Nové desky 1/2017

10.01.2017 11:27 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Začátek ledna bývá obvykle na novinky slabší a ani tento rok tomu není jinak. Přesto jsme několik kousků našli. Z minulého roku a různých zemí k nám nyní doputovali třeba slovenský Suvereno, Švédka Nicole Sabouné se svým temným albem, soundtrack "Mars" od Nicka Cavea a Warrena Ellise nebo EP The Chainsmokers. Naprostými novinkami jsou Alaverdi a Sundara Karma.
Pokud se v pondělí 9. ledna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Nick Cave & Warren Ellis - Mars (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: filmová hudba

Nick Cave & Warren Ellis - Mars
Nick Cave a jeho kolega z Bad Seeds Warren Ellis mají na svém kontě již slušnou řádku soundtracků a na sklonku loňského roku k nim přibyl další. Tentokrát ovšem nepůjde o film, ale o hybridní dokument kanálu National Geographic "Mars". Producenti Ron Howard, Brian Grazer a Michael Rosenberg se v něm zabývají problematikou kolonizace Marsu. Z hudebního podkladu Cave a Ellis pro soundtrack vybrali celkem třináct kompozic, které prozatím reprezentuje ústřední téma na soundcloud.com kanálu vydavatelství Milan Records.


Tip týdne

Alaverdi - In Fermentation (Tranzistor)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock / metal

Alaverdi - In Fermentation
Alaverdi se objevili v Čechách už před devíti lety. Bratři Edagaras a Vytautas Vasiliasovi a basista Marius Miškinis pocházejí z oblasti na litevsko-běloruské hranici a svůj styl nazvali mantracore, v němž si libují v netradičních nápadech. Své čtvrté album "In Fermentation" uvedli podzimními singly "Fermentation Nation" a folkovým "Vandens vienuma", kde si zahostovaly Olga Königová a Ema Brabcová. Novinku prezentují jako dosud nejbarevnější nahrávku s písněmi o Estoncích, otázce času, koncentračních táborech, psích spřeženích, raccích nebo polární záři. Na desce vedle již zmíněných zazní i hlas Moniky Načevy. Album, na jejíž produkci se podílel také Ondřej Ježek, vyjde kromě digitální podoby také také v limitované edici, jejíž součástí je kuchyňské prkénko, kapsle kvasnic na výrobu rýžového vína a ilustrace komiksové kreslířky toy_box. Blíže se s ním můžete seznámit poslechem na soundcloud.com kanálu labelu Tranzistor.


Suvereno - Hra (Championship Records)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hip hop

Suvereno - Hra
Slovenský rapper Suvereno těsně před Vánoci vydal album "Hra" a jen tak tak stihl udržet dvouletý rytmus. Následovník desky "Jednoducho", který se tento týden dostal i do Česka, přinese celkem jednadvacet tracků, do nichž si pozval řadu hostů, nejvíce ve své kariéře. Připojil se k němu Majk Spirit, Dominika Mirgová, Samuel Tomeček, Revolta, Paul Project, Nicole, Kali, Eusebio, Peter Pann, Avvaken Trio, Neny, Puerto, a mladé zpěvačky Ronie, Patricia, Lilly Maníčková a Nataly. Prakticky celé album už nyní Suvereno sdílí prostřednictvím svého YouTube.com kanálu.


Sundara Karma - Youth Is Only Ever Fun In Retrospect (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie / alternativa

Sundara Karma - Youth Is Only Ever Fun In Retrospect
Na indie scéně vyvstává nová hudební odnož a formace Sundara Karma stojí v jejím čele. Má jít o takzvané inteligentní indie a pokud byste chtěli tomuto žánru propadnout, sáhněte po novinkové desce "Youth Is Only Ever Fun In Retrospect". I když jde o debutový počin, vypadá to, že osazenstvo formace v čele s Oscarem Pollockem a jeho unikátním vokálem zasadilo přímý úder. "Jedno je jisté: Tato čtveřice má velký potenciál, se kterým se dají do budoucna dělat divy," uzavírá svou recenzi redaktor Clashmusic.com. Ukázku v podobě skladby "Flame" najdete na odkaz ven.


The Chainsmokers - Collage (EP) (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: EDM / electro house

The Chainsmokers - Collage (EP)
Fanoušci amerického dua The Chainsmokers stále čekají na jejich dlouhohrající debut. Aby jim to pánové Andrew Taggart a Alex Pall o něco zkrátili, vydali na začátku listopadu EP "Closer", které nyní konečně doputovalo i k nám. Zařadili na něj celkem pět písniček, s nimiž jim vypomohlo pět interpretů. Možná jste zaregistrovali titulní skladbu, kterou nazpívala Halsey, a v těch dalších uslyšíte XYLØ, Phoebe Ryan, Charlee Nyman a americkou zpěvačku, která si říká Daya. Všechny skladby jsou už nyní ke slyšení na YouTube.com kanálu dua.


Nicole Sabouné - Miman (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: world music

Nicole Sabouné - Miman
Švédská zpěvačka Nicole Sabouné patří pravděpodobně mezi nedoceněné umělce, ovšem s novinkou "Miman" má velkou šanci své postavení na goth scéně patřičně vyzdvihnout. "Nedokážu si ani vybavit, kdy jsem naposled slyšel takto temné album. Nejen, co se týká Švédska, ale i globálně. Jestli je vám tato scéna blízká, určitě se na tento počin zaměřte a nezapomeňte ho zařadit do svého playlistu. Je to skutečné mistrovské dílo, zvlášť pro ty, kteří chtějí i něco moderního, čerstvého a současného," uvádí jeden nadšený recenzent. Podle něj vás deska nadchne už od úvodního kousku "The Body". To ale necháme na vašem posouzení - stačí si poslechnout preview, které najdete na YouTube.com.


Nuria Rial & Valer Sabadus - Sacred Duets (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: vážná hudba / klasický zpěv

Nuria Rial & Valer Sabadus - Sacred Duets
Je to už více jak deset let, co se španělská sopranistka Nuria Rial objevila na festivalu Pražské jaro. Kdo má rád její pojetí barokních skladeb, může si je nyní připomenout albem "Sacred Duets". Pro jeho nahrání přizvala ještě německé kontratenora rumunského původu Valera Sabaduse a švýcarský Kammerorchester Basilej, s nímž zpěvačka spolupracuje již řadu let. Pro celkem patnáct skladeb alba společnými silami vybrali árie a dueta z díla italských autorů, jako jsou Alessandro Scarlatti, Giovanni Paolo Colonna, Giovanni Gabrieli, Antonio Lotti, Giovanni Battista Bononcini, Bernardo Pasquini, či Antonio Caldara. Ukázky jsou ke slyšení na webu německého Amazonu.


Dále vychází:

Antonio De Almeida - Halévy: La Juive (Sony Music)
Boston Pops Orchestra, John Williams - John Williams Conducts His Classic Scores For The Films Of Steven Spielberg (Sony Music)
Gary Bertini - Donizetti: Il Campanello (Sony Music)
Hans Rosbaud - Schoenberg: Moses Und Aron (Sony Music)
Jean-Claude Malgoire - Handel: Serse, Hwv 40 (Sony Music)
Jean-Claude Malgoire - Monteverdi: Il Combattimento Di Tancredi E Clorinda, Sv 153 (Sony Music)
Julius Rudel - Massenet: Tha?S (Sony Music)
Marek Janowski - Weber: Der Freischütz (Sony Music)
Maurizio Pollini - Rossini: La Donna Del Lago (Sony Music)
Riccardo Muti - Gluck: IphigéNie En Tauride (Sony Music)
Roberto Abbado - Bellini: I Capuleti E I Montecchi (Sony Music)
Trill - Hndzn (Championship Records)

Vychází na vinylu:
Nicole Sabouné - Miman (Sony Music)
Sundara Karma - Youth Is Only Ever Fun In Retrospect (Sony Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY