shop.musicserver.cz

Zuzana Navarová - Svoboda je velká věc!

Vydáno: 12.11.2002 05:00 v sekci Rozhovory - Hynek Just | foto: facebook interpreta

Rozhovor s jednou z nejcitovanějších osobností české hudební scény, zprvu známé zejména ze spolupráce s kapelou Nerez, později z vlastních projektů s Ivánem Gutiérrezem, v současnosti usazenou v kapele KOA, se kterou obdrželi i jednu z cen Akademie populární hudby, rozhovor s touto osobností si MusicServer nemohl nechat ujít...

Uplynul necelý rok od data, kdy Zuzana Navarová d.T. získala se svou současnou kapelou KOA jednu z výročních cen Akademie populární hudby. Více než rok od doby, kdy se stejnou kapelou vydala kritikou velmi pozitivně vnímanou desku "Barvy všecky". O tom, co se v životě skupiny, v jejím vnímání a slávě od té doby změnilo, o kubánských muzikantech i o plánech do budoucna, jsme si se Zuzanou Navarovou d.T. povídali jednoho sychravého podzimního večera při latinskoamerickém a čínském čaji.

Zuzana Navarová - live, Český Krumlov
© archiv AMP production
Vnímáte nějakou spojitost mezi kapelou, se kterou fungujete nyní - tedy KOA - a starým Nerezem?

Pravděpodobně to, co je vidět na první pohled. Že jsem jediná ženská v kapele. A asi také to, že dřív jsme se na repertoáru Nerezu podíleli dva až tři a teď se stejně tak podílíme dva a možná do budoucna i tři. Hrajeme písničky Maria Biháriho a, nechci to zakřiknout, začali jsme zkoušet i jednu od Camila.

Máte dnes pocit větší volnosti, větší svobody, než v letech Nerezu? Ze současných nahrávek KOA je - narozdíl od Nerezu - cítit vliv zejména vaší osobnosti.

Myslím, že to je hlavně otázka nějakého životního rozpoložení. Dřív jsme kapelu zakládali ve třech, se Zdeňkem Vřešťálem a Vítkem Sázavským, a každý jsme do toho vstupovali se svými mladistvými ambicemi. Teď ty ambice nejsou takové, ke všemu Kou jsme dávali dohromady s Ivánem Gutiérrezem, který teď už bydlí v Madridu, takže to rozložení energií je úplně jiné. Ale cítím se svobodně, jestli se ptáte na to.

Je nějaká šance ještě někdy slyšet a vidět živou podobu Nerezu v tom nejklasičtějším složení?

Nerez zas za takovou raritu, nebo vzácnost, asi nepovažuji. V loňském roce jsme spolu - u příležitosti vydání vzpomínkového alba - několikrát vystoupili, ale myslím, že teď máme na dlouhou dobu vybráno. Necítím žádný nával inspirace pro to, abychom to udělali zas.

Sledujete, co dělají v součanosti vaši kolegové z Nerezu?

Oni spolupracují s paní Rottrovou a myslím, že teď chystají nějakou její desku. Jinak se musím přiznat, že nesleduji nic, takže mně kapela Nerez splývá s ostatníma kapelama v jeden nerozšifrovaný chuchvalec nedostatku informací. Moc neposlouchám cédéčka, rádio taky moc ne a televizi už vůbec.

Změnilo se něco po tom, co jste obdrželi cenu Akademie populární hudby na začátku letošního roku?

Myslím, že o žádnou výraznou změnu se nejedná, ale je pravda, že se teď velmi často stává, že na nás bývá vyprodáno. Nevím, jestli se dá říct, že je to kvůli té ceně. Je to spíše vývoj, který se s předáváním cen míjí.

Jak si představujete klasického diváka KOA?

Klasický divák Koy má něco mezi dvanácti a šestašedesáti lety, jedná se o diváka velmi příjemného a hodného. Chodí na nás hodný lidi.

Čím si vysvětlujete, že máte pozitivní ohlas u tak širokých a pestrých vrstev obecenstva?

Řekla bych, že asi slova budou srozumitelná lidem už od puberty, kdy si začínají dávat něco dohromady. A vzhledem k tomu, že nezpíváme vypjaté erotické texty, tak se o ně zajímají i lidi, se kterýma už erotické záchvěvy necloumají. Určitě je to také tím, že nás to na jevišti baví, a to musí být znát. Když to někoho na jevišti baví, pak neexistuje věková hranice, odkud nebo od kdy by to člověka mělo zajímat.

Jste spokojená s mírou popularity, které se dnes těšíte?

Až až, větší bych zcela určitě nechtěla.

Uspokojuje Vás KOA dostatečně? Máte ještě nějaký hudební sen, ve kterém byste se do budoucna ráda realizovala?

Přiznám se, že to moc neplánuji. Jsem takhle naprosto spokojená. Bylo mi třeba velmi milé, že jsme mohli vystoupit v létě s Karlem Plíhalem, zpívali jsme spolu pár písniček od Kainara (které jsem mu nazpívala i na desku čistě Kainarových textů, kterou už dlouho připravuje), a to mě na dlouhou dobu naprosto stačí. Jsem radši v klidu.

Kupíte již materiál na další desku KOA?

My nepíšeme do šuplíku. Vždycky, když někdo něco napíše, tak to přinese a hned na to to zařazujeme do programu; takže v současnosti hrajeme asi osm písní, které na minulém albu nejsou.

Máte tedy už konkrétnější představu o tom, kdy byste chtěli zajít do studia na točení dalšího alba?

Napřed chceme dát dohromady alespoň třináct, čtrnáct písní, takže nám ještě stále dost schází, ale když při nás bude stát štěstí a dá-li Bůh, pak příští rok půjdeme do studia.

U vydavatelství Indies přetrváte?

Nemáme jediný důvod u nich nezůstávat. Dávají nám svobodu, a to je veliká věc.

Slyšela jste o kroku Indies, kteří teď nasadili extrémně nízkou cenu na nové album -123 min.? Inspirovala by vás taková strategie?

Abych pravdu řekla, tak se velmi vyhýbám úvahám ekonomického, nebo obchodního charakteru. K tomuhle se tedy vůbec neumím postavit. Oni to zkrátka zkusili, tak uvidíme, jaký budou mít výsledek. Tu filosofii, která je k tomu vedla, chápu. Ještě bych dodala, že spousta muzikantů věří tomu, že je možné tvořit svobodně v kombinaci s dostatkem peněz, což se podle mého životního poznání vylučuje a prostě to nejde.

Co je zajímavého na životě muzikanta na Kubě, kde jste trávila část života, ve srovnání s tím, co u nás?

Možná budete překvapený, ale ono se to dost podobá. Muzikanti na Kubě pijou třtinový rum, tady pijí bramborový rum. Muzikanti na Kubě mají rádi večírky, muzikanti u nás mají rádi večírky. Řekla bych, že rozdíl může být třeba v tom, že muzikanti na Kubě tolik necestujou. Alespoň když jsem tam byla já, což je dvacet let zpět, tak necestovali. Hráli mnohem méně než my.

Je tam obtížnější mít kapelu a dostat se s ní do všeobecného povědomí?

Tenkrát mi připadalo hodně těžké se probojovat někam na veřejnost, někam dál, než na barové pódium.

Hrála jste tam v nějaké kapele?

Ne, to ne, já tam měla akorát kamarády. Původně jsem tam měla jet psát diplomovou práci.

A napsala?

Nenapsala. Nakonec to ale dopadlo dobře.

Jaké bylo její téma?

Jmenovalo se to "Negrismus v poezii Nicoláse Guilléna" a byla to práce, která se strašně nelíbila mému vedoucímu diplomky, naopak paní doktorka Housková, která mi to jako oponentka měla rozcupovat na kusy, se mě zastala, a tím mě zachránila. Za to jí moc děkuji.

Neláká vás se na Kubu někdy vrátit, nestýská se vám?

Nestýská se mi vůbec, myslím, že jsem se v životě už dostala někam jinam. Jestli se ptáte, zdali mě to tam táhne, tak mě to tam netáhne. Už jsem si to užila a teď zase poznávám jiné věci. Před dvěma lety jsem začala studovat čínštinu, což je jazyk, který je pro mne něčím fascinující, přestože neuvěřitelně složitý.

Dočkáme se tedy na další desce nějakých textových vsuvek v čínštině? Znamená to rozšíření kosmopolitnosti textů o další světadíl?

Ne, k tomu asi nedojde, čínština čerpá z úplně jiných základů, než euro-americká kultura, ten jazyk by si s naší hudbou spíše nerozuměl.

Cítíte se tedy zakořeněná ve středu Evropy?

Cítím se jako Češka. Ve vztahu k ostatním lidem se cítím kosmopolitně, ale jinak vím, že patřím sem.

Máte vybudovaný nějaký vztah k internetu?

Mám ho vybudovaný zprostředkovaně, přes moji paní manažerku. Musím říct, že jsem se počítač naučila horko těžko zapnout a už si nevzpomínám, jak se vypíná.

Nad vašimi stránkami neudržujete supervizi?

Dělá nám je kamarád, z lásky. Já to neumím.

Dali byste si na web nějaké sklaby - typu raritních nahrávek, koncertních verzí etc. pro fanoušky?

To určitě ne. Internet je obrovská věc, ale já bych tu informační nálož zas tak nepřeceňovala. Pro nás je podstatný koncert, dokonce mnohem podstatnější než třeba album. Takže ještě zahlcovat lidi nějakýma dalšíma rafinovanostma na webových stránkách mi připadá opravdu zbytečné.

Myslíte, že by po něčem takovém nebyla poptávka?

Asi byla, ale mně to nepřipadá přínosné. Často po nás lidi chtějí, ať tam dáme texty nebo noty, pro mě je ale podstatné, že texty jsou v bookletu u alba a hudba je na něm nahraná, to přeci stačí.

V současnosti míváte více než čtyři koncerty měsíčně, nedostavuje se jistá vyčerpanost?

Možná, že je to i moc. Hrát třikrát, čtyřikrát do měsíce představuje větší klid. Ale zase jich není tolik, aby nás to nepřestalo bavit.

Vadí vám, když si vaši fanoušci kopírují vaše CD?

Chápu, že kopírování hudby je věc, která představuje problémy, chápu i lidi, kteří si ji kopírují, protože na nové nahrávky nemají. Tomu, co se děje s našimi deskami, nechávám volný průběh.

Znáte MusicServer.cz?

Slyšela jsem o něm, ale abych ho sledovala, to ne.

Chtěla byste něco vzkázat čtenářům?

Aby se opatrovali, byli zdraví a měli se rádi.

Děkuji za rozhovor.

NÁZORY
  • Jo to super !!! (Pavel S, 14.04.2004 16:28) Reagovat

    Byl jsem v Malostranské besedě (do horní věkové hranice mi zbývá ještě 9 let) a bylo to super !!!
    Správná písnička je melodie a rytmus, ten text už si člověk po čase zase tak nevybavuje.

    Takže: ZN + KOA = písnička

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Radůza - Jsem stále plná elánu, ale utrpení druhých vnímám mnohem intenzivněji (24.05.2015 15:00)
- Recenze: Nerez v Orlové a Betlémě (09.02.2012 11:30)
- Recenze: Vykopávka krásná, jíž výpravou bylo ublíženo (23.01.2012 13:07)
- Nové desky pro 46. týden (13.11.2011 07:00)
- Publicistika: Top 25 česko-slovenských alb dekády (15-6) (02.04.2010 05:00)
- Recenze: To zdánlivě obyčejné, co nám bylo dáno (14.11.2009 05:00)
- Recenze: Vzpomínka v nedošitém kabátu posluchače rozesmutní (24.05.2005 05:00)
- Vyšel průřez tvorbou Zuzany Navarové (04.05.2005 15:20)
- Naživo: Andělé 2004, jak je možná neznáte (20.03.2005 20:20)
- Zemřela Zuzana Navarová (07.12.2004 17:49)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu