Květnový Mezinárodní víkend žen přivítá dvě špičky žánru world music - finské Värttinä a české BraAgas

14.02.2017 09:19 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

V rámci seriálu koncertů s názvem Mezinárodní víkend žen, který již několik let pořádá agentura Liver Music, navštíví Českou republiku finská folková skupina Värttinä. Jako support vystoupí česká, několikrát oceněná skupina BraAgas.

Varttina plakát
© facebook interpreta
Klenot finské lidové hudby, folkový soubor Värttinä, bude koncertovat 25. května v Praze v hudebním klubu Lucerna Music Bar. Kapela představí skladby z posledního studiového alba "Viena" a další skladby z jejich více než třicetileté hudební kariéry, během které Värttinä vydala dvanáct studiových alb a získala řadu hudebních ocenění. V roce 1992 to byla cena Emma, v roce 1999 cena BASF Master Award, v roce 2005 Finland Prize a v roce 2012 Womex Artist Award.

Skupina pochází z městečka Rääkkylä v regionu Karélie ve východní části Finska, pouhých čtyřicet kilometrů od ruské hranice. Charakteristickým rysem souboru je pronikavý ženský zpěv. Velmi osobitý hudební doprovod tvoří akustické nástroje včetně akordeonu a kytary. Průlom na mezinárodní scénu se Värttinä podařil s deskou "Oi Dai" z roku 1991. Styl Värttinä se opírá o bryskní harmonie, které mají na starosti tři zpěvačky - zakládající členka Mari Kaasinen se Susan Aho a Karoliinou Kantelinen.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY