Dvacet nejlepších domácích desek roku 2016 podle musicserveru (20-16)

20.01.2017 09:30 - Redakce | foto: facebook interpreta

Někdo říká, že dobré hudby je málo, my říkáme, že dobré hudby je hodně. A skvělé taky. Z desek, které v Česku a na Slovensku vyšly v minulém roce, hlasovalo 23 redaktorů musicserveru pro celkem 75 alb, z nichž vzešlo dvacet nejlepších. Které domácí nahrávky se umístily na pozicích 16 až 20?
zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1
zahraniční videoklipy | domácí videoklipy


20. Jelen - Vlčí srdce

Jelen - Vlčí srdce
Jelenům se už v roce 2014 podařilo debutem "Světlo ve tmě" zaplnit díru na hudebním trhu a mumfordského folku zasazeného do českých luhů a hájů se drží i na "Vlčím srdci". Došlo k nárůstu počtu členů a melodičnosti skladeb, na jejichž lyrické hloubce zase tolik nesejde - Jindra Polák ostatně nikdy nevyzýval k analýze textů, ale ke společnému zpěvu. V porovnání s předchozí deskou je příjemným překvapením širší záběr. Pražská sedmička zde dokazuje, že kromě lidových balad a mohutných sborových juchanic neztrácí energii ani během a cappella experimentů. Zvláštní pozornost si pak zaslouží trumpetové retro "Ikaros" či "Pohanská", která je jako dělaná pro velká festivalová pódia. (Karolína Stránská)


19. Martin Evžen Kyšperský - Vlakem

Martin E. Kyšperský - Vlakem
Martin Kyšperský je věru pracovitý člověk. Kromě hraní s jeho domovskými Květy nebo literární, herecké i producentské činnosti si v loňském roce při jedné cestě vlakem napsal sólovou desku. Desku s texty všímavého pozorovatele a hračičky a s hudbou takovou, aby nebyla zaměňována s jeho jinými projekty. Elektronickou, zcela bez použití strunných nástrojů. A z tohoto experimentu se možná překvapivě stala zajímavá a fakt semknutá deska s mikropříběhy a mikropostřehy, které člověka překvapí, potěší a zaujmou. Martin umí vytěžit i takové drobnosti jako klimatizaci, která ale paní naproti nevadí, nebo filozoficky zpracovat hlasy z vedlejších kupé, jimž ale není ve vlaku rozumět. Možná to měla být jen hříčka a experiment, ale vyrostla v krásnou desku a pro mne v asi největší překvapení na domácí scéně. Taky budu muset někdy odložit auto a svézt se vlakem. (Honza Průša)


18. Mucha - Nána

Mucha - Nána
Písničkářka Nikola Mucha na své třetí desce "Nána" už není tak konfrontační, jak jsme byli zvyklí z předchozích alb, spíš si s jistým nadhledem dělá z kdekoho srandu. Strefuje se do matek, mamánků či kupříkladu do hipsterů, což už sice není kdovíjak cool, ale naštěstí to vzápětí vyvažuje naprosto boží parodií na všechny zamilované songy (i když převážně na ty slovenské) ve skladbě "Láska". Poněkud bizarně, avšak stále skvěle zní i dada mix písniček od Nedvědů "Je mi to brácha" nebo expresivní track "Pan Píča". Inu, Mucha vulgarismy opět nešetří. Album "Nána" nabízí kromě trefných a vtipných textů také velmi vydařený zvuk, za kterým stojí zkušení brněnští hudebníci Petr Zavadil či Ondřej Kyas. (Jaroslav Hrách)


Tip Ondřeje Hricka: Kaspar Melichar - Velká derniéra

Kaspar Melichar - Velká derniéra
Velkým objevem a překvapením roku 2016 byl projekt dvou členů pozastavených První hoře, Milana Urzy a Roberta Rajse, nazvaný Kaspar Melichar. Jejich debut "Velká derniéra" je plný potemnělé poetiky, silných emotivních textů i příjemného a velmi originálního folku. Se skladbami "Malíř a Smrt", "Zloděj klavírů" či "Všechno znovu začíná" se spolu s autory pohroužíme do hlubokých témat stárnutí, svědomí, smrti i dětství, nad kterými se v běžném běhu života příliš nepozastavujeme. Další takto komplexní počin, jak po stránce textové, atmosférické, tak i hudební budeme na české scéně hledat velmi obtížně. "Velká derniéra" je komorním, přesto obsahově velkým albem.

17. Smrtislav - Notorickej samotář

Smrtislav - Notorickej samotář
Fanoušci mírně temnějšího domácího pop-rocku se minulý rok dočkali povedeného debutu kapely Smrtislav. I když kapely... samotná deska je v podstatě sólovým projektem Tuzexe, který roky stál spíše v pozadí ve skupinách The Prostitutes, Vanessa nebo Sunshine. Na album "Notorický samotář" ale poskládal své česky zpívané písničky, které stojí na silných refrénech, povedených textech a melancholicko-dekadentní atmosféře. Z celé třináctky skladeb sice vyčnívají hlavně čtyři, které vyšly již dříve na samostatném ípíčku, i těch zbylých devět jim ale ostudu rozhodně nedělá. A ano, pokud jste to ještě nikde nečetli či neslyšeli, Tuzexův vokál hodně připomíná Roberta Kodyma. Na škodu to ale opravdu není. (Honza Balušek)


16. Floex - Samorost 3 Soundtrack

Floex - Samorost 3
V červnu 2015 postnul Jon Hopkins, anglický producent mající na kontě mimořádně povedené album "Immunity", na svém facebookovém profilu skladbu "Prenatal Hunters (Floex Revision)" od našeho Floexe. Roztomilá reakce Tomáše Dvořáka a autentické nadšení Hopkinse vážně potěšily, ale nebyl to ani nějaký milník propagace české hudby, ani žádné větší překvapení. Dvořákovy aktivity v oblasti herních soundtracků, obzvlášť od ceněného "Machinaria", jsou celosvětově známé. Zmíněná skladba pocházela z bezplatného "Samorost 3 Pre-Remixes EP", které oznamovalo nejen plný soundtrack z tehdy připravované nové hry studia Amanita Design, ale i konečné zapojení dosud rozdílné identity Floexe do zvukomalby Dvořáka. Loňské album "Samorost 3 Soundtrack" už nejde popsat jako pouhý hudební design nebo zvukové pozadí, nyní jde v podstatě o plnoprávnou hudební geografii. Zelený vinyl je jako opravdová zeměplocha, není tam jediný zvuk, který by neměl mít za úkol budování živého světa. A samotná hra je dostupná na všechny možné platformy, což znamená, že soundtrack ke třetímu "Samorostu" je v současné době pravděpodobně nejpopulárnější českou hudbou ve světě. (Wojciech Nowacki)


zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1
zahraniční videoklipy | domácí videoklipy


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY