První hoře se po pauze vrací na pódia

16.02.2017 08:25 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

První hoře vládli téměř dvě dekády tuzemské klubové scéně. Před dvěma lety ale přišla nečekaná zpráva, že kapela kolem Milana Urzy, vyznačující se šílenými kostýmy a žánrově těžko uchopitelným crossoverem, si dává pauzu na dobu neurčitou. Ta nakonec trvala dva roky. Nyní však skupina na své facebookové stránce vyslala potěšující zprávu fanouškům o svém částečném návratu.

"Vašnosti, na vědomost se dává, že potulný hudební soubor PRVNÍ HOŘE se po dvou letech vrací na prkna slávy a hanby! Trochu jsme si odpočinuli za oponou a teď se s vámi chceme zase potkat a propojit naše libozvučné melodie a slova s vašimi milými, přátelskými srdci, kteráž máme tolik rádi. Snad to vše vyjde tak bohulibě jako v minulosti, a nadto ještě mnohem lépe! Budeme vystupovat už spíše svátečně, abyste si nás o to více užili." Spolu se vzkazem oznámili i první naplánované koncerty. Odpočatí První hoře tak potěší fanoušky zejména na níže uvedených zastávkách pod článkem.

Kapela vznikla v roce 1998 v Jičíně a za dobu své existence vydala pět oceňovaných nahrávek. Album "Lamento" dokonce v roce 2009 získalo žánrovou cenu Anděl (kategorie Hard 'n' Heavy) a publicistickou cenou Břitva (album desetiletí). Poté ještě stačila vydat povedeného nástupce "Club Silencio" a "Imaginarium" z roku 2013, které je prozatím posledním studiovým materiálem.

Členové Prvního hoře Milan Urza a Robert Rajs spolu následně založili projekt Kaspar Melichar, se kterým minulý rok vydali skvělou desku "Velká derniéra". Jaký bude osud tohoto projektu i Prvního hoře, je sice stále nejasné, vyslaná zpráva ovšem dává tušit lepší zítřky.

Dosud potvrzené koncerty:

1.5. Liberecký majáles, koleje Harcov
16.-17.6. Vývrtka, Peruc u Loun
15.-20.8. Festival Banát, Rumunsko
25.8. Fryštácký Malý svět, Fryšták



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY