I díky čtvrté desce "Aliens" Satan Takes A Holiday rock'n'roll stále žije

15.03.2017 16:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Stockholmská parta Satan Takes A Holiday se pyšní tím nejryzejším rock'n'rolem, jaký si umíte představit. Pivo, holky, syrové kytary, špinavý zvuk a nadto Satan na dovolené. Čtvrtá deska "Aliens" je jejich doposud nejvyrovnanějším materiálem, kterým se rozhodli dobýt Evropu.
8/10

Satan Takes A Holiday - Aliens

Skladby: Good Cop Bad Cop, The Beat, Ladder To Climb, Get You Girl, Iron Pipe, More Is More, Born At Night, Queen Mother, Love Me Like I Love Me, Why Don't We Do It In The Road?, Wrinklay
Vydáno: 24.02.2017
Celkový čas: 28:10
Vydavatel: Despotz Records
Satan Takes A Holiday ze Švédska vystupují jako trio, ale bordelu umí udělat nejméně za tucet. V rodné zemi také patří mezi klubové stálice a jejich živá vystoupení jsou proslulá. Se svými třemi deskami se ale prozatím nedokázali prosadit dále než na severském poloostrově. Pokud se jim to s jejich špinavým rock'n'rollem má vůbec někdy podařit, tak právě s aktuální novinkou "Aliens".

Může vůbec další z mnoha skupin podobného ražení ještě něco nového nabídnout? Kapel s podladěnými kytarami, syrovým garážovým rockem a oroseným pivem v ruce jsou tisíce. Originalita tu tak již za více než dekádu svůj prostor zcela vyčerpala. Tahle švédská trojka to naštěstí dohání svou vášní a pekelnou energií, kterou jim zřejmě propůjčil onen dovolenkář v názvu. Novinka "Aliens" právě onu dravost a živelnost zachycuje. Kapela spolu s producentem moudře ponechala garážovější zvuk a vykašlala se na jeho zbytečné cizelování, které by výsledku jedině uškodilo. Z nahrávky doslova sálá nasazení a přímo vybízí k maximální hlasitosti poslechu.

Kytarista a zpěvák Fred Burman, basák Johannes Lindsjöö a bicman Danne McKenzie navíc umí napsat i hodně chytlavé blues i punkem ovlivněné pecky. I na předchozích třech deskách jejich tvůrčí talent prosákl, ale "Aliens" je poprvé doslova napěchovaná hity a půlhodinka rockových orgií uteče až nebezpečně rychle.

Desku odstartuje výborný riff úvodní pecky "Good Cop Bad Cop" připomínající poslední počiny The Black Keys. Riffující kytara dá posluchači zabrat i v další hitovce "The Beat", ale je jen dobrým podkladem k nejvýraznější, skoro punkové písni "Ladder To Climb", kde Satan Takes A Holiday chvílemi připomenou britskou punkovou scénu sedmdesátých let. Do stejných let se vrací i s klidnější rockovější "Get You Girl" s krásně rezonující basou a až romantickým textem.

Na novince "Aliens" je úžasné, že ať sáhnete po kterékoli písni, nezklame vás. První polovina je skvělá, ale i druhá nabízí toliko dobrých nápadů, že ji více než vzorně sekunduje. Důkazem je fantastická, tepající "Queen Mother" s úsměvnou beatlesáckou vsuvkou a drticí baskytarou či odlehčenější, skoro rádiová "Love Me Like I Love Me".

Nahrávky, jakou je "Aliens" švédské partičky Satan Takes A Holiday, prodlužují životnost rock'n'rollu, byť jsou jen dělníky žánru. Jejich album má vše, co má studiovka takové kapely mít. Nasazení, smysl pro hitovost, dobře podladěné kytary a bezbřehou lásku k hudbě.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY