shop.musicserver.cz
The Dillinger Escape Plan - Dissociation

The Dillinger Escape Plan s "Dissociation" ohlásili konec v pravou chvíli

Vydáno: 31.01.2017 15:00 v sekci Recenze - Matěj Kostruh | foto: facebook interpreta

S blížícím se pražským koncertem mathcorových ikon The Dillinger Escape Plan se kapele dostává zvýšené pozornosti. Jedná se totiž o jejich historicky poslední turné. To doprovází vydání poslední řadovky "Dissociation". Jak se skupině jejich odchod ze scény podařil?

6/10

The Dillinger Escape Plan - Dissociation

Vydáno: 14.10.2016
Celkový čas: 50:06

Skladby: Limerent Death, Symptom Of Terminal Illness, Wanting Not So Much To As To, Fugue, Low Feels Blvd, Surrogate, Honeysuckle, Manufacturing Discontent, Apologies Not Included, Nothing To Forget, Dissociation

Vydavatel: Party Smasher Inc.

The Dillinger Escape Plan byli vždy kapelou, kterou je dobře slyšet. Američané srocení kolem kytaristy Bena Weinmena nikdy neměli problém na sebe strhávat pozornost, a to především díky zcela nekompromisnímu přístupu, s jakým kapelu během celého jejího působení provozovali. Jejich hudba, živá vystoupení, prezentace na pódiu, celá ta filozofie… to vše by se v případě TDEP dalo vyjádřit heslem "všechno nebo nic". Toho se skupina svérázně drží až do samotného konce.

"Řekněme, že stejně jako malíř nemaluje do té doby, než mu dojde barva nebo než mu neupadnou obě ruce, podobně i vy zkrátka dojdete časem k tomu, že v nějaký moment uděláte ten jeden poslední tah štětcem", řekl pro magazín Metal Hammer zpěvák a frontman Greg Puciato. Ano, nejedná se zde o nějakou pauzu na neurčito, ale o definitivní ukončení činnosti skupiny - o jejich "poslední tah štětcem". Kapela vycítila, že jednoduše umělecky dokončila to, co měla: "Můžete se na to podívat jako na jeden celek. Tohle je to, co to bylo. Mělo to začátek, mělo to konec a kruh se nyní uzavřel. Takto se to prostě zdá být správně", doplňuje Puciato.

A je potřeba přiznat, že se takový krok skutečně jeví jako prozíravý: Mathcore - žánr, který The Dillinger Escape Plan de-facto vymysleli, se na rozlučkovém albu "Dissociation" kapele podařilo dokonale vyčerpat. Ne, že by deska neměla vůbec co nabídnout, ale nakonec je přeci jen úlevou vědět, že i když novinka hoří nejslaběji z celé diskografie, pořád alespoň nedává šanci žádnému dalšímu nástupci, aby hudba TDEP vyhasla úplně. V tomto je potřeba ocenit nevídanou sebereflexi od jinak stále mladých, vitálních členů souboru.

Při poslechu desky se totiž nelze ubránit dojmu, že to všechno už tady stokrát bylo. Svébytný, frenetický mix hardcoru, progresivního metalu, experimentálního rocku, jazzu a polyrytmických vzorečků je zde i nadále přítomen a jako vždy za svou neposlouchatelnou vizáží ad absurdum skrývá vnitřní krásu a punc pravého umění. "Dillingerům" se však tentokrát nepodařilo oproti minulým počinům přinést byť jen sebemenší posun vpřed a namísto toho opakují svá již dobře zaběhnutá schémata. To však ve výsledku tentokrát bohužel už opravdu nudí. Nenapomáhá tomu ani fakt, že posluchač bude na albu jen marně hledat nějakou výraznější skladbu - nějaký záchytný bod, který by rozbil značnou jednolitost celého počinu. Nahrávka má tendenci naši pozornost spíše otupit a citelně zde chybí momenty, které by vytrhly sluch ze stereotypu a přivedly jej k tolik potřebné aktivitě.

Otvírák alba "Limerent Death" je zřejmě nejlepší skladbou celé nahrávky. Greg Puciato v ní předvádí snad vůbec ten nejpsychotičtější řev, jaký jsme od něj měli kdy možnost slyšet. Kdyby měla nějaká těžká schyzofrenická porucha svůj zvuk, je dost možné, že by zněla právě nějak takto. Na to velmi vkusně navazuje pomalá a melodická "Symptom Of Terminal Illness" - neotřelý zvrat hned na počátku alba, který ovšem uzavírá téměř vše, co by na albu bylo nějak výrazně zábavné. Za zmínku pak stojí například ještě i "Wanting Not So Much To As To" nebo také "Honeysuckle". Obě obsahují dobrý riff a kapele se v nich daří ze svého potenciálu vymáčknout relativní maximum.

Vše nakonec alespoň částečně zachraňuje poslední skladba "Dissociation", která se zcela vymyká všemu předchozímu, je čistě melodická a v kombinaci s elektronikou nepřestává bavit ani opakovaně. Zpěvák Puciato, ačkoliv mu tato poloha neuvěřitelně sluší, zde však připomíná spíše svůj vedlejší elektronický synth-popový projekt The Black Queen. Doufejme tedy, že po rozpuštění TDEP vrhne tento zabiják svou další energii právě tam.

The Dillinger Escape Plan na "Dissociation" působí jako kompozičně znavená, žánrově vyčerpaná skupina a jeví se jako velmi pokrokové, že kapela počinem ze scény odchází. Pro skupinu zřejmě v ten nejvhodnější moment vůbec. Jejich labutí píseň bude mít české publikum možnost slyšet 15. února v Lucerna Music Baru v Praze. Fanoušci se tak mohou alespoň těšit, že skupina podá zajisté vskutku extrémně intenzivní výkon. Přesně takový, jaký TDEP hudebnímu světu nabízeli od začátku až do konce.


NÁZORY
  • Kam (poink, 01.02.2017 12:23) Reagovat

    vpřed, když končí? A takových nonsensů je tam víc. To album je špička.

  • hodnoceni (Kruppe, 02.02.2017 14:29) Reagovat

    Popaci by nemelil hodnotit metalove alba.Je to jedno z top alb minuleho roku,na toto hodnoceni vubec neberte ohled:-)proste nechapu recenze metalovych alb na popovem portalu.

  • super deska .....recenze bída... (Krepa, 05.02.2017 14:23) Reagovat

    super deska .....recenze bída

  • To je vtip (Kennedy, 21.08.2017 14:02) Reagovat

    Jasně, jsem dlouholetý fanoušek a recenze jsou subjektivní. Ale to album je kvalitou na stejný/podobný úrovni jako všechna ostatní, to je objektivní zhodnocení. Pokud někomu nesedí mathcore a očekává pořád bombastický novinky. to dokážu pochopit. Ale starý hardrockový kapely taky hrajou 50 let to stejný a nikomu to nevadí, co by nemohli DEP. Škoda, že skončili.
    Album fantastický, ale není to deska jednoho poslechu.

  • Album není špatné, jen recyklací všeho předchozího (Matěj S. Kostruh, 21.08.2017 15:16) Reagovat

    Dobrý den všem a děkuji za vaše názory.

    Rád bych, jako autor článku, na zdejší poznámky reagoval. Mám pocit, že recenze nebyla dobře pochopena. Album "Dissociation" není špatné. V rámci diskografie je už ale oproti minulým počinům kreativně vyčerpané. Deska mohla zkrátka přinést více, a to jakýmkoliv způsobem.

    Takto se jeví spíše jako krok zpět, nebo maximálně zůstala stát na místě a zanechává dojem, že TDEP jednoduše nebyli pro tentokrát schopni naplnit plně svůj obrovský potenciál - mohli svou hudbu posunout jako to pravidelně dělali po celou existenci uskupení. V tomto selhali a hodnocení toto zohledňuje. Recenze je velmi přísná a kritická. Pokud je toto špatně namísto slepých recenzí na ostatních webech, je mi líto, ale takto jako autor "Dissociation" vnímám.

    Každopádně díky za všechny názory na článek a doufám, že vás můj text neodradí od dalšího čtení na portálu musicserver.cz :)
    Hezký den všem,
    M.S. Kostruh

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Brutal Assault přiveze exkluzivní show The Dillinger Escape Plan pro střední a západní Evropu. Zahrají v původní sestavě (14.04.2024 18:25)
- Naživo: The Dillinger Escape Plan v Praze potvrdili status možná nejvíce strhující kapely dneška (16.08.2017 11:08)
- The Dillinger Escape Plan zahrají na festivalu Brutal Assault i v Paláci Akropolis (24.02.2017 08:11)
- The Dillinger Escape Plan se přesouvají do Lucerny (02.02.2017 14:58)
- Osazenstvo The Dillinger Escape Plan se na podzim vydá do studia (23.07.2015 15:22)
- Video: The Dillinger Escape Plan - One Of Us Is The Killer? (02.07.2013 17:19)
- Video: The Dillinger Escape Plan - When I Lost My Bet (21.05.2013 14:14)
- Zpěvák The Dillinger Escape Plan spolupracuje s Igorem Cavalerou (23.03.2012 08:06)
- The Dillinger Escape Plan o Vánocích zadělávají na novou desku (23.12.2011 16:10)
- The Dillinger Escape Plan jsou dalším tahákem Brutal Assaultu (24.04.2011 11:40)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu