Zemřel Allan Williams, první manažer The Beatles

03.01.2017 08:27 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Na konci roku 2016 zasáhla smrt do týmu The Beatles podruhé. V březnu zemřel producent George Martin, 30. prosince opustila tento svět osobnost o poznání méně nápadná, ale o nic méně důležitá - Allan Williams, první manažer The Beatles.

Williams byl totiž prvním, kdo dal v roce 1960 liverpoolským mladíkům šanci k příležitostnému veřejnému vystupování. Zpočátku hráli ve Williamsově klubu Jacaranda, později jim začal domlouvat vystoupení v jiných klubech (mimo jiné hráli jako doprovodná kapela pro místní striptérku Janice) a městech. V srpnu 1960 pak The Beatles (ještě s Petem Bestem na pozici bubeníka a kytaristou Stuartem Sutcliffem) podnikli cestu do Hamburku. Jejich hamburské angažmá kapelu výrazným způsobem posunulo a nasměrovalo k profesionální kariéře. Nakonec to byla sama skupina, která spolupráci s Williamsem ukončila. Oficiálním manažerem The Beatles se pak stal Brian Epstein, který jím byl až do své předčasné smrti v roce 1967.

Allan Williams zůstává nenápadnou osobou v pozadí. S The Beatles byl spojený v dobách jejich počátků, později jej zastínily jiné osobnosti, které kariéru liverpoolské čtveřice utvářely. Přesto však Williams zůstává člověkem, který The Beatles objevil a nastartoval je na jejich cestě. Allan Williams zemřel 30. prosince 2016 ve věku 86 let.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY