Bastille - Násilí s nikým nehne, z bradavek se lidi hroutí

18.01.2017 15:15 - Karolína Stránská | foto: facebook interpreta

Britští Bastille navštívili již podruhé Prahu, aby zde tentokrát představili novou desku "Wild World", na které se v porovnání s "Bad Blood" začínají pozvolna zabývat globálními problémy. S kytaristou Willem a bubeníkem Woodym jsme probrali kontroverze ohledně nahoty, politickou neutralitu i objevení kytar.
Nejnovější deska si nevede vůbec špatně. O Danovi je známo, že si na slávu nemůže zvyknout. Je úspěch tohoto alba o něco přirozenější?

Will: Hodně kapel má problém s hledáním labelu. V tomhle ohledu jsme měli kliku, a můžeme tak pokračovat v tom, co nás baví. Skvěle divné to ale asi jen tak být nepřestane.

Většinu času trávíte na turné. Vznikla deska v autobuse?

Will: Částečně. Na cestách jsme toho napsali o poznání víc, protože s námi tentokrát cestoval i náš producent. Pak jsme se na chvilku vrátili do Londýna a tam desku dokončili.

Skrze "Bad Blood" jste se uvedli velkými hity, které jsme z rádií slyšeli měsíce. Je to pro vás osvobození, protože velkých hitů jste už dosáhli, nebo spíš stresující, protože jsou ze strany fanoušku očekávání?

Will: Nezapomínáme na to, že jsme pořád popová kapela, a tak u nás nehrozí nějaké hardcore experimentování či vychýlení. Když jsme ty singly psali, nepřemýšleli jsme o tom, že píšeme hit. Stejně jsme postupovali i u této desky. U prvního alba nebyla žádná očekávání, a tak odpadl určitý stres.

Bastille

Bastille je britská indiepopová kapela, která vznikla v roce 2010 nejprve jako sólový projekt zpěváka Dana Smitha. Později se k němu přidal klávesák Kyle Simmons, kytarista Will Farquarson a bubeník Chris Wood. Jejich debutové album "Bad Blood" vyšlo v březnu 2013 a katapultovalo se do čela britských žebříčků. V dubnu roku 2014 vyhlásila společnost Official Charts nahrávku "Bad Blood" nejprodávanějším digitálním albem roku 2013. Tři roky po debutu přišli s druhou deskou "Wild World" s hlavním singlem "Good Grief".

"Bad Blood" je v porovnání s novým albem méně osobní. Ostatně i název "Wild World" se zdá trochu moc relevantní vzhledem k současné situaci a vaše vizuály jsou těžce politické.

Will: Nebylo to vědomé rozhodnutí. Nacházíme se v turbulenci a je celkem nemožné, aby to interpreta do jisté míry neovlivnilo. Určitě jsme si neřekli: "Tak teď nahrajeme politické album." Ale vzpomínám si, že Dan měl v jednu chvíli moment epifanie, kdy jen pronesl: "Hele, my jsme politická kapela." Hlavní téma má však spíše co do činění s mezilidskými vztahy a snažíme se přijít na to, jak najít stabilitu uprostřed turbulence. Politika tvoří pozadí pro naši hudbu.

Myslím, že poprvé jste se hlasitěji k politice vyjádřili v živém přenosu BBC těsně po Brexitu.

Will: Po Brexitu a nyní Trumpovi se už dál nedá ignorovat situace a rozmach...
Woody: ...pravice. Pokud člověk nadále předstírá, že se nic neděje a snaží se zůstat neutrálním, je na špatné straně.

S novým albem přišly kromě politiky také kytary. Otřepanou otázkou je, zda kapela našla nový zvuk. Vy jste ale dokonce našli nový nástroj.

Will: Na prvním albu jsme kytary vůbec nepoužili a pak jsme si říkali, s čím novým bychom mohli přijít. Hele, co třeba s kytarama. (smích) Nejvíc nadšený byl Dan. Kdykoliv mě slyšel něco zahrát na kytaru, byl úplně vedle z toho, jak skvěle to zní. Cítil jsem se jako inovátor. (smích)

Pro tebe je to ale dobrá zpráva.

Will: Dobrá i špatná. Mám víc práce.

V klipu k singlu "Good Grief" se povaluje bezhlavý Dan, leč značná část publika byla více šokována letmou nahotou. Jak vznikl koncept klipu?

Woody: Vizuál měl vyvolávat dojem Rubikovy kostky. Spousta výjevů, které se navzájem prolínají. Myslím, že pohoršená reakce dost vystihuje stav naší společnosti. Letmý záběr na bradavky a lidé se hroutí. Ta nahota však neměla být sexualizována. Bylo to umělecké.

Will: Nás by ani nenapadlo, že to bude někomu vadit nebo že to někoho šokuje. Zbraně a useknutá hlava jsou přijatelné, ale bradavky působí chaos. Je tomu tak i ve filmech.
Woody: V mnoha amerických pořadech nesmí nadávat a ukazovat nahotu, ale dost to vyvažují násilím.
Will: Je zajímavé pozorovat, jak bylo video vnímáno v různých částech světa. Třeba ve Skandinávii jim to bylo fuk, tam beztak všichni pobíhají nazí.

Je pravda, že jste si nedávno pronajali klub pod cizím jménem a uspořádali koncert?

Woody: Jo, to bylo v Chaos Planet, což je poměrně chytrá narážka na "Wild World". Byla to rozcvička před tím, než jsme opět odjeli na turné. Hráli jsme v nejdusnější den roku v Londýně v tom nejdusnějším klubu v Londýně. V půlce koncertu jsme to museli zastavit a všichni se šli ven na čtvrt hodiny nadýchat vzduchu. Dan tam málem dostal infarkt.

Fanoušci netušili, že jdou na vás?

Will: Promotéři k pozvánce na koncert připojili dost vtipné bio, které ovšem silně naznačovalo, že se jedná o nás.
Woody: Na plakátu navíc bylo napsáno Bad Steel uvádí, což nebylo těžké rozluštit.
Will: Každé tajemství se provalí, a tak se během chvilky všechny lístky vyprodaly.
Woody: Byli jsme nadšení, že se nám podařilo prodat všech sto dvacet lístků. (smích) Lidi z labelu nám říkali, že jestli se nám nepodaří prodat sto lístků v rodném městě před světovým turné, pak asi máme problém.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY