shop.musicserver.cz
James Arthur - Back From The Edge

James Arthur jede na "Back From The Edge" na jistotu

Vydáno: 14.01.2017 17:05 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: hitsync.net

Chvíli to vypadalo, že se na něj po sérii přešlapů a prostořekých vyjádřeních zapomene, James Arthur se ale tak dlouho omlouval, až ho jeho fanoušci s novým singlem katapultovali zpátky na vrcholky hitparád. Vydrží ale zpěvák sekat latinu a přesvědčí znovu i ty, kteří nad ním už zlomili hůl?

7/10

James Arthur - Back From The Edge

Vydáno: 7.11.2016
Celkový čas: 47:42

Skladby: Back From The Edge, Say You Won't Let Go, Prisoner, Can I Be Him, I Am, Train Wreck, Safe Inside, Sober, Phoenix, Let Me Love The Lonely, Sermon (feat. Shotty Horroh), Remember Who I Was, Finally

Vydavatel: Sony Music

Může se z bad boye zase stát poslušná ovečka? To je hlavní otázka, která se k druhému albu někdejšího vítěze X Factoru vztahuje asi nejvíce. Zásluhy mu upírat nemůžeme - James Arthur s hitem "Impossible" skutečně zazářil, docela dobře se nakonec dařilo i dalším singlům a díky kvalitnímu debutu se ze zpěváka jednoho hitu stal interpret, který k nám přijel koncertovat dokonce dvakrát během jednoho roku. Už tehdy jsme ale věděli, že britský interpret není zrovna typickou hvězdou a všechno to pozlátko mu není úplně vlastní. Navíc to není zrovna intelektuál, máme-li to říct ještě relativně slušně, takže kontroverze díky urážkám homosexuálů na Twitteru bohužel nebyla jediným problémem, s nímž se jeho okolí muselo vyrovnávat.

Po smazání účtu se za jeho nevybíravé poznámky měnilo ledacos. Městská rada v Manchesteru se kála za to, že jej nechávali rozsvítit vánoční strom, protože tehdy ještě netušili, s jak homofobním člověkem mají tu čest, a iTunes dokonce pod nátlakem rozzuřených zákazníků muselo vracet peníze za jeho album. Vše vygradovalo v roce 2014, kdy si na mariuhaně a prášcích proti depresím závislý Arthur nahrál vysněný rapový mixtape, kde si nebral servítky a v ironickém songu "Follow The Leader" si vyřizoval účty se svým mecenášem Simonem Cowellem. Ten jej na základě toho vyhodil ze své nahrávací společnosti Syco a chvíli to vypadalo, že tím kariéra jednoho talentovaného pěvce skončila. "Někdo by mu měl říct, aby prostě držel hubu a nahrával desky," vyjádřil se tehdy na jeho adresu Cowell. Máte-li zájem trochu nahlédnout za oponu showbyznysu, zmiňovanou píseň si určitě poslechněte.

Kamarád Eda Sheerana procházel nelehkým obdobím, nakonec se mu ale podařilo plácnout si s labelem Columbia Records a na svém Facebooku pak zveřejnil první singl "Say You Won't Let Go". Ten prakticky bez jakéhokoliv proma vyletěl nahoru nejdříve v Německu, pak i ve Velké Británii a na čísle jedna se držel celé tři týdny. To byla pro hamižného Cowella dostatečně zřetelná zpráva, a tak se s Arthurem opět usmířil a vůbec poprvé v historii svého vydavatelství s ním podepsal smlouvu i podruhé. Co přesně se ve smlouvě píše, se asi hned tak nedozvíme, z poslechu alba s příznačně lítostivým názvem "Back From The Edge" je ale jasné, že by teď měl modrooký divoch vzorně poslouchat a nahrávat jen takové písničky, které se budou dobře prodávat.

Na vytouženou rapovou desku tedy Arthur musel opět zapomenout a jedinými hiphopovým příspěvky je sloka v podání Shotty Horroh v písni "Sermon", jeho vlastní ve svižnější skladbě "Prisoner" a perfektní funky věc "Sober" s úžasně funkčně použitými sbory. Prakticky všechno ostatní jsou tak popové a soulové balady, které sice samy o sobě nejsou špatné, ale v takovém množství a se znalostí souvislostí vedoucích k jejich vzniku jim ani přes emotivní podání nelze příliš věřit. Na upřímnost se tak tentokrát moc nehraje, hlavní je neškrábat, nekousat a především bezpečně generovat penízky.

Už v nepatrně údernější titulní skladbě si kamarád Nicole Scherzinger sype popel na hlavu a omluvy se nesou celou deskou, podobné téma se objevuje i v písni "Prisoner", v cajdáku "Phoenix" nebo už ve vyloženě otravně ubrečeném "Remember Who I Was". Přes veškerou lačnost, hněv a snad i agresivitu Arthurovy povahy a jeho zpěvu je ale z jeho písní stále cítit smutek.

Nechybí však ani klasické lovesongy jako například uplakaná "Can I Be Him" nebo bezpečný druhý singl "Safe Inside", který se od první ochutnávky "Say You Won't Let Go" liší jen pramálo. Bezchybné pěvecké podání zůstává a sem tam se záchvěvy upřímnosti zjeví i v textech, jen ta hudební složka jako by se bála přijít s něčím opravdovým a nečekaným, proto posluchače čeká vlastně jen jediné překvapení. A to v závěrečném songu "Finally", kdy skladbu o rodině, smíření se sám se sebou a hrdosti náhle přetne fantastický zlom v tu nejméně pravděpodobnou chvíli, a probudí ho tak z lehké letargie. Škoda, že takových momentů nenabízí druhá studiovka více.

Očekávaný scénář s druhou řadovkou zaměřenou na americký trh, kde nikoho nebude zajímat, jak jsme očekávali při recenzování debutu, je tak s "Back From The Edge" ještě odložen. Osmadvacetiletý Andrew, jak mu jeho přátelé říkají, když ho chtějí naštvat, totiž teď má co dělat, aby ze sebe smyl nálepku potížisty a Británie, potažmo celá Evropa jej tak musí vzít znovu na milost. Stane-li se to, možná se nakonec čistě hiphopového albového propadáku přece jen dočkáme. V tuto chvíli ale rodák z Middlesbrough zatím jen opatrně přešlapuje na místě.

NÁZORY
  • děkujeme (R. , 14.01.2017 19:49) Reagovat

    Pane Trávníčku, to je po dlouhatánské době pořádná recenze, ze které se čtenář něco dozví. Moc děkujeme.

  • JAMES (ragehard, 14.01.2017 21:43) Reagovat

    Recenze jako masterpiece?? Ale ano, je tady. A ,,hamižný Cowell"..... od srdce jsem se zasmál.....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 4/2024 - od Jamese Arthura přes The Smile po Dymytry (31.01.2024 21:27)
- Video: Ed Sheeran se připojil k oslavám 20 let debutu The Darkness - dal si s nimi "Love Is Only A Feeling" (18.12.2023 08:15)
- Ed Sheeran v Hradci Králové vyprodal první koncert, a tak přidává druhý (30.11.2023 10:20)
- Video: Passenger připomíná svůj největší hit "Let Her Go" v duetu s Edem Sheeranem (16.11.2023 11:23)
- Ed Sheeran zahraje v červenci 2024 v Česku. Pořadatelé Rock for People ho dovezou do Hradce (20.10.2023 09:34)
- Nové desky 39/2023 - od Eda Sheerana přes Michala Horáka po LP (04.10.2023 20:00)
- Zlomené srdce a vytoužený koncertní comeback: James Arthur konečně zazpívá v Praze (16.09.2023 16:52)
- Recenze: Proměna Eda Sheerana. "Subtract" je jeho první snahou o skutečné umění (30.05.2023 08:00)
- Nové desky 18/2023 - od Eda Sheerana přes Divokýho Billa po The Smashing Pumpkins (10.05.2023 20:15)
- Video: Ed Sheeran se v klipu k "Boat" brodí mořem a topí v depresi (27.04.2023 08:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Queen AC/DC Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu