shop.musicserver.cz
Kanye West - The Life Of Pablo

Pomatený Kanye West chce být umělcem. Chvílemi to i baví

Vydáno: 08.01.2017 12:00 v sekci Recenze - Jiří Macenauer | foto: facebook interpreta

Kanye West jednou řekl, že pokud bude dělat umění, bude ho dělat na úrovni španělského malíře Pabla Picassa, ne-li lépe. Pablo byl ve svém oboru opravdový génius, jenže dá se to samé říct i o rapperovi Westovi a jeho desce "The Life Of Pablo"? Záleží na úhlu pohledu.

7/10

Kanye West - The Life Of Pablo

Vydáno: 14.02.2016
Celkový čas: 66:39

Skladby: Ultralight Beam, Father Stretch My Hands Pt. 1, Pt. 2, Famous, Feedback, Low Lights, Highlights, Freestyle 4, I Love Kanye, Waves, FML, Real Friends, Wolves, Frank's Track, Siiiiiiiiilver Surffffeeeeer Intermission, 30 Hours, No More Parties in LA, Facts (Charlie Heat Version), Fade, Saint Pablo

Vydavatel: GOOD Music

Poslední dobou se stalo novým trendem odlišit se - být jiný než ostatní, dělat věci po svém. Stejně jako se to začalo rozmáhat v běžném životě, tak se tenhle trend promítl i do světa hudby. Přední hudební umělci se rozhodli odbočit od běžného systému; vydat desku, která měla několik průměrných skladeb, z nichž minimálně dvě byly předurčené k tomu stát se megahity. Ačkoliv to takhle fungovalo na výbornou, zdá se, že už je to pasé. Místo toho se začala tvořit muzika, jež není zcela určena pro komerční rádia, umělci se pouští do spoluprací s producenty, jejichž jména nám nic neříkají, a využívají všelijaké divné zvuky. Vypadá to, že i tradiční forma propagace hudby rovněž vymizela. Rihanna s "Anti", Beyoncé s "Lemonade", Frank Ocean s "Blonde" nebo The Weeknd se "Starboy", to je malý výčet těch, kteří se rozhodli jít v minulém roce, v jistých ohledech, svojí cestou. Stejnou anti cestou se vydal i Kanye West na poslední desce "The Life Of Pablo". Avšak v tomhle případě to není takovým překvapením jako u ostatních. Dokonce si troufnu říct, že u Kanyeho se to dalo lehce očekávat, protože rodák z Chicaga rozhodně není jako všichni ostatní.

Kanye West se do dějin nejprve zapsal jako výborný rapper. Jeho skladby "Stronger", "Heartless" nebo "Gold Digger" se i dnes točí v setlistech nejednoho hiphopového nadšence. Postupem času se však z rappera začal přetvářet spíše na popovou ikonu. Základem jeho image se stal individualismus, který se projevil nejen v jeho stylu oblékání, ale také na způsobu chování. Do dnešního dne nás nepřestává šokovat, ať už je to hlásáním kandidatury na prezidenta USA v roce 2020, rvačkami s paparazzi či agresivními konflikty s jinými celebrity. Často si člověk říká, jestli mu sláva nestoupla moc do hlavy, nebo jestli to náhodou celé není jenom perfektně promyšlený marketingový tah. Ať už je to jakkoliv, Kanye se snaží působit jako opravdový umělec. Takový, který je lidmi nepochopený a je na něj nahlíženo jako na blázna. Pokud se ho však rozhodnete chápat, tak se jeho poslední deska může ve vašich očích stát mistrovským dílem.

Svým albem se rozhodně nesnaží probojovat do rádií. V jednom z rozhovorů přímo řekl, že "The Life Of Pablo" je o užívání si hudby. Z toho můžeme usuzovat, že mu samotnému už zřejmě ani nejde o to, aby byl na vrcholu hudebních žebříčků. Na jednu stranu, není se čemu divit, vždyť se mu to už v minulosti podařilo nespočetněkrát. Za to zaslouží plusové body, protože opravdu posiluje to, čím se snaží být - umělcem.

Ovšem teď se podíváme detailně, jaké ono mistrovské dílo nám Kanye tedy naservíroval. Album je namíchaná směsice všelijakých zvuků, přes útržky z videoher, mobilního vyzvánění, výstřelů zbraní, blues rocku, reggae, popu až po klasický rap. Yeezy se ani nebojí hmátnout po náboženské hudbě. Při poslechu úvodní "Ultralight Beam" dokonce zazní černošské gospely. To vše je důkazem toho, že nahrávka nejde ruku v ruce s tím, na co jsme od hvězd takového formátu zvyklí. Ovšem neberme to jako úplné negativum, stejně jako využívání zvukových pozadí z písní od jiných autorů, kterých je zde využito hojně.

Chvílemi je muzika ponurá, v mžiku zase radostná a v dalším momentě je zase úplně jiná. Charakter hudby lze tedy popsat jako jedno velké experimentování, které někdy funguje a někdy ne. Jasným příkladem, kde to vážně vyšlo, je "Famous". Tu hodnotím jako jeden z nejlepších kousků tracklistu. V jedné části využívá raggae samplu ze skladby "Bam Bam" od Sister Nancy, jenž zní skvěle. Součástí tracku je Rihanna, která tentokrát zůstává zastíněna Kanyem a jeho veršem: "Mám pocit, že Taylor Swift mi stále dluží sex. Já jsem tu děvku udělal slavnou." Fráze sama o sobě vyvolala mediální pozdvižení a vyústila ve válku mezi Kanyem a zmiňovanou Taylor. Zpěvačka se bouřila, že nikdy nedala svolení k tomu, aby ji Kanye takhle vyobrazil. Rapper ji však vzápětí srazil na kolena, když vypustil do světa nahrávku z hovoru, ve kterém se společně na písni předem domlouvají. Celou kauzu ještě osolil kontroverzní klip, kde Kanye leží nahý v posteli s několika dalšími slavnými. Krom amerického prezidenta Donalda Trumpa, RnB zpěváka Chrise Browna, manželky Kim Kardashian nebo ex přítelkyně Amber Rose je jednou z nich i samotná Swift. Naštěstí jsou všichni pouze voskové figuríny. Co na to říct? Takhle si představuji umělecký výkon na jedničku.

Mezi další povedené věci patří například "No More Parties In LA" s hostujícím Kendrickem Lamarem. Pravda je, že Kanye s hosty na albu vůbec nešetřil, třeba na "Wolves" ruku k dílu přiložila popová hvězda Sia a současně také rapper z Illinois Vic Mensa. Na "FML", kde West otevírá světu své emoce, můžeme pro změnu zaslechnout starboye The Weeknda.

Jedním z dalších zlatých hřebů je "Real Friends". Pomalejší song, v němž zpěvák dává k zamyšlení otázku, kolik z nás má pravé přátele. Jeho úspěch v hudebním průmyslu byl doprovázen spousty falešnými lidmi, kteří přišli do jeho života pouze profitovat. Zatímco Yeezy vyjadřuje vztek a zklamání, Ty Dolla $ign se představuje v roli bývalého kamaráda, jenž viní Kanyeho za to, že se na něj vykašlal. Píseň tak dává výbornou perspektivu na problematiku přátelství z obou stran.

Ovšem pak je na albu několik momentů, kde se umělecké experimentování bohužel nevydařilo. "Low Lights" je úplně mimo, navíc je zde po celou dobu absence Westa. Od začátku až po konec je píseň prokecaná neznámou dámou, jejíž vokály ani nejsou v tracklistu uvedeny, takže bez Googlu se horko těžko dozvíte, kdo to vlastně je. Podobně je na tom "Siiiiiiiiilver Surffffeeeeer Intermission", s tou výjimkou, že ta je na tom špatně už od pohledu. "Freestyle 4" je totální chaos; v jedné chvíli zní jako fiasko a v druhé se zase jeví moc dobře. "I Love Kanye" je opět další divný počin, kde dotyčný rapuje sám o sobě a ještě k tomu bez melodie. "Fade" bych vyzdvihl snad jen za její vizuál, kde hlavní roli hraje Teyna Taylor.

West na Twitteru řekl, že "The Life Of Pablo" je nejlepší album všech dob. Naštěstí sdělení po chvilce poupravil na jedno z nejlepších. My, co se držíme nohama pevně na zemi, víme, že takové cti si deska bezpochyby nezaslouží. Ale co jiného byste čekali od člověka, který sám sebe označuje za Ježíše hudebního průmyslu? Pokud si zachováte zdravý rozum, tak na příjemný poslech vám z dvaceti skladeb postačí necelá polovina.

Kanye se aktuálně vydává proudem onoho anti trendu à la dělání věcí jinak, s vidinou, že třeba to zapůsobí. V jistých ohledech to působivé opravdu je, ale mohlo by to být lepší, kdyby se ubralo kapánek toho podivínství. Ovšem jak už jsem zmiňoval, rozhodnete-li se věřit celému tomu divadlu o hraní si na umělce, tak si desku zamilujete a nebude vám to vůbec vadit. A řekněme si na rovinu, při pohledu na Kanyeho se tomu dá věřit velmi lehce.

NÁZORY
  • a vy jste pane autore zaspal dobu?... (Martin, 08.01.2017 12:25) Reagovat

    a vy jste pane autore zaspal dobu?

    • Re: a vy jste pane autore zaspal dobu?... (Petr, 14.01.2017 12:27) Reagovat

      Recenzi asi psal pul roku.

  • Musicserver v poslednom čase vôbec nepodáva akt... (Anonym, 08.01.2017 13:01) Reagovat

    Musicserver v poslednom čase vôbec nepodáva aktuálne recenzie. Množstvo recenzií aktuálnych albumov chýba. Recenzia aktuálneho albumu by mala byť minimálne do týždňa a maximálne do 2 týždňov uverejnená. Celý musicserver ma prestal baviť. A to nehovorím o recenziách songov, singlov a videoklipov.

    • Re: Musicserver v poslednom čase vôbec nepodáva akt... (Radek, 08.01.2017 14:37) Reagovat

      Chceš aktuální hudební zprávy a recenze? Choď na hudba.sk

  • jsem chtel neco napsat (jarecek, 08.01.2017 13:37) Reagovat

    .. ale vyjimecne se musim priznat, ze fakt nevim co .. tak moc to je ..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Sia, Kylie a ikonická paruka. Spojení australských hvězd v "Dance Alone" se dočkalo klipu (18.03.2024 09:13)
- Koncert Taylor Swift na Disney+ trvá tři a půl hodiny a přináší pětačtyřicet písní (16.03.2024 09:32)
- Beyoncé odhalila název svého countryového alba (14.03.2024 15:35)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Beyoncé zkusila během Super Bowlu zbourat internet: ohlásila album "Act II" a představila první dvě ochutnávky (13.02.2024 19:29)
- Živák "The Eras Tour" Taylor Swift ulovilo Disney+, přinese i pět bonusových písní (13.02.2024 09:15)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Billie Eilish Mirai Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu