U2 do Česka opět nepřijedou. Kvůli Trumpovi navíc nevydají nové album

17.01.2017 08:27 - Milan Menčík | foto: therockrevival.com

Před nedávnem jsme vás informovali, že se irská legenda U2 chystá na turné, kde oslaví třicet let od vzniku kultovní desky "The Joshua Tree" a možná vydá i nové album.

Turné už má konkrétnější obrysy. Jako předkapela v Evropě vystoupí High Flying Birds Noela Gallaghera a za velkou louží Mumford & Sons a The Lumineers. Kapela projede Kanadu i USA a v Evropě tradičně vynechá Českou republiku. Nejblíže bude 12. července v Berlíně, koncert se ale hned vyprodal. V jakém pořadí skladby zaznějí, ještě není známo. "Neznamená to, že by každý náš koncert nutně musel začít první skladbou z první strany. Myslíme si, že bude potřeba nejdřív vybudovat atmosféru, takže tohle ještě řešíme," řekl kytarista Edge v rozhovoru pro magazín Rolling Stone.

S novou deskou je to malinko jinak. Spousta hudebníků a kapel je velmi smutná z konce volebního období Baracka Obamy, U2 nevyjímaje. Ti mají pocit, že se znovu ocitají v osmdesátých letech, v období, kdy v USA byl prezidentem Ronald Reagan a ve Velké Británii premiérkou Margaret Thatcherová. Hudebníci připravovanou nahrávku "Songs Of Experience" psali v uplynulých dvou letech a zřejmě vůbec nepočítali s brexitem ani nástupem Donalda Trumpa do funkce nejmocnějšího muže světa.

"Řekli jsme si: Počkat, musíme se zamyslet nad celou deskou a nad tím, jak souvisí se současným světem. Asi osmdesát procent textů vzniklo předloni a začátkem roku 2016. A nyní, jak budete jistě souhlasit, je svět trochu jiné místo," vysvětluje The Edge. Právě v druhé polovině osmdesátých let deska "The Joshua Tree" vznikla.

Objevuje se proto spousta polemik, do jaké míry by měli být U2 politicky angažovaní, a spousta lidí jim nemůže přijít na jméno kvůli tomu, kolik kapela vydělává a jak drahé má vstupenky na koncerty. Pokud však současnou politickou situaci využije k napsání stejně skvělé desky jako před třiceti lety, budou se mít hudební fanoušci na co těšit. Nyní je však jisté, že album rozhodně nevyjde letos.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY