Grimes a Janelle Monáe v klipu k "Venus Fly" tříští růže a patriarchát

18.02.2017 14:34 - Karolína Stránská | foto: facebook interpreta

Od vydání art-popové desky "Art Angels" uplynul více než rok, kanadská surrealistka z ní však hodlá vymačkat, co se dá. Jejím nejnovějším projektem je video k singlu "Venus Fly", k němuž si přizvala zpěvačku a herečku Janelle Monáe. Sedmiminutovou cyber-gotickou smršť režírovala sama Grimes, o čemž po zhlédnutí prvních desítek vteřin není pochyb.

"Venus Fly" má potenciál být nejmainstreamovější částečkou alba "Art Angels". Jak už ale název skladby napovídá, sladké popové vábení je následováno likvidací. Zaposlouchá-li se posluchač pozorněji do textu, chaotická surreální píseň nabízí útočiště všem, kteří se kdy na tanečním parketu cítili souzeni či pozorováni oslizlými barovými povaleči.

S Janelle se obě navlékly do obleků bojovnic z budoucnosti ozbrojených ohnivými meči a sama herečka opakovaně cedí mezi zuby: "Why you looking at me now?" Zbylé symboly nejsou nijak tlumenější. Tříštění květů růží jakožto symbolu ženství, Janelliny ostříhané vlasy a rozsypané perly přivádějí klip do finiše, v níž už tak rozjetý mejdan začíná nabírat hororové obrátky.

Grimes na svém instagramovém profilu uvedla, že v extrémním politickém klimatu je nutné vytvářet umění. Její nejprůlomovější myšlenky byly však v poslední době inspirovány optimismem a pozitivní vizí Janelle Monáe.

Klip byl původně exkluzivní platformě TIDAL a bohužel to v klipu silně bije do očí. Zpomalené umělecké záběry roztříštěných květin a térových andělů jsou v závěru vystřídány prázdnými sekvencemi s logem streamovací služby, což je dystopie, kterou se Grimes asi nepokoušela zobrazit.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY