shop.musicserver.cz

V jednoduchosti je síla

Vydáno: 24.10.2002 05:00 v sekci Recenze - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Nové album Foo Fighters "One By One" konečně vyšlo. Američané v čele s Davem Grohlem na něm přispěchali s klasickými kytarovými písničkami postavenými na chytlavé melodii a většinou slušně odsýpající rytmice. Více se dozvíte v dnešní recenzi.

Foo Fighters - One By One

Celkový čas: 52:58

Skladby: All My Life, Low, Have It All, Times Like These, Disenchanted Lullaby, Tired Of You, Halo, Lonely Of You, Overdrive, Burn Away, Come Back

Vydavatel: BMG

Soudě dle všemožných zpráv, reakcí na prohlášení skupiny a zaručených novinek, které se v průběhu posledního půl roku objevovaly s železnou pravidelností na většině českých i zahraničních webových časopisů, předpokládám, že zavládl hlad po nové desce Foo Fighters "One By One". Ukojen byl v říjnu, kdy album vyšlo. Někomu bude ale možná stále lehce poškrundávat v žaludku. Přeci jen, božská mana, za jakou by desku někteří rádi měli, to holt není.

"One By One" začíná dobře našláplou "All My Life" s podivuhodnou gradací, která je na jedné straně klasickým kytarovým hitem, na druhé patří k nejostřejším skladbám desky. Obdobně kvalitní a přímočará je i následující pecka "Low". Bohužel, čtyřka a pětka ("Have It All" a "Times Like These") už znamenají pokles nasazeného tempa, ani ne tak rockového, jako spíše invenčního. Ani by nevadilo, že "Times Like These" či "Disenchanted Lullaby" se nesou ve veskrze radiové tónině (nemám na mysli česká rádia), více mě zaráží nenápaditost kompenzovaná refrénovým pokřikem nebo rádoby líbivou melodií. V zápětí se ovšem Foo Fighters vzedmou k mocnému útoku, jímž jsou bezpochyby písničky "Halo" a především "Tired Of You", která mě z "One By One" zaujala asi nejvíc, a to pro svou jednoduchost, o níž lze s přehledem říct, že v ní spočívá síla hodná rockových mistrů. I mezi zbylými kousky se ještě najde nějaký ten "výjimečný" moment - např. stroze učesaná, hopsavá skladbička "Overdrive".

Při hodnocení nové desky Foo Fighters se přímo dere na světlo srovnání se dvěma personálně "spřízněnými" soubory - s Nirvanou a s Queens Of The Stone Age. Zatímco ta první byla podstatně undergroundovější, špinavější a po "Nevermind" i méně čitelná, "Královny doby kamenné" se zase otáčejí hlouběji do hardrockové minulosti, a tak trochu kašlou na melodie. Grohlova domovská banda zmíněnou dvojici doplňuje a představuje jakousi její komerční variantu. Foo Fighters hrají nenáročný melodický rock s nádechem ostřejších kytar, které mají k původním grungeovým kořenům už hodně daleko.

Dlouho jsem se rozhodoval, zda zvolit šest či sedm bodů. Ona deska "One By One" není žádný zázrak moderní hudby, ale za to jí nelze upřít solidní tah na branku, který jistě mnoho posluchačů odzbrojí. Navíc musím uznat, že Grohl a spol. tomu, co dělají, nepochybně rozumějí, pročež vědí, co na jejich fanoušky (a vlastně na většinu rockových) platí. A to je důvod mnou udělené sedmičky - téhle desce totiž nejde alespoň po profesionální stránce nic vytknout.

NÁZORY
  • Bící (kill file, 24.10.2002 18:37) Reagovat

    Tohle album si zaslouží víc už jen kvůli originálnímu zvuku bící

  • Je to o mnoho lepší (Jaroslav Švelch, 29.10.2002 12:21) Reagovat

    Nesouhlasím s některými kritickými výtkami autora tohoto článku. Např. "Have It All" je pisen velmi originalni v tom, ze kombinuje post-punkovou dynamiku POLICE, tvrde riffy a vokalni harmonie. Za zminku stoji taky pisen "Come Back" se skvelou prog-rockovou mezihrou. To, ze jsou FOOS "ukaznenejsi" jeste neznamena, ze to jsou komercni rockeri jako STAIND, PUDDLE OF MUDD apod.

  • Tvrdost není vše (EdaS, 10.11.2002 02:00) Reagovat

    Vyčítat FF, že nejsou moc tvrdí a nebo že nejsou druhou Nirvanou, je směšné. Hrají prostě melodické písničky, které (občas) osmaží kytarami, no a? Hlavně, jestli ty písně jsou dobré, což jsou a o to (alespoň mně) jde. Není to podbízivá komerce typu Limb Bizkit, Linkin Park a další nu-metalisti či třeba Bon Jovi. Myslím, že nová deska je stejně dobrá jako předchozí There´s Nothing Left To Lose.

  • FF,N a QOTSA (Karol, 02.10.2003 15:45) Reagovat

    naozaj neviem, preco by sa mali foo fighters porovnavat s nirvanou alebo qotsa. su to tri rozne projekty, ktore spaja len osoba dave grohla. a este k tomu v tych dvoch hral len na bicie a neskladal tam nic. foos su vyjadrenim daveovho pohladu na hudbu a jeho zmyslu pre melodiu. to ze su ff makksi ako qotsa a nirvana neznamena, ze su slabsi. naopak, su melodickejsi, spevnejsi, mozno komercnejsi, ale co je dobrej komercii zle. zato ze sa to paci vela ludom ? to snad nie je chyba. a v sucasnej zaplave "natvrdlych" postpubertalnych hitmakerov typu limpbizkit ci linkin park je naozaj prijemne pocut dobre napisane a odohrane rockove pesnicky.
    one by one je dobry album a to ze "neobjavuje ameriku" vobec nevadi. ved tu uz aj tak davno objavil kolumbus...

  • FF su dobri (Elessar, 17.03.2005 20:35) Reagovat

    Nemozme porovnavat FF s Nirvanou. Nirvana bol tvrdy grunge, toto je melodicky rock. A mozno ma budete povazovat za blazna, ale mne sa viac paci Grohlov spev ako Cobainov!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Hudba v tisku: Mark Lanegan je v syrové autobiografii "Zpívej pozpátku a plač" krutý k sobě i ke čtenáři (10.12.2023 09:00)
- Colours of Ostrava přivezou Queens of the Stone Age (15.11.2023 11:02)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Album "In Utero" kapely Nirvana oslaví 30 let vydání výpravnou reedicí. Nabídne 53 nevydaných skladeb (11.09.2023 18:13)
- Naživo: Sam Smith se stali vládci Mad Cool Festivalu, sklonit se ve Španělsku museli i Mumfordi a Queens Of The Stone Age (09.08.2023 07:55)
- Recenze: Deska "But Here We Are" je pro Foo Fighters terapií, nezapomíná ale ani na skvělou muziku (04.08.2023 17:00)
- Naživo: Třetí den Rock im Parku patřil Foo Fighters a jejich novému bubeníkovi, hrálo se i z ruského kola (09.07.2023 08:58)
- Recenze: Z vnitřních běsů vykřesali Queens Of The Stone Age povedené rockové album "In Times Of New Roman..." (26.06.2023 00:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu