shop.musicserver.cz
Sváteční písně pro vánoční (ne)pohodu (III.)

Sváteční písně pro vánoční (ne)pohodu (III.)

Vydáno: 24.12.2016 09:20 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

K Vánocům patří zima, sníh, cukroví a vánoční písně. Zimu máme, sněhu moc ne, cukroví si musíte opatřit sami, ale s těmi svátečními skladbami vám můžeme pomoci. Nečekejte ale žádné obyčejné koledy, nýbrž kromě klasičtějších kousků i skladby méně známé, zábavné, překvapivé a kontroverzní, někdy až podvratné. Potřetí.

Pět let starý článek 10 vánočních songů pro sváteční náladu má každý prosinec čtenost jako aktuálně vydané novinky, a tak jsme se rozhodli vyhovět poptávce a dali dohromady další skladby se sváteční tématikou, které máme rádi. Nečekejte ale jen krásné a klidné písně, naopak mnohdy si volume radši dejte co nejníže a dětem zacpěte uši. Ale to opravdu jen výjimečně, i my se rádi na Vánoce hlavně rádi bavíme a dojímáme. Pokud jste je ještě nečetli, tady najdete první a tady druhý díl.


Tublatanka - Vianočný ďeň

Vánoční skladby bývají především klidné, romantické, plné rolniček, akustických kytar, zpěvu dětí, něhy a citu. Tublatanka se rozhodla tyhle zavedené pořádky malinko změnit a přiblížit vánoční hudební tvorbu ostřejšímu uchu rockového posluchače. Sama má v repertoáru i akustické balady a tady se opravdu snažila dokázat, že když je dobrá píseň, dá se zahrát i v jiném než známém aranžmá. V roce 1993 vydala velmi úspěšnou nahrávku "Poďme bratia do Betlehema", které se prodalo přes sto tisíc kusů, o třináct let později na ni navázala s CD "Vianočný deň", která obsahovala další koledy, vánoční i původní skladby. (Milan Menčík)


Billy Mack - Christmas Is All Around

Vlastně nemám rád slaďáky. Často jsou prvoplánové, předvídatelné a leckdy i pitomé. Ale třináct let starý snímek "Láska nebeská (Love Actually)" je prostě úchvatný a už hodně dlouho patří mezi filmy, k nimž se každé Vánoce rád vracím a znovu a znovu u něj brečím. Fakt. No a "Christmas Is All Around" je s tím snímkem skrznaskrz prorostlá. Ta píseň je vlastně cajdák. Brutálně ohraný cajdák, který je normální nesnášet a schovávat se před ním. Utíkat do krytu a vysmívat se lidem, kteří jej poslouchají. Jenže spolu s tím filmem si rádi vybavíte všechny ty vazby, všechny ty gagy, všechny ty dojemné chvíle s ním provázané. A je jedno, jestli máte radši tu scénu z letiště nebo tu scénu s odmítnutou party Eltona Johna. Nebo nějakou jinou. Každá z nich je písní "Christmas Is All Around" provázaná. Jo, nezapomeňte si to letos o svátcích pustit znovu. (Honza Průša)


Twisted Sister - Silver Bells

Vánoční koledy, zvláště ty, které se rozléhají po obchodních centrech, mi způsobují osypky. Jinak tomu není ani v případě sladkobolných popových vánočních slaďáků. Co mně však spolehlivě naladí na Vánoce - a bez téhle desky už si je nedovedu představit - je album, který bych neváhal zařadit do kategorie obskurností. Je to deska "Twisted Christmas" amerických hard rockerů Twisted Sister. S vročením 2006 se jedná o jejich poslední album a najdeme na něm desítku klasických vánočních evergreenů, např. "White Christmas", "Silver Bells" nebo "Oh Come All Ya Faithful". Až tady dostávají profláklé songy novou dynamiku a švih. Jsou plné energie, ale i vánoční atmoféry. Skladby jsou velmi povedené - až je těžké vybrat jen jednoho zástupce. Nakonec padla volba na song "Silver Bells", původně z repertoáru Binga Crosbyho, kterou doprovází, jak je u Pošahané sestřičky dobrým zvykem, pořádně šílený videoklip. A přesto vánoční - a pozor, klip je delší, příběhový. (Jiří V. Matýsek)


Christina Perri - Something About December

Christina Perri zastává Vánoce v rodinném kruhu. Právě s rodinou nejraději zdobí stromeček a věší jmelí, zatímco její maminka hvízdá koledy. Přesně takové momenty zachytila v takřka magické skladbě "Something About December". Posluchače totiž se svou vánoční idylkou seznamuje zpěvem, který nejen zahřeje, ale dokáže vyvolat i příjemnou nostalgii, pro zimní svátky tak typickou. Se stejným citem vznikl i videoklip, v němž americká zpěvačka zapaluje svíčky, v zasněžené místnosti hraje na piano a na každou stranu rozdává úsměvy. To vše je proložené rodinnými záběry, v nichž můžeme Christinu vidět jako dítě. Výsledek je jednoduše kouzelný... Snad jen to rozbité těžítko zůstalo nepochopeno. (David Böhm)


AC/DC - Mistress For Christmas

AC/DC a vánoční píseň? Ale jistě. Pojali ji však s nadsázkou sobě vlastní. Když v úvodu zazní "Jingle bells, jingle belIs, budete mít jasno, jak to s námi kapela myslí. I když se nejedná o klasickou vánoční koledu, můžeme "Mistress for Christmas" s klidným svědomím zařadit mezi ty s vánoční tématikou. Většina lidí si přeje šťastné a veselé, pohodu, mír a klid. To pánové z AC/DC si přejí úplně něco jiného a že je toto přání pěkně vypečené, na to vemte jed. Není to nic z klukovských nesplněných snů, jako třeba autíčko na ovládání nebo nějaká pěkná nová kára, ve které se dobře jezdí. Oni chtějí rovnou spoře oděnou děvu, se kterou se dobře... třeba leží v posteli. Pro klid Vánoc však dětem a manželkám tuto píseň raději pod stromečkem nezpívejte. (Tomáš Rozkovec)


Pet Shop Boys - It Doesn't Often Snow At Christmas

Britská dvojka Pet Shop Boys by asi nedokázala složit a nahrát vážně míněnou vánoční písničku, na to je jejich tvorba až příliš protknuta humorem a ironií. Před dávnými lety ale jako vánoční dárek pro členy svého fanklubu stvořili popěvek "It Doesn't Often Snow At Christmas", který nedávno revitalizovali, a dokonce hráli živě na turné mezi přídavky, a to i na koncertě v Česku. A stejně jako je ironický text písničky, je vtipné i jeho pódiové provedení. Hlavní dvojice v zimním oblečení ještě není nic moc, ale počkejte, až na pódium dorazí tančící stromečky... (Honza Balušek)


Vlasta Redl - Vracaja sa dom

Vlasta Redl je naprosto originální postavou tuzemské hudební scény. Samorost, který se nebojí pojit nespojitelné, se rozhodl dát dohromady i s protikladem Jurou Pavlicou a jeho Hradišťanem. V roce 1994 vydali společné eponymní album, které vyšlo loni v úspěšné reedici. Působení dvou kapel, které by měly reprezentovat odlišné hudební světy, je nesmírně přitažlivé. Svědčí o tom vyprodané koncerty. Skladba "Vracaja sa dom" vypovídá příběh o tom, kterak se Vlasta vrací řádně ovíněný z Betléma a jeho žena nevěří, že se vrací zrovna ze svatého místa. Píseň je podána roztomile, nijak neurážlivě. Překvapí, že si ji zkusil zazpívat i Karel Gott. Srovnat si můžete prostřednictvím videí obě verze sami. (Milan Menčík)


Greg Lake - I Belive in Father Christmas

Nedávno zesnulý Greg Lake, člen tria Emerson, Lake & Palmer, složil tuto nádhernou skladbu, která se tak trochu vymyká všem nasládlým písním o Vánocích. Záměr samotného autora nebylo napsat klasický vánoční song. Ve skutečnosti se jedná o protest proti komercializaci Vánoc jako takových, byť se zde zpívá o ztrátě dětské nevinnosti a víry v Ježíška. On sám komentoval píseň takto: "Připadá mi to otřesné, když lidé říkají, že je politicky nekorektní mluvit o Vánocích, musíš o nich mluvit jako o svátcích. Vánoce byly vždy časem rodinného tepla a lásky. Byl tam vždy pocit odpuštění a přijetí. A jestli já sám věřím na Ježíška? Ano, věřím." Něco na tom bude. Tento song dosáhl v roce svého vzniku na druhou příčku britské hitparády. (Tomáš Rozkovec)


Of The Wand & The Moon - We Are Dust (No Yule This Year My Love)

Přijde dnes Ježíšek? A záleží mi vůbec na tom? Žiju v domě se zahradou, kde si stavím svoje sny. Jsou jen a jen moje. Skládám si je ze střípků minulých životů. Od sester dostanu hrst prášků a pak jdeme na procházku do zahrady. Společnost mi dělá plyšový medvěd a taky opice na klíček. Stačí jím otočit a opice začne bouchat do bubínku. Jenom oni mi rozumí, jsou to mí jediní přátelé. Dneska je Štědrý den a měl by přijít Ježíšek. Přijde? Těžko říct a je mi to jedno. Chci jen, aby tomu všemu už byl konec. (Ondřej Michal)


Pentatonix - Hallelujah

Naši letošní třicítku vánočních, svátečních a zimních songů ukončíme něčím krásným a dojemným. "Hallelujah" od Leonarda Cohena přezpívala spousta zpěváků, zpěvaček a kapel. Někdo se o existenci písničky dozvěděl až ve filmu "Shrek", kde zazněla v podání Rufuse Wainwrighta (a letos si ji dal živě společně s 1500členným sborem), jiní nedají dopustit na intimní podání Jeffa Buckleyho. Letos na podzim svou verzi na novou vánoční desku zařadil i vokální acapella kvintet Pentatonix, shodou okolností ji zpěváci jako singl vydali jen několik týdnů před Cohenovou smrtí. Jejich podání je samozřejmě americky velkolepé a emoce ždímající, když se ale oprostíte od všech předsudků, zavřete oči a písničku si dáte pořádně nahlas, zůstane vám pět nádherně zaranžovaných hlasů, které dokáží vytvořit větší zvuk než leckterý orchestr. (Honza Balušek)


NÁZORY
  • Pentatonix - Hallelujah (Mara, 24.12.2016 14:21) Reagovat

    Mně se to líbí od Pentatonix - Hallelujah. Jinak štastné a veselé redakce :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Slash, Brian Johnson z AC/DC a Steven Tyler z Aerosmith si střihli klasiku "Killing Floor". Láká na bluesovou desku (09.03.2024 08:34)
- 50 let AC/DC připomene limitovaná sada zlatých vinylů (25.02.2024 16:31)
- AC/DC ohlásili evropské turné, Praha ve výčtu (zatím) není, Bratislava ano (12.02.2024 11:15)
- Video: Pet Shop Boys se v klipu "Loneliness" ohlížejí za mladistvou nerozvážností (01.02.2024 15:30)
- Pet Shop Boys se vracejí s novým albem "Nonetheless" (31.01.2024 11:04)
- Pet Shop Boys se v červenci vrátí do Prahy se svými největšími hity (05.12.2023 10:02)
- Sleaford Mods nahráli pro charitu coververzi hitu Pet Shop Boys (29.11.2023 16:46)
- Vlasta Redl již příští týden oslaví v pražské Lucerně "50 let na scéně" (08.11.2023 09:12)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu