Jerry Harvey - zvukař, který vyvíjí sluchátka pro Rolling Stones i Rammstein

27.12.2016 11:33 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Kdo občas chodí na koncerty, určitě si jich už všiml. Sluchátka v uších zpěváků, kytaristů a bubeníků mají sice často tělovou barvu, aby zbytečně nepřitahovala pozornost, ale člověk si jich přesto většinou všimne. Dnes už je používání kvalitních in-ear monitorů na koncertech standardem, ale ještě před rokem 1995 se museli umělci spoléhat čistě na odposlech z reproduktorů, případně z velkých uzavřených sluchátek, která ale nebyla při pohybu na pódiu právě nejkomfortnější.

Změnu přinesl až rok 1995, kdy se na svého zvukaře Jerryho Harveyho obrátil bubeník Alex Van Halen s jasným problémem. Zvuk z reproduktorů byl během koncertu příliš hlasitý, neúnosně zatěžoval muzikantovy uši a přitom stále neposkytoval potřebnou kvalitu zvuku. Jerry Harvey se tehdy pustil do konstrukce zcela prvních profesionálních in-ear monitorů. Výsledkem byl unikátní dvoupásmový systém diskrétních špuntů, který bubeníka kapely Van Halen doslova ohromil. Konstrukce sluchátek nejen že poskytovala velmi věrný zvuk v miniaturním balení, ale skvěle také izolovala okolní hluk díky tvaru odlitému přesně podle muzikantova ucha. Informace o této technické inovaci se rychle rozšířila mezi další výrazné kapely té doby a nová kapitola živého hraní tak mohla začít.

Pionýrská práce Ultimate Ears

Zrodila se značka Ultimate Ears, která se rychle vypracovala mezi nejvýznamnější výrobce profesionálních in-ear monitorů na světě. Mezi jejich zákazníky patřili i takoví velikáni jako Rolling Stones, Red Hot Chili Peppers, System Of A Down nebo Rammstein. Dosažený úspěch a také pozitivní zkušenost s přehrávači iPod následně Jerryho povzbudily ke konstrukci jednodušších modelů pro běžné použití, ale tím nejdůležitějším zůstal pro tohoto stále ještě aktivního zvukaře přece jen svět profesionálů, pro které připravoval jak univerzální, tak odlévané custom varianty svých sluchátkových uměleckých děl. Jednotlivé prototypy navíc často testoval přímo na koncertech, čímž si udržoval neustálý náskok před konkurencí a zároveň těsnou vazbu s největšími muzikanty světa.

Sólová dráha - JH Audio

Svět techniky ale nikdy nespí, a tak ani éra Jerryho ve společnosti Ultimate Ears netrvala věčně. Od roku 2007 už se výrobky tohoto významného inovátora dostávají na svět pod jeho vlastní značkou JH Audio a i nadále posouvají hranice profesionálních monitorů na dosud nepoznanou úroveň. Mezi nejnovějšími patenty nechybí třeba použití měničů QuadDriver (12 měničů na sluchátko) nebo vyrovnávání fáze systémem Freqphase. Seznam spokojených klientů značky čítá dnes již stovky jmen včetně takových hvězd, jako jsou Guns N' Roses, Disturbed, Alicia Keys, The Weeknd nebo Lady Gaga. Všichni spoléhají na jedinečné a technicky pokročilé kreace tohoto mistra konstruktéra, který dokázal dát zvuku nejen vysokou věrnost, ale také opravdu kompaktní provedení.

JH Audio k poslechu také v ČR

Nejnovější řadu PRO v provedení universal fit tvoří čtveřice modelů, jejichž jména odkazují na slavné rockové songy. JH Audio tyto modely nabízí ve spolupráci se značkou iRiver Astell&Kern a vy si je nyní můžete vyzkoušet také na vlastní uši v prodejnách sluchátek AUDIGO v Brně a Praze.

Četli jste pozorně? Zúčastněte se do neděle 8. ledna 2017 našeho kvízu a můžete vyhrát jedny ze tří sportovních sluchátek.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY