Sváteční písně pro vánoční (ne)pohodu (II.)

23.12.2016 19:10 - Redakce | foto: facebook interpreta

K Vánocům patří zima, sníh, cukroví a vánoční písně. Zimu máme, sněhu moc ne, cukroví si musíte opatřit sami, ale s těmi svátečními skladbami vám můžeme pomoci. Nečekejte ale žádné obyčejné koledy, nýbrž kromě klasičtějších kousků i skladby méně známé, zábavné, překvapivé a kontroverzní, někdy až podvratné. Podruhé.
Pět let starý článek 10 vánočních songů pro sváteční náladu má každý prosinec čtenost jako aktuálně vydané novinky, a tak jsme se rozhodli vyhovět poptávce a dali dohromady další skladby se sváteční tématikou, které máme rádi. Nečekejte ale jen krásné a klidné písně, naopak mnohdy si volume radši dejte co nejníže a dětem zacpěte uši. Ale to opravdu jen výjimečně, i my se rádi na Vánoce hlavně rádi bavíme a dojímáme. A pokud jste je ještě nečetli, tady najdete první a tady třetí díl.


Tichá dohoda - Večírek osamělých srdcí

Tichá dohoda si v letošním roce konečně ujasnila, že chce hrát dál. S novou zpěvačkou Zuzanou Vintrovou nahrála nové písně, ale na koncertech logicky nenechává spát ani svůj materiál z devadesátých let minulého století. A to je dobře. A tak pořád funguje i "Večírek osamělých srdcí", který tu přinášíme v live verzi z letošního Trutnoffu. Zuzana je jiná než Blanka a to je dobře. U původních (či tradičních) písní tak nejde o revival, ale o přirozeně novou interpretaci. Věřme, že slibně rozjetá spolupráce bude pokračovat i dál a podívejme se na jednu z nejlepších tuzemských vánočních písní. (Honza Průša)


Lauren Daigle - White Christmas

Vánoce a hudba, to je pro mě už víc než deset let prostě Sufjan Stevens a jeho "Songs For Christmas". Ale občas neuškodí si to jeho banjo, klarinet a kompjůtry zpestřit. A že toho každý rok vychází! A že to je každý rok dost nuda! Sem tam se ale urodí něco, co stojí za víc než pozvánku na smetiště vánočních dějin. Lauren Daigle je pětadvacetiletá muzikantka z americké Louisiany, co dělá křesťanský pop, a v tomhle žánru se jí začíná dařit - loni si z GMA Dove Awards, což jsou výroční ceny právě křesťanské muziky, odnesla titul New Artist Of The Year. Její standardní tvorba je takový popíček, který zdobí Laurenin nakřáplý (neznat její životní směřování, řekl by nejeden až vychlastaný a vykouřený) vokál, v říjnu ale vydala kolekci vánočních koled "Behold", která je víc jazzy a která je ve spojení s tím jejím hlasem fakt fajn poslech. Zkuste klasiku "White Christmas" v překvapivě rozjeté verzi, což sice dost kontrastuje s příběhem tohoto notorického songu, ale komu to vadí, že? Je to pecka. (David Věžník)


Frankie Goes To Hollywood - The Power Of Love

Frankie Goes To Hollywood rozhodně nepatří mezi žádné svatoušky. O to překvapivěji mohl zapůsobit videoklip k třetímu singlu z debutové desky "Welcome To The Pleasure Dome". Píseň jako taková se rozhodně nedá nazvat vánoční, vše se však obrací o 180 stupňů při sledování vizuálu. Velmi jednoduše v něm dvojice Godley And Creme z kapely 10cc pojala klasický biblický příběh o narození Ježíše Krista. K zajímavostem patří i fakt, že skladba zazněla ve filmu "Bony a klid". Ondřej Soukup v jednom z rozhovorů přiznal, že autorská práva k použití skladeb kapely ve filmu ho stála dvě libry. (Milan Menčík)


Yello - Jingle Bells

Zcela po svém se jedné vánoční klasiky chopili i Yello. Ti sice nikdy nevydali vánoční desku (nebyl ani důvod), ale nachomýtli se ke vzniku filmu "Santa Claus" (ze studia Walta Disneyho) s Kutilem Timem (Timem Allenem) v hlavní roli. Jejich "Jingle Bells" se tak objevilo na soundtracku, singlu a posléze na vánoční reedici jejich výběru "Essential". Z notoricky známých "Rolniček" však zůstala jen melodická linka, dvojice Dieter Meier a Boris Blank však dodala zcela jiný text s jejich typickými prvky, nechybí ani nezaměnitelný Dieterův vokál. Samotné video čerpá z filmových ukázek a prostřihů na toto švýcarské duo, tedy ničím vyloženě nepřekvapí, je to však veselá taškařice. Vánoční song Yello sice už drobet zapadl, ale oprášit jej není nikdy pozdě. (Dan Hájek)


Queen - Thank God It's Christmas

Jedná se o jediný vánoční singl této legendární kapely. Vznikl, dá se říci, z popudu toho, že v té době významné skupiny již vánoční singl měli, ale Queen ještě ne. Tak se společně vydali do Mnichova, kde píseň natočili. Autory této skladby jsou Brian May a Roger Taylor. Song pochází ze stejného období, kdy skupina nahrávala album "The Works". Vyšel 26. listopadu 1984, jako strana A společně ještě s "Man on the Prowl" a "Keep Passing the Open Windows". Skladba přináší klasický queenovský sound zabalený do nezbytného vánočního patosu a klišé. Není tedy divu, že se neobjevila na žádném řadovém albu. Ale i tak se stala vyhledávaným sběratelským artiklem. (Tomáš Rozkovec)


The Waitresses - Christmas Wrapping

Přezpívali to Spice Girls, hvězdičky z Glee, Kylie Minogue s Iggym Popem a ještě další a další interpreti či televizní osobnosti. Originál je ale jenom jeden a v tomto případě ho má na svědomí americká new wave formace The Waitresses. V rádiích "Christmas Wrapping" sice neuslyšíte, ale o to víc neleze při miliontém poslechu na nervy. Jak už to u mnoha vánočních písní bývá, v roce 1981 vznikla na objednávku labelem ZE Records do jeho vánoční kompilace. Vůdčí skladatel Chris Butler nad skladbou příliš dlouho nedumal a jednoduše si vzal melodii, která mu už delší dobu přebývala v šuplíku. Dlouze nevznikal ani text; Butler ho dopisoval ještě cestou do nahrávacího studia. Možná proto je nakonec tak neurovnaný a zpěvačka Patty Donahue ho napůl zpívá a napůl rapuje. (W)rapping v názvu ostatně funguje jako slovní hříčka. Právě kostrbatost projevu ale dodává vyprávění jedné zaneprázdněné a osamělé ženy kouzlo. Napsán byl z pohledu člověka, který Vánoce nesnáší. Když se ale zpěvačka o Štědrém večeru setká úplnou náhodou s mužem, o němž mezi řádky mimo jiné zpívá, je to nakonec ještě větší patos než "Láska nebeská". Sama skupina už takový happy end bohužel neměla. O tři roky později se definitivně rozpadla a frontwoman pak v pouhých čtyřiceti letech zemřela na rakovinu plic. (Simona Knotková)


Marián Kochanský a Miro Žbirka - Každý ďeň budú vraj Vianoce

Miro Žbirka miluje humor. Jakýkoli, ale nejradši suchý anglický. Legrácky miloval i Marián Kochanský, šéf v osmdesátých letech slavné slovenské formace Lojzo. Proto není divu, že hit "Každý deň budú vraj Vianoce" natočili zrovna oni dva a navíc způsobem, že Kochanského party v klipu zpívá Žbirka a naopak. Málo lidí už ví, že první nabídku k nazpívání duetu dostala od Kochanského tehdejší velká československá hvězda Beata Dubasová. Ta ji však s díky odmítla a Miro Žbirka si tak do svého repertoáru mohl zařadit první vánoční hit. Před dvěma lety k němu přibyla i jeho autorská "Vianočná (o prímerí)". (Milan Menčík)


Christopher Lee - The Little Drummer Boy / Silent Night

Hraběte Dooku, Draculu, Sarumana a mnoho a mnoho dalších hereckých rolí ztvárnil britský herec Sir. Christopher Lee, který bohužel v červnu minulého roku zemřel ve věku 93 let. V posledních letech života si však užíval i jiných uměleckých radovánek než herectví, a to jako zpěvák metalového projektu Charlemagne, díky čemuž se stal nejstarším aktivním metalistou na světě. Kromě toho vydal i dvě EP, na kterých přezpíval tradiční koledy do skutečně originální, metalové podoby. V prvním díle si vzal do parády "The Little Drummer Boy" a "Silent Night". A vězte, že jeho verze proslulého popěvku "Pa rum pa pum pum" v první jmenované písni, po kterém následují ostré kytarové riffy, je neopakovatelným zážitkem. (Ondřej Hricko)


Ivan Hlas & his boys - O tiché noci

"Den Šťastného koně" je mojí nejoblíbenější deskou Ivana Hlase. Má svou filmovou atmosféru, najdete tu skladby z "Báječných let pod psa", titulní píseň zazněla jako instrumentálka v pohádce "Jak si zasloužit princeznu", "Jenom jednou" měla být použita v "Pelíškách". A i vánoční skladba "O tiché noci" má příjemnou filmově / melancholickou náladu. Hlas tu výborně pracuje s tím, co je mu vlastní - odkazuje ke klasickým svátečním artefaktům a celé to podává civilně, ale s pokorou. Věříte mu, že má ty Vánoce fakt rád. Že si je umí užít. A že nepatří mezi tu dneska asi in skupinu, která říká, že Vánoce jsou jen komerční svátek, a proto je nemají rádi. Blbost. Právě "O tiché noci" ukazuje, že Vánoce jsou přesně takové, jaké si je umíte udělat. (Honza Průša)


We're Walking In The Air

Něžná melodie této tradiční britské písně zazněla již v roce 1975 jako součást vystoupení pěveckého sboru The Schollars na londýnském St John's Smith Square a o sedm let později byla již známa jako "Walking In The Air", kdy se stala titulní písní ke krátkému animovanému filmu "The Snowman". Šestadvacetiminutový snímek byl odvysílán na britském čtvrtém kanálu roku 1982 a od té doby se stal sezonní klasikou jak na britských, tak i finských televizích. Autorem titulní písně byl Howard Blake a v původním snímku ji nazpíval Peter Auty. Často nesprávně je s původním sopránovým chlapeckým výkonem spojován Welšan Aled Jones, který však píseň nazpíval o tři roky později a jehož singl v té době dosáhl 5. místa v žebříčcích Spojeného království. Za dobu více než třiceti let byla tato klasická zimní hitovka interpretována přes čtyřiceti umělci v různých úpravách. Čeští posluchači ji pravděpodobně nejčastěji budou znát v podání finské metalové kapely Nightwish.

Text písně s cestovatelským námětem zapadá do kontextu celého filmu, natočeného na základě knihy "The Snowman" z roku 1978. Příběh vypráví o klukovi a sněhulákovi, který obživne a vezme svého malého stvořitele na cestu vzduchem. Vydávají se až na Severní pól za Santou Clausem a jeho sobem. Snímek je po celou dobu vyprávěn pouze formou obrazů, dění a hudby a pro svou jazykovou nenáročnost se stal i mezinárodně populární. Jeho unikátnost tkví také v poctivém kreslířském umění animátorů. Zajímavostí je, že byl k filmu natočen později ještě jeden alternativní začátek, kde se objevuje zpěvák David Bowie v roli vypravěče, který vypráví své klukovské dobrodružství na půdě své rodné chalupy. Přinášíme vám část tohoto krásného filmu s titulní písní, na YouTube lze zhlédnout i celý animovaný film. (Markéta Bínová)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY