shop.musicserver.cz
Tomáš Klus - Štěstí se nehledá, štěstí se uvědomuje

Tomáš Klus - Štěstí se nehledá, štěstí se uvědomuje

Vydáno: 21.02.2017 09:00 v sekci Rozhovory - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Tomáš Klus vyráží na jarní šňůru a vedle toho připravuje komorní koncerty v malých sálech, kde bude hrát nablízko posluchačům. A pořád je velkým idealistou a člověkem, jemuž není lhostejné to, jak znásilňujeme planetu nebo jak pracujeme s informacemi. Ale je šťastný. O tom všem je náš rozhovor.

Tomáši, ty jsi měl nejdřív rok pauzu, pak jsi odehrál podzimní RecyKlus šňůru, pak jsi měl čtvrt roku pauzu a teď zase pokračuješ v hraní. Jak to bude dál?

Pokračuju a už nebudu pauzovat. Naopak teď budeme hodně hrát. Protože my tady s panem Jiřím Kučerovským máme desetileté výročí.

Tak to je krásný.

Rozhodli jsme se, že to spolu oslavíme hudbou. Pojedeme takové náhodné koncerty. Když budeme mít chuť si někde zahrát, umístíme to na internet. Budeme hrát jako za starých časů. Říkáme tomu "Nablízko", protože budeme hrát v malých prostorech, kde budeme nablízko s posluchači. A tyto koncerty by měly být koncepční v tom, že vždycky odehrajeme celou jednu starou desku. Ať už tu první, nebo tu druhou, nebo tu třetí. Ale vždycky v rámci koncertu jenom jednu a nebudeme ji míchat s jinými písněmi.

Tomáš Klus
© facebook interpreta
Dáte dopředu vědět, kterou desku budete hrát?

To je právě otázka. Celé je to ještě ve vývoji, protože jsme takový živý organismus. Taková muňka. Ne, spíš něco jiného. Roztoč.

Aby pak někdo nepřišel počtvrté na koncert a neřekl si: "Sakra, zase Racek."

Asi bude dobré to nějak na facebooku dopředu oznámit. Už teď jsou jisté první tři koncerty v Praze, 22., 24. a 25. února odehrajeme "Cestu do záhu(d)by" v klubu Země. A tam to bude hodně nablízko, protože to je klub pro nějakých 120 lidí.

Ale pokračuje i RecyKlus tour.

A to je veliký turné.

Tomáš Klus

Tomáš Klus je písničkář a herec, ale začínal jako úspěšný moderní pětibojař. Svou první desku "Cesta do záhu(d)by" vydal v roce 2008, pátou, zatím poslední "Anat život není", v roce 2015. V roce 2010 získal Anděla za zpěváka roku, v letech 2011 a 2012 zlatého a stříbrného Slavíka, ale ze soutěže se následně odhlásil. Nelíbilo se mu, že pořadatelé vyřadili ze soutěže Řezníka a také se odvolával na nemorální pořadatele. Ve své herecké kariéře byl nejvíce vidět v pohádkách "Tajemství staré bambitky" a "Tři bratři", hrál ale třeba také v seriálu "Hop nebo trop" nebo filmu "Šejdrem". Má ženu a děti Josefínu a Alfréda a dle svých slov je momentálně šťastný a spokojený.

Před podzimní částí toho turné jsi měl rok pauzu a hledal jsi se. Uvažoval jsi o smyslu bytí nebo alespoň tak to bylo prezentované v médiích.

Ono to proběhlo médii, ale tam leckdy probíhají věci jinak než ve skutečnosti.

A pak ses rozhodl, že budeš dělat něco jako ekologickou osvětu.

Nerad bych, aby to takhle vyznělo. Osvětu mohou dělat pouze lidé, kteří o dané problematice něco ví. Já dělám muziku a jsem veřejně známou osobou. A svoji popularitu bych rád využil k tomu, abych lidem, kteří ví něco o tomto oboru, otevřel dveře k lidem, kteří se o tom chtějí něco dozvědět. Lidem, kterým to není lhostejné.

Tomáš Klus
© facebook interpreta
Co tedy děláš?

Využívám rozhovory k tomu, že popisuji své vlastní dojmy z toho, co jsem začal vnímat na Bali. Tam jsem na vlastní oči spatřil, v jak špatném stavu je naše planeta. Pláže jsou tam opravdu plné bordelu. Uvědomil jsem si sám sebe jako dítě Země. A usoudil jsem, že je za pět minut dvanáct na to, přestat se chovat jako hloupý dítě, který kouká na to, jak se planeta ničí, a nic s tím neudělá. Na jedné straně planety je taková sháňka po vodě, že jsou lidé schopní se pro ni zabíjet, nebo bez vody umírají. A na druhé straně planety, třeba u nás, koukáme na to, jak nějaká továrna vypouští do řeky, která byla ještě před nedávnem čistá, splašky. Na Bali jsou deštné pralesy, které jsou zbůhdarma vypalovány a přitom to jsou plíce planety. Ale dnes je lepší vypálit je a zasadit tam Nutelu. Kdo ví, jak nám bude chutnat v momentě, kdy nebudeme moci dýchat.

Snažíš se nejíst výrobky s palmovým olejem?

Naučil jsem se číst na obalech informace o tom, co daná potravina obsahuje. Občas je člověk překvapený, v čem všem palmový olej je. Prakticky je to ve všech věcech, které člověku dost chutnají. Dost mocným ukazatelem toho, v čem je, jsou také velké firmy, korporace, které olej používají. Když ale mlsáš čokoládu, která není z velké korporátní firmy, můžeš si být jistý, že bude čistá. Bez palmového oleje.

Taky jsme zkoušeli nejíst palmový olej. Asi měsíc jsme studovali obaly a nekupovali jsme ty výrobky, ale nakonec jsme stejně byli líní a vykašlali se na to. Máš recept na to, jak vytrvat?

To je jenom osobní zodpovědnost.

A ty s tím problém nemáš.

Zatím se mi to daří. Je to jen o tom, že buď to budeš podporovat, nebo to nebudeš podporovat. Strašně dlouho jsem čekal na to, že se něco stane a já budu z ničeho nic šťastný. Ale ono se nikdy nestane nic samo. Člověk musí všechno odedřít.

Tomáš Klus
© facebook interpreta
Jak to myslíš?

Třeba jsem o sobě zjistil, že jsem pořád nakupoval spoustu zbytečných věcí. Kupoval jsem si nové nástroje, nové oblečení, pořád jsem si něco kupoval. V rámci očisty jsem strávil šest dní ve tmě a tam jsem se fakt dokázal zastavit. Byl jsem tam jenom já, čuměl jsem do své hlavy. A když jsem přijel domů, padl na mě pocit hromadění. Sice si můžu říkat - jsem narozený jako býk, takže mám tendenci hromadit věci a celé si to esotericky vysvětlit. Ale hovno. Chceš pomáhat v obnově a záchraně planety! A v momentě, kdy začneš uvažovat o tom, co jíš, co si kupuješ, začneš být vědomý, začne to fungovat. Začneš vědomě dělat život. Vědomě ho prožívat. Víš, co děláš, a víš, proč to děláš. Začínáš pozorovat to, proč tě něco rozčiluje. Je to vlastně pozorování sebe sama.

Ke tvému přerodu došlo díky té dlouhé pauze?

Já nemám pocit nějakého přerodu. Spíš jsem konečně začal něco dělat. A přestal kecat. My lidé umíme hodně mluvit. Ale nediskutujeme. Obhajujeme si sami svá rozhodnutí. Nejdřív před sebou, a když s někým mluvíme, pořád se snažíme bránit sami sebe. Jakože: "Jo, občas si dám Marsku, ale to přece dělá každej. No tak je tam palmovej olej, ale zas je to jen malá tyčinka." A takhle komunikujeme. A do toho jsme zahlcováni různými informacemi.

Termíny jarního RecyKlus Tour

11.3. Chomutov, Městská sportovní hala
17.3. Tábor, Hotel Palcát
18.3. Brno, Semilasso
24.3. Karlovy Vary, Lidový dům
31.3. Jindřichův Hradec, KC Jitka
1.4. Pardubice, IDEON
13.4. Kladno, Dům kultury
22.4. Děčín, SD Střelnice
12.5. Třinec, Werk Arena

Informace jsou pro lidstvo důležité.

To ano. Ale obrovské kvantum informací, které se k lidem dostávají, totálně chaotizují dobu, v níž žijeme. Před sametovou revolucí tady informace chyběly. Nikdo nic nevěděl. A teď víme úplně všechno. A nad to je postavený ten děsivý fenomén, s nímž by se mělo opravdu začít něco dělat, a to jsou hoaxy. To je strašně nebezpečná věc. Je šílené, že existují servery, které se soustředí jen na to, že poskytují naprosto fabulující informace. Lidé jsou pak tak vyděšení, že je stačí jen trochu popíchnout a oni začnou požadovat zbraně, aby se mohli bránit proti imigrantům. Ale proti jakým imigrantům? Dnes jsem sem jel taxíkem a vezl mě mladej kluk. Povídali jsme si a on mi začal říkat, že nenávidí muslimy.

A já se ptám: Proč, co vám udělali? A kolik jich znáte?
A on: No, neznám zaplaťpánbůh žádnýho.
A na základě čeho je nenávidíte?
Protože nás ohrožujou.
Ohrožujou co?
Naši víru.
Aha, vy jste tedy křesťan.
Ne, já jsem ateista, mě tyhle věci nezajímají.
A z čeho plyne ta vaše nenávist?
No tak si to přečtěte na internetu.

A pak jsou lidé ochotní se zabíjet mezi sebou, ale kdyby si měli popovídat, proč se zabíjí, tak to neví.

Tomáš Klus
© facebook interpreta
Dá se s tím něco dělat? Má to regulovat stát?

Já nevím. Měla by být udělaná nějaká kontrola.

A bude to kontrolovat správně? Nebude pracovat v něčím zájmu?

To je právě ono. Už jsme tak daleko, že jediná možnost, která existuje, je začít u sebe. Sednout si, člověk nemusí jít do tmy, ale dát si čas třeba 20 hodin někde na chatě. Být sám se sebou. A jenom si říct. Co já chci. Co mě baví. Co chci dokázat. Co je moje priorita. A z toho se dá znovu postavit na nohy osobnost člověka.

Ta podstata každého z nás je velmi podobná. My chceme být spokojení, mít partnerku, partnera, děti. Ale když už to máme, je nám to málo. To je princip useknuté ruky. Až v momentě, kdy o ni přijdeš, ti chybí. A nebo, když to nemáš a máš to někde před sebou, tak to hrozně chceš. Ale když to máš, potřebuješ spoustu jiných dalších věcí. Z toho jsem si udělal poučku, že štěstí nemusím hledat. Protože už všechno mám. Štěstí se nehledá. Štěstí se uvědomuje. To mi za ten rok doteklo. Dělám muziku, kterou jsem vždycky chtěl dělat. Jsem slavný, což jsem vždycky chtěl být, a mám rodinu, kterou jsem vždycky chtěl mít. Jsem šťastný.

Připadáš mi jako empatický, citlivý člověk. Vnímám tě dobře?

Myslím si, že jo.

Jak na tebe potom působí věci, které děláš a dostanou se do nesprávných kolejí? Jsou interpretované jiným způsobem, než bys chtěl, než jak jsi to myslel. Nějak se pokazí. Mám na mysli třeba tohle. Když se podívám na Tomáše Kluse, dva největší hity, které zpívá, jsou "Cesta" a "Pánubohudooken". A o obou by se dalo říci, že jsou brané jinak, než bys chtěl.

Máš pravdu, je to tak. Ale mě to nikdy nenapadlo. Je to fakt, dvě moje nejúspěšnější věci jsou kontra tomu, co jsem myslel, že budou. Nebo co jsem cítil v tu chvíli. Asi nemůže být všechno tak, jak si člověk představuje. Já jsem ve všem idealista. A když něco dělám, tak je nejdřív ideál a až pak myšlenka na to, je-li to vůbec možné. Jsem hodně nadchávací. Pro něco se nadchnu a mám pocit, že to bude nejlepší na světě. A až pak začínám vnímat, že to tak nemusí být. Ale to, že dochází k nějaké dezinterpretaci, s tím jsem se naučil operovat v momentě, kdy o mně začal psát bulvár. Vždycky bude existovat víc Tomášů Klusů.

Čteš to?

Čtu. Nedá mi to. Myslel jsem, že se to naučím nečíst, ale je to těžké. Protože se mě to vždycky dotýká. A asi to nezměním. Ale už proti tomu nebojuji. Ani vnitřně. Jen si vždycky řeknu, že se nedá nic dělat.

Tomáš Klus
© facebook interpreta
Takže tě příliš netrápí, co si o tobě lidé myslí?

Určitým způsobem mě to trápí, protože nemám rád lež. Vadí mi, když si někdo myslí něco lživého. To, že jsem kurevník, si někdo myslet může. Protože jsem jím byl. Rozhodně. Měl jsem spoustu žen, ale nikdy to nebylo myšlené špatně. Já jsem každou miloval. Informace, že jsem vystřídal spoustu žen, je pravdivá. Ale když někdo napíše, že podvádím svoji ženu, to už je lež. Nebo že jsem Jirkovi vyrazil zuby. Nebo že si píchám herák. To jsou lži, které mě netrápí, ale vadí mi ten princip. To, že je možné psát nepravdu a že je možné, že tomu někdo věří, když to není pravda. Ale ta doba je taková. Bohužel. Andrej Babiš nařkne nějakého novináře, že je to zkorumpovaný člověk, který točí reportáže na objednávku. Ale ani na několikátý apel to není schopný doložit a už se k tomu nevyjadřuje. Naše doba má už hodně na kahánku v tom, abysme se zas přehoupli do nějaké totalitní společnosti, kde si někdo bude moct dělat všechno, někdo nic.

Zasloužíme si vůbec demokracii?

Ano. Nebo demokracii. Já nevím, co je ten správný systém. Co je nejvýhodnější pro lidi. Jestli demokracie nebo třeba monarchie. Ale každý si zaslouží svobodu. A to nemyslím jenom nás, co jsme byli v protektorátu a pak v totalitě. Myslím to obecně. Lidé by měli žít ve svobodě. Ale svoboda se nemá hledat. To je jako se štěstím. Už je. A má se uvědomovat. Protože my přirozeně svobodní jsme.

NÁZORY
  • Amen (další anonym, 21.02.2017 10:08) Reagovat

    Jeho hudbu vůbec nepotřebuju, ale s názory se ztotožňuju, je to borec. Kéž by aspoň své fanoušky nakazil takovýmito prozřeními.

  • Škoda, že nemáme politiky s takovými názory. ... (Jan Průša st., 21.02.2017 17:38) Reagovat

    Škoda, že nemáme politiky s takovými názory. Hned by nám bylo lépe a radostněji

    • Re: Škoda, že nemáme politiky s takovými názory. ... (Pepan, 21.02.2017 18:33) Reagovat

      Myslíte tím další naivní sluníčkáře ? Hudba + herectví (www.csfd.cz/film/66158-na-vode/prehled/) + ty jeho řeči-děkuji ale nechci.

  • Bože (Martin, 21.02.2017 21:22) Reagovat

    Bože prosím necpěte do musicserveru politiku. Ať už na jedné straně (Kocáb, Koller) nebo na druhé (Brichta, Čok) jsou tyhle umělecké pohledy k smíchu. A proboha nedávejte sem Kluse. Četl jsem tu svého času dost rozhovorů s lidmi, kteří měli slušně vymeteno od arogantního Krajča přes zašpklého komanče Ráže až po retardovaného Matuše. Ale vysmažený Klus se svým kazatelsko-ezotericko-sluníčkářským komplexem vede a to už dlouhodobě. Ten člověk by měl jít do blázince a ne vychovávat děti.

    • Re: Bože (hb, 23.02.2017 22:49) Reagovat

      Bože... To už tu jednou bylo. Ti s jinými názory do blázince, do vězení, ... že?
      Jinak gratuluju, většina lidí s vašimi názory by neprošla antispamovou kontrolní otázkou.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- Naživo: Tomáš Klus v Divadle Kalich spíše mluvil, než zpíval (22.12.2023 17:22)
- Video: Tomáš Klus a Sima Magušinová v pohádkové skladbě "Vesmír má" zpívají velmi mile o naději (09.10.2023 10:58)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Festival Hrady CZ oznamuje kompletní program ve velkém stylu, na dvou pódiích zahrají Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name či Tomáš Klus (24.05.2023 14:46)
- Video: Tomáš Klus přináší ve vánoční písni "Zvonova zpověď" naději (24.12.2022 09:00)
- Video: Tomáš Klus v klipu "Mariím" vzdává hold všem ženám a matkám (07.12.2022 16:52)
- Veselské pískovny v sobotu rozezpívá Tomáš Klus (24.08.2022 17:15)
- Video: Tomáš Klus jde neplánovaně za "Štěstím" (12.07.2022 08:46)
- Tomáš Klus se stal hlavní hvězdou muzikálu "Branický zázrak" (31.05.2022 18:51)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Kryštof Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu