Eponymní debut superskupiny Crystal Fairy je těžší než dehet

06.03.2017 17:40 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Ani rok 2017 nás neochudí o další zajímavé superskupiny, jejichž zrod není v posledních letech ničím neobvyklým. Crystal Fairy je parta složená ze členů alternativnějších rockových kapel Melvins, At The Drive-In, The Mars Volta a Le Butcherettes. A výsledek je pěkně bouřlivý.
8/10

Crystal Fairy - Crystal Fairy

Skladby: Chiseler, Drugs On The Bus, Necklace Of Divorce, Moth Tongue, Crystal Fairy, Secret Agent Rat, Under Trouble, Bent Teeth, Posesión, Sweet Self, Vampire X-Mass
Vydáno: 24.02.2017
Celkový čas: 40:21
Vydavatel: Mystic Production
Mozkem nové superskupiny je všestranný workoholik Omar Rodriguez-López, jinak člen znovuobnovených At The Drive-In, zrušených The Mars Volta či autor ohromného množství další těžko uchopitelné sólové tvorby. Kolem sebe seskládal skutečně zajímavé hudebníky, ať už jsou to protřelí veteráni Buzz Osborne a Dale Crover z Melvins či služebně mladší energická mexická zpěvačka Teri Gender Bender z Le Butcherettes a Bosnian Rainbows. Na obou uskupeních mimo jiné spolupracovala právě s Rodriguez-Lópezem, který si mladou zpěvačku a kytaristku velmi oblíbil.

A nebylo v tom jen mexické poblouznění, Teri Gender Bender je skutečně pěvecký žralok. Tuzemští fanoušci ji ostatně mohli vidět minulý rok s Le Butcherettes na pražském koncertě v Lucerna Music Baru, kde předvedla své ničivé umění. Charismatická zpěvačka je tak pro Crystal Fairy velmi dobrou volbou. Jejich zemitý, syrový až bahnitý rock by byl bez jejího vokálu sotva poloviční a byli by jen tak trochu jiní Melvins.

Debut "Crystal Fairy" prý vznikl během sledování filmů o kanibalech. Zda je to pravda, ví asi jen sami muzikanti. Pravdou je, že zrod skupiny lze vysledovat na společném turné Melvins s Le Butcherettes, kde se členové obou kapel velmi spřátelili a domluvili se na společném jamování, které se nakonec uskutečnilo hned po konci turné v Los Angeles. Chemie zafungovala výborně a během prvního dne ve studiu nahráli tři skladby "Drugs On The Bus", "Necklace Of Divorce" a "Bent Teeth", jež se nakonec všechny objevily i na finální nahrávce. Celá prvotina tak vznikla spontánně a překvapivě.

Rukopis superskupiny je na desce vcelku čitelný a do jisté míry nepřekvapivý. Jen těžko lze přeslechnout klasickou těžkou kytaru Buzze Osbornea, jejíž groove za bicími podtrhává Dale Crover. Jediným nevšedním překvapením tak je spojení do té doby výhradně punkové Teri Gender Bender s kovovým žánrem. Crystal Fairy totiž čerpají zejména ze sludge-metalu, prog-metalu i psychedelie. Navíc zvuk prvotiny je hodně heavy. Bender se s tím však popasovala na výbornou a novou roli zvládla skvěle. Ostatně hned úvodní pecka "Chiseler" je toho důkazem.

Kromě startovací skladby patří k vrcholným momentům i koncepčně vybočující "Secret Agent Rat", kterou si Bender zazpívala v mateřštině, a zejména výborná, zábavně psychedelická "Posesión", která se klidně mohla zjevit i na některém Pattonově šíleném projektu. Nejsilnější odkaz Le Butcherettes pak zdobí píseň "Sweet Self", kde si černovlasá frontwoman naplno užívá své typicky punkově svádivé vokální polohy. Tento rockovější moment skvěle alternuje mnohdy otravné balady.

Debut Crystal Fairy vznikl spontánně a možná proto je výsledek tak působivý. Zvuk je trochu retro a z nahrávky je cítit snaha o zachycení živelné energie namísto lovení dokonalého soundu. Kolekce je to svébytná, zvukově těžká, ale posluchačsky nesmírně poutavá. Ač to bude znít jako klišé, Crystal Fairy zplodili desku jak za starých časů. Syrovou, v mnoha ohledech nedokonalou, ale o to lákavější.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY