně navrstvit a a dodat jí potřebnou dynamiku. Texty písní zase reflektují současné dění," dodali ještě muzikanti. Ukázku v podobě kousku "Ingsoc" najdete na YouTube.com.


Tip týdne

Siobhan Miller - Strata (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: keltská hudba / folk

Siobhan Miller - Strata
I přes zjevnou popularitu keltských rytmů a hudby jsme v Nových deskách dlouho žádnou neměli. To nyní napravíme se skotskou zpěvačkou Siobhan Miller a její druhou řadovou deskou "Strata". V jejím případě se můžete těšit na jedenáct písniček z různých zdrojů, které odpovídají tomu, co ona sama poslouchala v mládí. Vedle tradičních songů tu najdete například i Dylanovu "One Too Many Mornings", nebo "Pound A Week Rise" Eda Pickforda. S nahráváním jí vypomohl také legendární skotský muzikant Phil Cunningham a jeho kolega ze Silly Wizard Andy M. Stewart. Se Siobham Miller a její tvorbou se můžete seznámit prostřednictvím jejího YouTube.com profilu.


Beránci a vlci - Beránci a vlci (Indies Scope)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folklór

Beránci a vlci - Beránci a vlci
Hudební projekt Beránci a vlci, který právě uvádí na pulty obchodů svoji debutovou eponymní nahrávku, začal svoji pouť v roce 2014 na festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou. V něm se spojili dohromady čtyři soubory či uskupení: Jitka Šuranská Trio, Ženský sbor z Kudlovic, kapela RukyNaDudy z Frenštátu pod Radhoštěm a Sdružení nezávislých jazzmenů, jehož členy jsou například houslista Stanislav Palúch, kytarista Michal Matejka, bubeník Michał Wierzgoń, kontrabasista Martin Kocián či saxofonista Štěpán Flagar. Společně se rozhodli oživit tradiční písně Moravy, na albu jich najdete hned třináct a jak to dopadlo, zjistíte poslechem ukázek na stránkách vydavatelství Indies Scope.


The Shins - Heartworms (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: metal

The Shins - Heartworms
Americká metalová formace The Shins se po pěti letech vrací se studiovkou "Heartworms". Nahrávka vychází po pětileté pauze, která ji odděluje od alba "Port Of Morrow". Čítá jedenáct kousků, za kterými stojí zpěvák, skladatel a producent kapely James Mercer. Ukázky všech písní najdete k poslechu na Amazon.com


James Dean Bradfield - The Chamber (soundtrack) (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: filmová hudba

James Dean Bradfield - The Chamber (soundtrack)
Anglický klaustrofobický thriller "The Chamber", který je prvotinou režiséra a scénáristy Bena Parkera zřejmě v českých kinech jen tak neuvidíme, ovšem jinak tomu bude v případě hudby z tohoto filmu. Tu si vzal na starost kytarista a zpěvák Manic Street Preachers James Dean Bradfield, který hudbou umocnil drama lidí uvězněných v ponorce na mořském dně. Že se mu to opravdu daří, zjistíte ze sedmnácti skladeb, jejichž ukázky nabízí britský Amazon.


±0 - ±0 (Miro)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: noise pop / indie rock

±0 - ±0
Noise popová kapela se stavařským názvem ±0 se dala dohromady na fakultě architektury v Liberci, což odhaluje původ jména, které se poměrně špatně píše a ještě hůře hledá. Možná i proto, ale především svoji hudbou zaujali na loňském tour reportu pro fullmoonzine.cz a nyní vydávají své debutové eponymní album. Pro něj ve studiu Animan v Kopřivnici společně s producentem Tomášem Neuwerthem natočili osm skladeb a první z nich, s názvem "Letná", sdílí na svém profilu na bandcamp.com.


Alice Jemima - Alice Jemima (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: electro pop / indie pop

Alice Jemima - Alice Jemima
Anglická zpěvačka a muzikantka Alice Jemima se na hudební scéně objevila již před pěti lety, kdy vydala debutové EP, nicméně výraznější průlom přišel až o dva roky, kdy zaujala tři miliony sledujících svoji verzí hitu Blackstreet "No Diggity". Nyní konečně tato kytaristka, která se inspirovala v tvorbě KT Tunstall a Corinne Bailey Rae, vydává i dlouhrající debut, na nějž zařadila celkem dvanáct písniček. V nich ukazuje, že se od stylu zmiňovaných kolegyň odchýlila směrem k elektronice a indie scéně. Poznávat ji můžete na jejím soundcloud.com profilu.


Cermaque - Neboj (Indies Scope)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní folk

Cermaque - Neboj
Písničkář Jakub Čermák alias Cermaque představuje svou osmou desku s názvem "Neboj", která pulsuje od nezávislého folku po alternativní hip hop a jejíž texty reagují na společenský vývoj v Čechách i ve světě v posledních letech. Na nahrávce spolupracovala řada tuzemských i zahraničních hostů, jako například elektroničtí producenti Aid Kid, Jan Kratochvíl (z dua Dva), Néro Scartch, švédský multiinstrumentalista a spoluautor většiny aranží Chris Strandh, Iamme Candlewick, Beata Bocek, či izraelský pianista Guy Mintus. Rozmanité skladby a různé pohledy jednotlivých producentů na zpracování stmelil Ondřej Ježek. Více informací a ukázky z alba najdete na stránkách vydavatelství Indies Scope.


Jan Lisiecki - Chopin: Works For Piano And Orchestra (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasická hudba

Jan Lisiecki - Chopin: Works For Piano And Orchestra
Kanadskému klavíristovi polského původu Janu Lisieckimu je sice teprve jednadvacet, ale hrál už v těch nejslavnějších sálech světa a leckdy po boku velmi slavných kolegů, či před věhlasnými hudebními tělesy. Jak je zřejmé z názvu jeho nahrávky "Chopin: Works For Piano And Orchestra", rozhodl se, jako už po několikáté, věnovat pozornost Frédéricu Chopinovi. Z jeho díla vybral hned pět opusů a ty ztvárnil společně s NDR Elbphilharmonie Orchester, který dirigoval Krzysztof Urbanski. Ukázky z alba můžete slyšet na stránkách britského Amazonu.


Karel Gott - Čas růží (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: střední proud

Karel Gott - Čas růží
Příští týden bude mít v karlínském divadle premiéru nový muzikál Sagvana Tofiho "Čas růží" s písněmi z repertoáru Karla Gotta. U příležitosti toho vychází stejnojmenná kompilace s písněmi, které v muzikálu zazní ovšem v autentickém podání samotného zpěváka. Na dvou discích jich naleznete jednatřicet z let 1965 až 1992 a dostalo se jim nového zvukového remasteringu z původních pásů. Seznam všech skladeb včetně ukázek nabízí Supraphonline.cz.


Dále vychází:

Barenboim/West-East.Div.Or - Hommage A Boulez (Universal)
Batmobile - Brand New Blisters (Bertus)
Benjamin Appl - Heimat (Sony Music)
Black Oak County - Black Oak County (Bertus)
Bonafide - Flames (Bertus)
Cindy Lee Berryhill - The Adventurist (Warner Music)
Daniel Behle - Schubert: Overtures, Romances & Arias (Sony Music)
David Bowie - Roots Of David Bowie (Mystic Production)
David Orlowsky Trio - Paris - Odessa (Sony Music)
Dead Limbs - Spiritus/Sulphur (Mystic Production)
Dorothee Oberlinger - Rokoko (Sony Music)
Eagles - Hotel California (The Legendary Broadcast) (bootleg) (Bertus)
Emmure - Look At Yourself (Mystic Production)
Flagship - The Electric Man (Warner Music)
Francois & The Atlas Mountains - Solide Mirage (Bertus)
Galactic Empire - Galactic Empire (Warner Music)
Grigory Sokolov - Mozart/Rachmaninov: Koncerty Pro Klavir (Universal)
Heidi Janků - Best Of Heidi (Supraphon)
LaFre - Spektrum ()
Lianne Hall - Caretaker (Bertus)
Magnetic Fields - 50 Song Memoir (Warner Music)
Marc Almond - Hits And Pieces (Universal)
Marc Almond - Hits And Pieces/Dlx (Universal)
Mario Lanza - Mario Lanza - The Best Of Everything (Sony Music)
Methyl Ethel - Everything Is Forgotten (Bertus)
Michel Legrand - Concerto Pour Piano, Concerto Pour Violoncelle (Sony Music)
Mike Tramp - Maybe Tomorrow (Mystic Production)
Modern English - Take Me To The Trees (Bertus)
Persefone - Aathma (Mystic Production)
RůZní - Zpívánky 2 (Supraphon)
Různí - A State Of Trance 800 (Sony Music)
Různí - Beauty And The Beast (soundtrack) (Universal)
Různí - Ultimate... Acoustic (Sony Music)
Různí - Ultimate... Chillout (Sony Music)
Různí - Ultimate... Soul (Sony Music)
Sebastian Bohren - Op. 2 - Hartmann, Mendelssohn, Respighi, Schubert (Sony Music)
Split Image - Before The Blitzkrieg (Mystic Production)
Stamina - System Of Power (Mystic Production)
Stevie Nicks - Transmission Impossible (bootleg) (Bertus)
The Picturebooks - Home Is A Heartache (Sony Music)
Voivod - Build Your Weapons (The Very Best Of The Noise Years) (Warner Music)
Wilko Johnson - I Keep It To Myself (Universal)
Wormwood - Ghostlands (Wounds From A Bleeding Earth) (Mystic Production)
Wretch - The Hunt (Mystic Production)

Vychází na vinylu:
Alice Jemima - Alice Jemima (Mystic Production)
Batmobile - Brand New Blisters (Bertus)
Black Oak County - Black Oak County (Bertus)
Circa Waves - Different Creatures (Universal)
Emmure - Look At Yourself (Mystic Production)
Flagship - The Electric Man (Warner Music)
Francois & The Atlas Mountains - Solide Mirage (Bertus)
Galactic Empire - Galactic Empire (Warner Music)
Havok - Conformicide (Sony Music)
I Prevail - Lifelines (Universal)
J.A.R. - Eskalace dobra (Warner Music)
Karel Gott - Čas růží (Supraphon)
Mallory Knox - Wired (Sony Music)
Methyl Ethel - Everything Is Forgotten (Bertus)
Mike Tramp - Maybe Tomorrow (Mystic Production)
Miles Davis - Miles Davis Quintet: Freedom Jazz Dance: The Bootleg Series, Vol. 5 (Sony Music)
Modern English - Take Me To The Trees (Bertus)
Různí - La La Land (soundtrack) (Universal)
Siobhan Miller - Strata (Bertus)
The Picturebooks - Home Is A Heartache (Sony Music)
The Shins - Heartworms (Sony Music)
Westbam - Risky Sets (Warner Music)

Reedice:
Elliott Smith - Either Or (Universal)
Fox - The Fox Box (Bertus)
Johnny Dankworth - Three Classic Albums (Bertus)
Meal Ticket - Albums (Bertus)
Priessnitz - Beztíže (Supraphon)
Sam Jones - Three Classic Albums (Bertus)
Tommy Steele - Three Classic Albums (Bertus)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY