shop.musicserver.cz
Sváteční písně pro vánoční (ne)pohodu (I.)

Sváteční písně pro vánoční (ne)pohodu (I.)

Vydáno: 23.12.2016 10:45 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

K Vánocům patří zima, sníh, cukroví a vánoční písně. Zimu máme, sněhu moc ne, cukroví si musíte opatřit sami, ale s těmi svátečními skladbami vám můžeme pomoci. Nečekejte ale žádné obyčejné koledy, nýbrž kromě klasičtějších kousků i skladby méně známé, zábavné, překvapivé a kontroverzní, někdy až podvratné.

Pět let starý článek 10 vánočních songů pro sváteční náladu má každý prosinec čtenost jako aktuálně vydané novinky, a tak jsme se rozhodli vyhovět poptávce a dali dohromady další skladby se sváteční tématikou, které máme rádi. Nečekejte ale jen krásné a klidné písně, naopak mnohdy si volume radši dejte co nejníže a dětem zacpěte uši. Ale to opravdu jen výjimečně, i my se rádi na Vánoce hlavně rádi bavíme a dojímáme. Až si přečtete první díl, můžete se pustit i do druhého a třetího.


Mariah Carey a další - All I Want for Christmas (Carpool Karaoke)

James Corden je průvodce The Late Late Show na americké televizní stanici CBS, internetovému publiku je ale známý hlavně segment z jeho pořadu nazvaný Carpool Karaoke. Během něj si na spolujízdu zve do auta různé celebrity, převážně zpěváky a zpěvačky, s nimiž si povídá a hlavně zpívá společně s rádiem jejich (i jiné) hity. Ty nejsledovanější kousky mají na YouTube i přes sto milionů zhlédnutí, takže logicky přišel čas také na nějaký ten vánoční kousek. Zazpívat si s Mariah Carey její novodobou koledu "All I Want for Christmas" by už byla trochu nuda, kromě ní ale svými hlasy přispěli i Adele, Lady Gaga, Elton John, Chris Martin, Demi Lovato, Nick Jonas, Selena Gomez, Gwen Stefani a dokonce Red Hot Chili Peppers. Kdo by si s radostí nezazpíval s nimi? (Honza Balušek)


Vanessa Carlton - Do You Hear What I Hear

Vanessa Carlton v roce 2011 vydala vánoční EP, na němž kromě svátečních úprav vlastních písní nabídla i dvojici coverů. Jedním z nich je "Do You Hear What I Hear" a málokoho u autorky hitu "A Thousand Miles" překvapí, že její verze je křehká, melancholická a příjemně mrazivá. Ostatně - Vánoce jsou pro mnoho lidí velmi smutným obdobím roku. Pro všechny neveselé duše, ale i ty, které si s nostalgií podpořenou akustickými nástroji rádi zatoulají do vlastních vzpomínek, je pak tím ideálním vánočním soundtrackem. Oproti originálu ubyla pompéznost a daleko více vyrostla krásná melodie, jež je díky lehkému country nádechu o něco zemitější a lidštější. (Lukáš Boček)


Fragile - Búvaj dieťa krásne

Slovenská klasika "Búvaj dieťa krásne" pochází ze sbírky lidových písní Štefana Pyšného z oblasti Vrbového a Šípkového. K zajímavostem patří, že autor psal skladby vždy v neděli odpoledne. Štefan Pyšný dělal právě v kostele ve Vrbovém varhaníka a učitele a podílel se s M. Sch. Trnavským na vzniku jednotného katolického zpěvníku. Skladbu poté přezpívalo mnoho interpretů, z těch aktuálnějších jmenujme například Paľa Haberu a Petera Dvorského, Tublatanku, Katku Koščovou, Barboru Švidraňovou, Márii Čírovou či Barbaru Haščákovou. Ke své interpretaci ji použilo i stále známější vokální těleso Fragile, které skladbu prezentovalo v talkshow Petera Marcina Neskoro večer. (Milan Menčík)


John Lennon - Happy Xmas (War Is Over)

John Lennon složil píseň "Happy Xmas (War Is Over)" spolu s Yoko Ono po řadě symbolických protestů (happeningy v posteli, organizace protivládních demonstrací) proti válce ve Vietnamu v roce 1971. Byla tak v zásadě vyústěním dvouletého Lennonova aktivismu za mír. Přes obří úspěch desky "Imagine" (1971) singl zveřejněný první prosincový den téhož roku zaznamenal úspěchy až za rok, kdy singl vyšel také v Evropě (první příčky v britských, belgických či norských hitparádách). I přes kriticky laděný obsah se později (především po Lennonově smrti) stala píseň také klasikou vánoční. Válka ve Vietnamu trvala po zveřejnění singlu ještě celé čtyři roky a dodnes patří k největším traumatům americké i světové historie. Lennon tehdy dozajista netušil, jak aktuální a paradoxně nerealizovatelná jeho písňová vize "War is over, if you want it" bude i více než čtyřicet let po svém debutu. Připomínat si "Happy Xmas (War Is Over)" na Vánoce neznamená upomínat jen autentickou atmosféru písně, ale i Lennonův tragický osud, nutnost přemýšlet nad stavem současného světa, a to především v souvislosti s Lennonovým poselstvím a jeho, třebaže snílkovskými, o to ale čistějšími představami. (Ondřej Selner)


Lynyrd Skynyrd - Christmas Time Again

Atmosféra Vánoc dorazila i na daleký jih k břehům Floridy a vetkla legendárním rockerům Lynyrd Skynyrd nápad nahrát ryze vánoční album. Stalo se tak v roce 2000, kdy vznikla nahrávka "Christmas Time Again", ve které pionýři southern-rocku vzdávají hold populárnímu svátku. Nejpovedenějším momentem jinak spíše rozporuplně přijaté nahrávky je titulní skladba "Christmas Time Again", jejíž autorem je sama kapela. Baladická píseň je půvabnou kombinací horkého jižanského rocku a vánoční poetiky, kde Johnnyho Van Zanta pěvecky doprovodila manželka jediného zakládajícího člena formace Garyho Rossingtona Dale Krantz Rossington. (Ondřej Hricko)


Karolína Kamberská - Naděje

Ještě před tím, než se stala Karolína Kamberská primáckou domácí kuchařkou, vydala album "Hořkosladce" a desku pro děti "Říkadla a křikadla". Na své sólové dráze přirozeně navazovala na kariéru Sester Steinových. A navazovala krásně. Na obou jmenovaných deskách se nacházela píseň "Naděje", která se bohužel zas tolik mezi rolničkami a sliby plněnými o Vánocích nehraje. A to je chyba. "Naděje" krásně zpracovává klasický biblický příběh a přesouvá jej do kulis dnešní Prahy. Marie potřebuje rodit v Podolí, ale je vánoční chaos a babyboom, a to není úplně slučitelné s parkovacími místy v Praze 4, ani s volným porodním sálem. Ale Marie to, stejně jako její předchůdkyně v Betlémě, nakonec zvládne a vyřeší a my se spolu se zpěvačkou můžeme na svět dívat tím nadějeplným pohledem - "Co je dneska beznadějný, to nebude zejtra stejný. Stačí hlava v oblacích a srdce neochvějný." (Honza Průša)


Nils Frahm - Ambre

"Ambre" pochází ze sedm let starého minialba "Wintermusik", které Nils Frahm věnoval komorním kompozicím vystavěných na křehkých klavírních liniích. "Ambre" přesně toto naplňuje a je preludiem do vánočních, zimních atmosfér. V "Nue" spektrum rozšiřuje o organ, nejkomplexněji pak vyznívá sedmnáctiminutovka pojmenovaná "Tristana", v ní se rozkrývá variace pro tři různé hudební nástroje. Úryvky z většiny tohoto materiálu pak posléze přetavil na svém živém albu "Spaces", kdy je odehrál čistě na klavír a poupravil jim dynamiku a začlenil do konceptu těchto live sessions. "Wintermusik" není žádným představitelem rozjuchaných Vánoc, je spíše zastřen klidem, rozvahou a určitou mírou melancholie, když si chcete aspoň na chvíli příjemně usednout do křesla a nechat se unášet muzikou. (Dan Hájek)


David Bowie, Bing Crosby - Little Drummer Boy / Peace on Earth

"Little Drummer Boy" patří mezi zdlouhavé, zdánlivě nekončící vánoční odrhovačky, jejichž počet repetic se téměř rovná počtu coververzí, které každoročně raší z komerční půdy. Pak se ale v roce 1977 sešli David Bowie a Bing Crosby. Respektive, jak se traduje, Bowieho maminka donutila Davida, aby u Crosbyho ve vánočním televizním speciálu vystoupil. Bowie svolil, čemu se však bránil, byl zpěv písně "Little Drummer Boy". Kompromisem tak vznikl jeden z nejpozoruhodnějších vánočních duetů. Ke klasickému pam-ram-pam zmíněné tradiční koledy byl dosazen nekonvenční kontrapunkt, jejž Bowie pojmenoval "Peace On Earth". I přes jasný Ziggyho rukopis neztratila tato generační směsice nic ze svátečního kouzla, ač notně ztlumeného v porovnání s oslepujícími bílými Vánocemi Binga Crosbyho. (Karolína Stránská)


Janek Ledecký - Ty spíš

K největším českým (nejen) vánočním hitmakerům patří rozhodně Janek Ledecký. Ten byl osloven původně šéfem jedné z tehdy největších vydavatelských firem k napsání vánočního hitu, který měl patřit na tematickou kompilaci. Ta nikdy nevyšla, "Sliby se maj plnit o vánocích" si ale našly své místo na veleúspěšné a hity nabité desce "Právě teď". Tam se však skladba tolik nehodila, proto za další tři roky došlo na kompletní vánoční album pojmenované podle největšího hitu. Jelikož se jednalo o kasovní trhák, Ledecký se rozhodl po deseti letech vydat reedici doplněnou o dva nové songy - volné pokračování jmenovaného megahitu "Pár škrábnutí" a otevírací romantické baladě "Ty spíš". K ní posléze natočil videoklip a je škoda, že píseň poměrně zapadla. Ne tak celé album, které se letos dočkalo další - tentokrát výroční - reedice k dvaceti letům od doby vzniku. Obal k němu vytvořil Ledeckého syn Jonáš a zájemci si ho mohou koupit zde i ve speciálním balíčku s poslední řadovkou "Na konci duhy". (Milan Menčík)


Sodoma Gomora - Zasraný Vánoce

Vánoce nejsou jen svátky klidu a míru, jak se nám snaží vnutit většina vánočních skladeb. Existuje mnoho lidí, kteří tráví svátky sami doma a radost ostatních jim akorát způsobuje deprese a otevírá temné myšlenky na sebevraždu. Naštěstí tady máme kontroverzní duo Řezníka a DeSada z horrorcore skupiny Sodoma Gomora, kteří vesmír vyvažují skvělým vánočním hitem "Zasraný Vánoce". Jak už je z názvu patrné, rappeři si vůbec neberou servítky a sází jeden nenávistnější rým ("nenávidim prskavky, ozdoby, koledy / vod rána v lihu / na žaludku mám vředy") za druhým ("mně je u prdele Santa nebo malej Kristus / hlavně, že nedošla Fanta a v lednici je citrus"). Píseň doplňuje zábavný videoklip zachycující jeden z takovýchto životních příběhů, které dobře rozhodně nedopadnou. Pokud vás pozitivní nálada všude kolem už opravdu rozčiluje, je poslech Sodomy Gomory tou správnou volbou. (Jaroslav Hrách)



NÁZORY
  • Happy Xmas (War Is Over) (OHNOTHIMAGEN, 23.12.2016 14:23) Reagovat

    "Vzhledem k obřímu úspěchu desky "Imagine" (1971) singl zveřejněný první prosincový den téhož roku oblétl svět a prakticky okamžitě se stal kultem."

    Trochu upřesním.
    V prosinci 1971 vyšel pouze v USA a Kanadě a ve většině hitparád bublal v lepším případě na konci první dvacítky. V oficiálním kanadském žebříčku byl na #43. Rozhodně to nebyl žádný ultraúspěch, písnička navíc neměla skoro žádnou propagaci.

    V Británii (a jinde ve světě) byl singl vydán až o rok později, v prosinci 1972, v UK vylezl #4. V pár zemích byl v první desítce, v Německu byl ale natolik kultovní, že zůstal už na 45. místě.

    V lednu 1975 v UK na #48, čili žádná sláva.
    Pak po Johnově úmrtí vcelku logicky na #2 (leden 1981), při dalších reedicích už to tak žhavé nebylo (#56 - 1982, #92 - 1983, #91 - 1984...). Každoroční britské reedice po roce 2007 se potácejí v druhé polovině první stovky.

    • Re: Happy Xmas (War Is Over) (For starli......., 23.12.2016 15:04) Reagovat

      Pro mě dvě nejstrašnější odrhovačky vůbec Happy Xmas (ať už je poselství jakekoliv,sorry) a Carey - All i want.. dusí mě obě bezezbytku. Naopak vždy očekám a překvapivě mě vůbec nevadí Wham- Last Christmas

    • Re: Happy Xmas (War Is Over) (Autor, 23.12.2016 19:06) Reagovat

      Děkuji za připomínku, zapracováno.

  • jako vanocku (jarecek, 23.12.2016 15:27) Reagovat

    .. doporucuji letosni album borise brejchy. 176 minutova exkurze do house, tech-house i techna okorenena primerenou davkou elektra. dnes jsem otocil uz dvakrat a byl to prijemny sestihodinovy blok.

    • Re: jako vanocku (Heh, 24.12.2016 17:59) Reagovat

      Nobody cares.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Remix "yes, and?" od Ariany Grande s Mariah Carey někdo spíchl ultrahorkou jehlou (16.02.2024 17:15)
- Nils Frahm v březnu vydá ryze klavírní nahrávku "Day" (23.01.2024 09:46)
- Video: Mariah Carey na cenách Billboardu zazpívala "All I Want For Christmas Is You" (29.11.2023 10:19)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Video: Adele vyrazila s Jamesem Cordenem na poslední Carpool Karaoke (04.05.2023 17:00)
- Zaprášenosti: Na desce "Aladdin Sane" se David Bowie loučí se Ziggym Stardustem, na následující "Pin Ups" je jen Davidem (30.04.2023 08:00)
- Nové desky 15/2023 - od Metallicy přes Katapult po Feist (19.04.2023 08:00)
- Video: Lynyrd Skynyrd vzdala na CMT Awards poctu hvězdná sestava v čele se Slahem a Billym Gibbonsem (04.04.2023 14:41)
- Zemřel Gary Rossington, poslední člen původní sestavy Lynyrd Skynyrd (07.03.2023 11:10)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons Linkin Park Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu