Wohnout oslavil "Sladkých dvacet na Vyžlovce" i na CD a DVD

02.03.2017 14:10 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Uteklo to. Wohnouti slaví již druhý křížek na krku a jako správná kapela se to rozhodla oslavit pořádným koncertem ve zdomácnělém areálu koupaliště Vyžlovka. Nechybí vybraní hosté ani pečlivý řez diskografií. To vše je pro fanoušky zaznamenáno na DVD i na CD, které jsou součástí tohoto narozeninového balíčku.
7/10

Wohnout - Sladkých dvacet na Vyžlovce

Skladby: DVD: Cundalla, Díky moc!, Ganga, Sej-ko-no-pí, LSD, Oliver Twist, Gastrosexuál, Barbíno?, Zajíci na měsíci, Pepíčci, Volali, Popojedem, Svatozář, Ó, Gramofon, Dobrý ráno, Banány, Svaz českých Bohémů / CD: Cundalla, Díky moc!, Ganga, Sej-ko-no-pí, LSD, Oliver Twist, Gastrosexuál, Barbíno?, Zajíci na měsíci, Pepíčci, Volali, Popojedem, Svatozář, Ó, Gramofon, Dobrý ráno, Banány, Svaz českých Bohémů
Vydáno: 11.11.2016
Celkový čas: 68 min. + 77:27
Vydavatel: Warner Music
Skupina Wohnout vznikla v roce 1996 v Praze a poměrně rychle získala na české klubové scéně jméno kvalitní a hlavně originální rockové party. Podobně jako v roce 2006, kdy Wohnouti oslavili své desáté výročí, se kapela rozhodla narozeninový večírek zaznamenat. Oproti koncertu v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti s mnoha hosty, v čele se Třemi sestrami či Vypsanou fiXou, se druhá desítka oslavila trochu komorněji. Zajímaví hosté ovšem nechyběli ani tentokrát, jen tradiční velká rocková jména nahradila Eva Pilarová či Spejbl s Hurvínkem.

Režie celé události se chopil herec Vojta Kotek, ale jak velký podíl na konceptu koncertu měl, není úplně patrné. Wohnouti tradičně mezi skladbami prohazují pár vtípků a průpovídek, ale pro fanouška, který pár koncertů kapely viděl, nejde o nic neobvyklého. Vsuvka z dílny Divadla Spejbla a Hurvínka, připravená speciálně pro účely koncertu, není vyloženě špatná, ale o strhující zábavu se opravdu nejedná. Ještě že bylo dobré počasí, za deště by to asi byla pro účastníky pod pódiem trochu tortura. Hurvínek si pak ještě zakřepčil v písni "Pepíčci".

Druhým zajímavým bodem byla účast Evy Pilarové, o které kdysi Wohnouti složili píseň. Nyní si s rockery střihla svou klasiku "Oliver Twist" a poprala se s tím před živým publikem vcelku obstojně. Určitý šmrnc se Pilarce rozhodně upřít nedá. Tím specialitky vesměs končí a kromě bohatého průřezu tvorbou skupiny nic výjimečného narozeninový večírek vlastně nenabídne.

Kdo Wohnouty zná a má rád a oslava mu utekla, pro toho jsou tyto dva disky asi důležitou akvizicí ve sbírce. Pro běžnějšího fanouška nejde o nic mimořádného, co by na haldě koncertů, které kapela během roku připraví, neslyšel nebo neviděl. Co lze naopak ocenit, je sbírka hitů a zlidovělých pecek, které tahle parta stačila za dvacet let napsat. Ať už jsou to rané "Banány" a "Sej-ko-no-pí", "Ó, Gramofon" z přelomové nahrávky "Pedro se vrací" či novější "Ganga", "Barbíno?" a stále famózní "Svaz českých Bohémů". Chválu zaslouží i zvuk, který je na živý koncert nadstandardní.

Wohnouti dokázali na naši scénu vnést originální zvuk a nikdy jim nechyběl talent napsat chytlavý hit. Pravda, v období kolem desky "Karton veverek" se zdálo, že přišel jakýsi tvůrčí soumrak, ale s příchodem vynikajících klientů se zase vše vrátilo do zaběhlých kolejí a Wohnouti tak stále patří mezi nejvýraznější rockové party u nás. Jen ty koncerty už nejsou tak živelné jako kdysi, ale to už patří k životu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY