John Mayall zahrál v Praze čisté blues z hloubi srdce

03.03.2017 10:32 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Divadlo Archa v Praze se 2. března stalo svědkem setkání s legendou. John Mayall, kmotr britského blues, přivezl show, která musela každého posluchače žánru zahřát u srdce. Vyprodaná Archa si koncert viditelně užívala, bavil se i sám hlavní aktér.

Live: John Mayall

místo: Divadlo Archa, Praha
datum: 2. března 2017
setlist (bez záruky): Mother In Law Blues, Looking Back, Mamma Talk To Your Daughter, Blue Midnight, Talk About That, Early In The Mornin', Big Town Playboy, A Special Life, Song Of Something, Nature's Disappearing, Chicago Line

Žádné velké štráchy a žádná velká show - tak by se Mayallovo pražské vystoupení dalo asi nejlépe charakterizovat. Jen dvojčlenná rytmika, střídmé osvětlení a v centru pozornosti sám hudebník. Na svých třiaosmdesát ve výborné kondici, střídal klávesy s kytarou i foukací harmonikou (vše poctivě vestoje, žádné ústupky důchodovému věku) a viditelně se dobře bavil. Rovněž hlasově, byť na zpěvu se jeho osm křížků na krku podepsalo asi nejvíce, se obdivuhodně držel.

John Mayall
© facebook.com/JohnMayallBlues
Repertoár tvořil průřez dekádami Mayallovy kariéry, od nejstarší skladby "Chicago Line" z roku 1964 až k několika skladbám z nejnovější desky "Talk About That". Ty však, v ohlodaných aranžích, přece jen trochu ztrácely na barevnosti. Ale na druhou stranu, jednoduchost podání umožnila udržení čitelného a téměř dokonalého zvuku. A to rozhodně nebývá pravidlem. Setlist měl sice i s přídavkem pouhých třináct položek, nakonec se však - díky hojnému Mayallovu sólování - hrálo v podstatě dvě hodiny bez jakýchkoliv prostojů. Muzikant moc nemluvil, většinou jen stručně oznámil další skladbu. Celý večer se soustředil jen a jen na hudbu.

Mayall je bluesman ze staré školy, po celý koncert poctivě zůstával uvnitř žánrových mantinelů. V tomto případě to budiž bráno jako pozitivum. Hrál to, co se od něj čekalo. A publikum ve vyprodané Arše to dovedlo řádně ocenit. Ve srovnání s jinými koncerty bylo Mayallovo vystoupení jen malou skromnou akcí pro starší a pokročilé publikum. O to více však bylo prožité a od srdce. A to je u blues podstatná ingredience. John Mayall přivezl do Prahy pořádnou porci onoho nezbytného bluesového srdcařství. Jako by to skutečně bylo blues, co tomuto britskému gentlemanovi, který by mohl popíjet čaj ve své knihovně, proudí v žilách a dodávala mu životní elán.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY