Sváteční písně pro vánoční (ne)pohodu (III.)

24.12.2016 09:20 - Redakce | foto: facebook interpreta

K Vánocům patří zima, sníh, cukroví a vánoční písně. Zimu máme, sněhu moc ne, cukroví si musíte opatřit sami, ale s těmi svátečními skladbami vám můžeme pomoci. Nečekejte ale žádné obyčejné koledy, nýbrž kromě klasičtějších kousků i skladby méně známé, zábavné, překvapivé a kontroverzní, někdy až podvratné. Potřetí.
Pět let starý článek 10 vánočních songů pro sváteční náladu má každý prosinec čtenost jako aktuálně vydané novinky, a tak jsme se rozhodli vyhovět poptávce a dali dohromady další skladby se sváteční tématikou, které máme rádi. Nečekejte ale jen krásné a klidné písně, naopak mnohdy si volume radši dejte co nejníže a dětem zacpěte uši. Ale to opravdu jen výjimečně, i my se rádi na Vánoce hlavně rádi bavíme a dojímáme. Pokud jste je ještě nečetli, tady najdete první a tady druhý díl.


Tublatanka - Vianočný ďeň

Vánoční skladby bývají především klidné, romantické, plné rolniček, akustických kytar, zpěvu dětí, něhy a citu. Tublatanka se rozhodla tyhle zavedené pořádky malinko změnit a přiblížit vánoční hudební tvorbu ostřejšímu uchu rockového posluchače. Sama má v repertoáru i akustické balady a tady se opravdu snažila dokázat, že když je dobrá píseň, dá se zahrát i v jiném než známém aranžmá. V roce 1993 vydala velmi úspěšnou nahrávku "Poďme bratia do Betlehema", které se prodalo přes sto tisíc kusů, o třináct let později na ni navázala s CD "Vianočný deň", která obsahovala další koledy, vánoční i původní skladby. (Milan Menčík)


Billy Mack - Christmas Is All Around

Vlastně nemám rád slaďáky. Často jsou prvoplánové, předvídatelné a leckdy i pitomé. Ale třináct let starý snímek "Láska nebeská (Love Actually)" je prostě úchvatný a už hodně dlouho patří mezi filmy, k nimž se každé Vánoce rád vracím a znovu a znovu u něj brečím. Fakt. No a "Christmas Is All Around" je s tím snímkem skrznaskrz prorostlá. Ta píseň je vlastně cajdák. Brutálně ohraný cajdák, který je normální nesnášet a schovávat se před ním. Utíkat do krytu a vysmívat se lidem, kteří jej poslouchají. Jenže spolu s tím filmem si rádi vybavíte všechny ty vazby, všechny ty gagy, všechny ty dojemné chvíle s ním provázané. A je jedno, jestli máte radši tu scénu z letiště nebo tu scénu s odmítnutou party Eltona Johna. Nebo nějakou jinou. Každá z nich je písní "Christmas Is All Around" provázaná. Jo, nezapomeňte si to letos o svátcích pustit znovu. (Honza Průša)


Twisted Sister - Silver Bells

Vánoční koledy, zvláště ty, které se rozléhají po obchodních centrech, mi způsobují osypky. Jinak tomu není ani v případě sladkobolných popových vánočních slaďáků. Co mně však spolehlivě naladí na Vánoce - a bez téhle desky už si je nedovedu představit - je album, který bych neváhal zařadit do kategorie obskurností. Je to deska "Twisted Christmas" amerických hard rockerů Twisted Sister. S vročením 2006 se jedná o jejich poslední album a najdeme na něm desítku klasických vánočních evergreenů, např. "White Christmas", "Silver Bells" nebo "Oh Come All Ya Faithful". Až tady dostávají profláklé songy novou dynamiku a švih. Jsou plné energie, ale i vánoční atmoféry. Skladby jsou velmi povedené - až je těžké vybrat jen jednoho zástupce. Nakonec padla volba na song "Silver Bells", původně z repertoáru Binga Crosbyho, kterou doprovází, jak je u Pošahané sestřičky dobrým zvykem, pořádně šílený videoklip. A přesto vánoční - a pozor, klip je delší, příběhový. (Jiří V. Matýsek)


Christina Perri - Something About December

Christina Perri zastává Vánoce v rodinném kruhu. Právě s rodinou nejraději zdobí stromeček a věší jmelí, zatímco její maminka hvízdá koledy. Přesně takové momenty zachytila v takřka magické skladbě "Something About December". Posluchače totiž se svou vánoční idylkou seznamuje zpěvem, který nejen zahřeje, ale dokáže vyvolat i příjemnou nostalgii, pro zimní svátky tak typickou. Se stejným citem vznikl i videoklip, v němž americká zpěvačka zapaluje svíčky, v zasněžené místnosti hraje na piano a na každou stranu rozdává úsměvy. To vše je proložené rodinnými záběry, v nichž můžeme Christinu vidět jako dítě. Výsledek je jednoduše kouzelný... Snad jen to rozbité těžítko zůstalo nepochopeno. (David Böhm)


AC/DC - Mistress For Christmas

AC/DC a vánoční píseň? Ale jistě. Pojali ji však s nadsázkou sobě vlastní. Když v úvodu zazní "Jingle bells, jingle belIs, budete mít jasno, jak to s námi kapela myslí. I když se nejedná o klasickou vánoční koledu, můžeme "Mistress for Christmas" s klidným svědomím zařadit mezi ty s vánoční tématikou. Většina lidí si přeje šťastné a veselé, pohodu, mír a klid. To pánové z AC/DC si přejí úplně něco jiného a že je toto přání pěkně vypečené, na to vemte jed. Není to nic z klukovských nesplněných snů, jako třeba autíčko na ovládání nebo nějaká pěkná nová kára, ve které se dobře jezdí. Oni chtějí rovnou spoře oděnou děvu, se kterou se dobře... třeba leží v posteli. Pro klid Vánoc však dětem a manželkám tuto píseň raději pod stromečkem nezpívejte. (Tomáš Rozkovec)


Pet Shop Boys - It Doesn't Often Snow At Christmas

Britská dvojka Pet Shop Boys by asi nedokázala složit a nahrát vážně míněnou vánoční písničku, na to je jejich tvorba až příliš protknuta humorem a ironií. Před dávnými lety ale jako vánoční dárek pro členy svého fanklubu stvořili popěvek "It Doesn't Often Snow At Christmas", který nedávno revitalizovali, a dokonce hráli živě na turné mezi přídavky, a to i na koncertě v Česku. A stejně jako je ironický text písničky, je vtipné i jeho pódiové provedení. Hlavní dvojice v zimním oblečení ještě není nic moc, ale počkejte, až na pódium dorazí tančící stromečky... (Honza Balušek)


Vlasta Redl - Vracaja sa dom

Vlasta Redl je naprosto originální postavou tuzemské hudební scény. Samorost, který se nebojí pojit nespojitelné, se rozhodl dát dohromady i s protikladem Jurou Pavlicou a jeho Hradišťanem. V roce 1994 vydali společné eponymní album, které vyšlo loni v úspěšné reedici. Působení dvou kapel, které by měly reprezentovat odlišné hudební světy, je nesmírně přitažlivé. Svědčí o tom vyprodané koncerty. Skladba "Vracaja sa dom" vypovídá příběh o tom, kterak se Vlasta vrací řádně ovíněný z Betléma a jeho žena nevěří, že se vrací zrovna ze svatého místa. Píseň je podána roztomile, nijak neurážlivě. Překvapí, že si ji zkusil zazpívat i Karel Gott. Srovnat si můžete prostřednictvím videí obě verze sami. (Milan Menčík)


Greg Lake - I Belive in Father Christmas

Nedávno zesnulý Greg Lake, člen tria Emerson, Lake & Palmer, složil tuto nádhernou skladbu, která se tak trochu vymyká všem nasládlým písním o Vánocích. Záměr samotného autora nebylo napsat klasický vánoční song. Ve skutečnosti se jedná o protest proti komercializaci Vánoc jako takových, byť se zde zpívá o ztrátě dětské nevinnosti a víry v Ježíška. On sám komentoval píseň takto: "Připadá mi to otřesné, když lidé říkají, že je politicky nekorektní mluvit o Vánocích, musíš o nich mluvit jako o svátcích. Vánoce byly vždy časem rodinného tepla a lásky. Byl tam vždy pocit odpuštění a přijetí. A jestli já sám věřím na Ježíška? Ano, věřím." Něco na tom bude. Tento song dosáhl v roce svého vzniku na druhou příčku britské hitparády. (Tomáš Rozkovec)


Of The Wand & The Moon - We Are Dust (No Yule This Year My Love)

Přijde dnes Ježíšek? A záleží mi vůbec na tom? Žiju v domě se zahradou, kde si stavím svoje sny. Jsou jen a jen moje. Skládám si je ze střípků minulých životů. Od sester dostanu hrst prášků a pak jdeme na procházku do zahrady. Společnost mi dělá plyšový medvěd a taky opice na klíček. Stačí jím otočit a opice začne bouchat do bubínku. Jenom oni mi rozumí, jsou to mí jediní přátelé. Dneska je Štědrý den a měl by přijít Ježíšek. Přijde? Těžko říct a je mi to jedno. Chci jen, aby tomu všemu už byl konec. (Ondřej Michal)


Pentatonix - Hallelujah

Naši letošní třicítku vánočních, svátečních a zimních songů ukončíme něčím krásným a dojemným. "Hallelujah" od Leonarda Cohena přezpívala spousta zpěváků, zpěvaček a kapel. Někdo se o existenci písničky dozvěděl až ve filmu "Shrek", kde zazněla v podání Rufuse Wainwrighta (a letos si ji dal živě společně s 1500členným sborem), jiní nedají dopustit na intimní podání Jeffa Buckleyho. Letos na podzim svou verzi na novou vánoční desku zařadil i vokální acapella kvintet Pentatonix, shodou okolností ji zpěváci jako singl vydali jen několik týdnů před Cohenovou smrtí. Jejich podání je samozřejmě americky velkolepé a emoce ždímající, když se ale oprostíte od všech předsudků, zavřete oči a písničku si dáte pořádně nahlas, zůstane vám pět nádherně zaranžovaných hlasů, které dokáží vytvořit větší zvuk než leckterý orchestr. (Honza Balušek)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY