Kensington pokořili další metu. Aplaudoval jim vyprodaný Lucerna Music Bar

19.02.2017 09:57 - Jan Trávníček | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Čtyři jezdi apokalypsy, před jejich silou se každá průměrná indie kapela schovává do zkušebny, si před chystaným stadionovým turné a letními festivaly, kdy se mimo jiné ukážou opět i na Szigetu, udělali výlet do Prahy. A zase ji díky své brilantní hře málem zbourali.

Live: Kensington

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 18. února 2017
setlist: Regret, Do I Ever, Riddles, All For Nothing, Fiji, Slicer, Rivals, Sorry, Words You Don't Know, Bridges, Don't Walk Away, War, Home Again, Little Light, Control, Streets, St. Helena
Fotogalerie

Kensington, Lucerna Music Bar, Praha, 18.2.2017
© Vojta Florian / musicserver.cz
Pražští Peter Pan Complex byli tentokrát těmi, kdo po Holden Caulfield a No Distance Paradise převzali štafetu solidního předskokana pražského vystoupení, jenž se však hlavním hvězdám logicky nemohl ani zdaleka přiblížit. Kapela poháněná třemi kytarami a zpěvem Jordana Haje, jehož životní partnerkou je zpěvačka a moderátorka Emma Smetana, si vysloužila poměrně pozitivní ovace, mohly být však ještě o něco lepší, kdyby bylo protagonistovi lépe rozumět a písně se neslévaly v jednolitý slepenec bez charakteristického zvuku.

To Kensington samozřejmě nehrozilo, jejich sound je bezpečně rozpoznatelný a masivní tlak valící se z reprobeden od úvodní "Regret" až do konce vystoupení nepostrádal nic z toho, co nás na pěti předchozích koncertech nizozemských superhvězd tak uchvátilo. Bez jakýchkoliv konfet, dýmů či obrazovek, s jednoduchou světelnou show a zanedbatelným zlomkem patnáctitisícových davů, na něž jsou muzikanti zvyklí ze země tulipánů i velkých evropských festivalů, se pražská show spolehla jenom na muziku. A úplně to stačilo.

Kensington, Lucerna Music Bar, Praha, 18.2.2017
© Vojta Florian / musicserver.cz
V černém oblečení vystupující spolupracovníci i kamarádi setlist poskládali až na výjimku v podobě "Home Again" jen z posledních dvou alb. Nepřekonatelná desítková kolekce "Rivals" i podzimní nástupce "Control" reprezentovaly kapelu hned osmi kousky, je tedy zřejmé, že se Kensington nehodlají spoléhat na minulost a míří stále dopředu. Svědčí o tom ostatně i asi nejpřekvapivější hudební spolupráce loňského roku, na níž se formace spřáhla - a to se podržte - s tranceovým DJem Arminem van Buurenem. Škoda jen, že se v celém balíčku nenacházely také sladce popové refrény z "Done With It" a novinky "Rely On".

I bez nich si ale parta kolem Eloie Youssefa dokázala bez problému podmanit publikum tvořené z velké části také jejich rodáky. Pro ty, kteří je viděli prvně, mohla být střídmější komunikace, přísně zkosený pronikavý pohled a nepříliš časté úsměvy ze strany kapely signálem, že něco není v pořádku, pravdou ale je, že takto hrají Kensington skoro vždy. Ačkoliv se jinak jedná o veselé chlápky, kteří nikdy nevynechají pořádnou párty, na pódiu se především předák mění v živelnou bestii s přesvědčivým přednesem.

Kensington, Lucerna Music Bar, Praha, 18.2.2017
© Vojta Florian / musicserver.cz
V táhlejších skladbách v úvodu setu mu ještě stačí během písně "Rivals" obřadně sundat kapuci a přivést skladbu do bouřlivého kytarového finiše. Jindy se během balady "Sorry" poddá závěrečnému slovu "Frooooom" takovým způsobem, že se vám z jeho nekonečného a emočně drásajícího zpěvu zježí všechny chlupy. V hitu "War" s roztančenou kytarovou linkou rozezpívá a rozeskáče vyprodaný klub tak suveréně, že je z toho vrchol večera. A když už to po oblíbeném zvířecím závěru ve zničující "Little Light" vypadá na ručník a sprchu, vrátí se kapela na scénu s českou vlajkou a po titulní "Control" a největším hitu "Streets" zařadí ještě brutálnějšího nástupce "St. Helena", málem padá ze zdi omítka. Tohle je hardcore. Jak žánrově, tak pocitově.

Spasitelé indie-rocku tak mají za sebou díky vyprodanému Lucerna Music Baru další milník. A vzhledem k tomu, s jakou vervou a nedočkavostí zpěvák bubnoval do kytary před posledním refrénem "Home Again", kdy už se nemohl dočkat, až se do toho zase opře, je znát, že Kensington ještě mají na to, zaplnit u nás i větší prostory. A to je dobře. Protože pro kapely, které na pódiu nechávají celý svůj život a naperou do vás emoce tak, že se z toho musíte sbírat ještě cestou domů, u nás bude vždycky místo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY