shop.musicserver.cz
Apocalyptica, Forum Karlín, Praha, 11.2.2017

Apocalyptica ve Foru Karlín zavzpomínala na své začátky

Vydáno: 12.02.2017 08:21 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Kateřina Postránecká

Apocalyptica už dávno není jen tou formací, v níž čtyři violoncellisté přehrávají covery Metallicy. Pod jejich strunami už prošly skladby Faith No More, Pantery nebo Sepultury, mají své vlastní písně, kde jim s vokály pomohli předáci z The Rasmus, HIM či Shinedown. Ale někdy nezaškodí trochu zavzpomínat.

Live: Apocalyptica

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 11. února 2017
setlist: Enter Sandman, Master Of Puppets, Harvest Of Sorrow, The Unforgiven, Sad But Truth, Creeping Death, Wherever I May Roam, Welcome Home (Sanitarium), Fade To Black, For Whom The Bells Tolls, Fight Fire With Fire, Until It Sleeps, Orion, Escape, Battery, Seek & Destroy, Nothing Else Matters, One
Fotogalerie

Apocalyptica, Forum Karlín, Praha, 11.2.2017
© Kateřina Postránecká
Spolupracovali i s Martou Jandovou a od minulé řadovky "Shadowmaker" už mají i svého vlastního zpěváka Frankyho Pereze, jehož hlavní projekt Scars On Broadway, kde se sešel s Daronem Malakianem ze System Of A Down, je momentálně na střídačce. A Perez na ní teď sedí s ním, protože pro rok 2017 se finská skupina trochu vypočítavě rozhodla vsadit na nostalgii, vymetat archivy a kromě vydání remasterů také aktuálně brázdí Evropu s turné k dvacetiletému výročí jejich debutu "Plays Metallica By Four Cellos".

To zavítalo v sobotu večer také do Prahy a jelikož byl o vystoupení ve Foru Karlín neuvěřitelný zájem, zahraje v něm i v neděli. A to dokonce ještě dvakrát. A aby toho nebylo málo, o pár dní později zavítá ještě do Zlína. Nezaujatému čtenáři to může připadat jako poměrně normální turné, ale považte, že takový zájem nebyl ani o mnohem věhlasnější jména jako Jack White, Placebo, PJ Harvey nebo The Prodigy, kteří ve stejném prostoru vystupovali v minulosti.

Apocalyptica, Forum Karlín, Praha, 11.2.2017
© Kateřina Postránecká
Metallica má však v České republice tolik oddaných fanoušků, že když už se její evropské turné k desce "Hardwired… To Self-Desctruct" plánuje až někdy na podzim, vzali její příznivci zavděk alespoň tímto programem.

Dvouhodinový program bez předkapely a s dvacetiminutovou přestávkou byl v první polovině tvořen ústředním triem, k němuž se přinejmenším na toto turné vrátil i ztracený syn Antero Mannine a Apocalyptica tak bez dlouhých řečí a jakýchkoli projekcí odehrála zmiňované debutové album. Odpálil to "Enter Sandman", jeden z nejlepších koncertních i albových otvíráků všech dob.

Následovaly "Master Of Puppets", "The Harvest Of Sorrow", balada "The Unforgiven" a další. Požitek z nich se dal zhruba srovnat s tím, jak hluboký je váš vztah k originálním autorům a jejich albům, tu a tam jste tak ještě mohli zaslechnout drobné rozepře mezi páry, které se ani po téměř třech dekádách nedokázaly shodnout, zda je poslední dobrou kolekcí "Master Of Puppets", "Load" nebo "The Black Album".

Apocalyptica, Forum Karlín, Praha, 11.2.2017
© Kateřina Postránecká
Po přestávce se k vystupující čtveřici přidal i bubeník Mikko Sirén a koncert měl díky jeho precizní a energické hře hned větší spád. Cellisté se konečně zvedli ze sedadel a začali se svými nástroji sólovat na různých místech na scéně, ve zvlášť vypjatých skladbách jako například "Fight Fire With Fire" pak přidávali i poctivý headbanging. Frontman Eicca Toppinen se před dnes už takřka raritou "Escape" s diváky podělil o historku, že když ve svých třinácti letech s přehráváním Metallicy ve Finsku začínal, naučil se nejprve skladby z alba "Ride The Lightning". A to ne proto, že by mu přišlo jako nejlepší, ale proto, že bylo tehdy jediné, které si se svým kapesným mohl dovolit.

Při příležitosti znovuvydání prvního alba Apocalyptica přidala jako bonus mimo jiné i skladbu "Battery", k níž natočila i videoklip a dunivá hymna byla naživo pro mnohé překvapivým vrcholem večera. Po závěrečné "Seek & Destroy", kdy se obecenstvo na žádost kapely konečně postavilo, zazněly ještě obligátní "Nothing Else Matters" a "One" a po té už bylo opravdu po všem. Finská formace na svém vzpomínkovém turné rozhodně nezklamala, přesto však svého stigmatu do určité míry revivalové kapely, která parazituje na slavnějších umělcích tak docela nezbavila. Večer s jedněmi z největších metalových hitů tak sice nebyl ztraceným časem, přesto by jej asi jen málokdo z přítomných dobrovolně upřednostnil před koncertem Jamese Hetfielda, Kirka Hammetta, Larse Ulricha a Roberta Trujilla. Originál je prostě jen jeden.


NÁZORY
  • chybička se vloudila (Jaroslav, 12.02.2017 15:57) Reagovat

    Píseň se jmenuje "Harvester Of Sorrow".)

  • ... obecenstvo se konečně postavilo ..... (Dušan, 12.02.2017 15:58) Reagovat

    Koncert byl na přání kapely na sezení. Těžko si myslet, že se rozjede mosh pit nebo wall of death. Co měli jako lidi potom s těmi židlemi dělat, naházet je na pódium ??? Křepšit mezi židlemi nebo si omlátit hlavu o opěradlo vpředu opravdu nejde. Já jsem si to v první řadě užil, headbunging, hrození ... všechno co k tomu patří, ale "ohrnovat nos" nad ostatními, že seděli mi přijde nepatřičné.

    • Re: ... obecenstvo se konečně postavilo ..... (Daniil Čugunkin, 12.02.2017 16:18) Reagovat

      Správně napsáno! Apocalypticu máme u nas velmi rádi a to že hráli v sále kde se sedělo mi víceméně přišlo adekvátní k první polovině koncertu, kdy jsem ve třetí řadě s manželkou chytal husí kůži a vychutnaval perfektně nasviceny a nazvuceny koncert. V polovině druhé už i manželka podotknula že má chuť zajumpovat před pódiem, a to považte že není fanoušek metallici ani metalové hudby. Sečteno podtrženo, vynikající vystoupení opravdu parádní kapely ze kterého se odcházelo jen velmi těžko.

  • APOCALYPTICA!!!!!! (Aulyk, 12.02.2017 16:28) Reagovat

    Bylo to parádní...někdo si to užil a někdo ne... a já jsem si to užil!!!

  • Špička!! (Tomáš, 12.02.2017 23:02) Reagovat

    Naprosto parádní dnešní koncert! Ještě teď mě bolí pracky od plácání a hlasivky od řvaní. A že to nebylo po celou dobu koncertu mi vůbec nevadí! Vstával jsem ze židle jako jeden z prvních a rozhodně to nebylo na popud borců z pódia, ale protože už to prostě nešlo vydržet sedět:-) Už mi dávno není dvacet, ale takovou dávku energie, jakou mi napumpovali chlapci z Finska, budu spotřebovávat asi ještě pěkně dlouho:-) Díky Apocalyptico!!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Před pěti lety zemřel Keith Flint. "Jsi pořád s námi," vzkazují The Prodigy (05.03.2024 13:32)
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Video: PJ Harvey si do mysteriózního klipu "Seem an I" pozvala herečku Ruth Wilson. Ta ve snímku utíká z farmy (01.03.2024 15:57)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Naživo: The Prodigy v Praze své umění rozmělnili, vzpomínka na Keitha Flinta mohla být emotivnější (08.12.2023 17:15)
- Fotogalerie: The Prodigy zase řádili v Praze (08.12.2023 09:57)
- Naživo: PJ Harvey do Prahy přivezla ryzí radost z hudby bez zbytečných efektů (19.10.2023 16:50)
- Metallica musela odložit koncert, James Hetfield chytil covid (04.09.2023 12:28)
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Na okraj: Festivalová revoluce je tady! Téma budoucnosti hudebních přehlídek bude znít - trávník? (01.08.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu