Kolektivní halucinace se v "Jan 69" inspirovali Janem Palachem

27.01.2017 11:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

"Kdo nechce neslyší, necejtí, nevidí," zpívá kapela Kolektivní halucinace v prvním singlu "Jan 69 (Ruce z popela)" z jejich připravované druhé desky. V písni, která spojuje dnešní svobodu, k níž jsme dle kapely odsouzeni s činem Jana Palacha. A to není jednoduché.

Být dnes trefně a vkusně angažovaný je oříšek, odkazovat k Palachovi jakbysmet. Bez patosu nebo nějakého prvoplánového kalkulu to jde málokomu. Ale tady to funguje a já za to před kapelou smekám. Muzikantům se povedlo nahrát aktuální, silnou a emotivní píseň, kterou se podařilo obléci do podobně silného videa režiséra Honzy Drozdy. A poselství skupiny, které za touto písní stojí, se vyplatí publikovat v nezkrácené podobě.

"Dnes opět vidíme lidi, kteří se díky svému výraznému nevzdělání řítí do nějaké strašné pasti, ve které země už byla, dokonce několikrát, a vždycky se do ní řítila s jakousi slepotou. Máme nevyřčenou povinnost být iracionální idealisté, jinak se naše společnost rozpadne. Je třeba dokola opakovat takzvané naivní pravdy a základní myšlenky, když jsme zcyničtěli uprostřed všeho přepychu a toho všeho, čeho se nám údajně nedostává. Je nutné si minulost uložit do vědomí a vědět, že patří k přítomnosti a nelze ji vymazat, zapomenout, ani změnit. Proto Jan69!".

Druhá deska kapely Kolektivní halucinace, kterou produkoval Tomáš Neuwerth, vyjde u Indies MG už 17. března. Těšme se na ni.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY