shop.musicserver.cz
Wanastowi Vjecy - "Alchymie" je jako parní lokomotiva, co má hroznej výkon, syčí z ní pára a stříká olej

Wanastowi Vjecy - "Alchymie" je jako parní lokomotiva, co má hroznej výkon, syčí z ní pára a stříká olej

Vydáno: 13.12.2016 09:00 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: facebook interpreta

Wanastowi Vjecy vydávají po pěti letech nové album "Alchymie". V obměněné sestavě a opět plni energie se na ní vrací ke kořenům, jako hosty si přizvali Lenku Dusilovou a Čechomor. Nejen o nové desce jsme si povídali s leaderem Robertem Kodymem a dalšími členy kapely.

Po pěti letech jste vydali novou desku "Alchymie", má její název nějaký skrytý význam?

Robert Kodym (dále Ro.): Název má spousty významů. V první řadě je to asi metafora pro vztahy mezi mužem a ženou. Dá se to shrnout do slova láska.

Wanastowi Vjecy - Alchymie
© facebook interpreta
Album má zajímavý obal, proč na něm sedíte na nosorožcích?

Ro: Jedná se o brutální jednoduchý symbol mužského sexismu a mačismu. My muži jsme povětšině taková v podstatě jednoduchá zařízení. Ale naše písně patří určitě do kategorie romantismus.

Jak dlouho jste na ní dělali?

Ro: Budou to čtyři roky, co jsme na ní začali pracovat, ale nedělali jsme na ní každý den. Měli jsme vždy období, kdy jsme se jí věnovali, a pak jsme jeli třeba letní festivaly. Za tu dobu se nám to vykouřilo z hlavy a museli jsme začít znovu. (smích) Žádná naše deska předtím takto nevznikla. První zkouška byla, kdy jsem před čtyřmi lety donesl "Popelku", zkusili jsme ji zahrát a všichni na mě koukali, jestli jsem se nezbláznil. A tak to začalo. A teď mi po letech jedna žena říkala, že je to nejlepší píseň z nové desky. (smích) Myslím, že jsme s novým albem navýsost spokojení. Pracovat ve studiích SONO s producentem Milanem Cimfem bylo jako úspěšné přistání na Marsu automobilem značky Rolls Royce.

Na co se můžou fanoušci na nové desce těšit?

Ro: Je o tom, čemu říkáme rock'n'roll, a všemu okolo, co k tomu patří. Je jako parní lokomotiva, co má hroznej výkon, syčí z ní pára a stříká olej. Ale zároveň je hodně romantická a vznášejí se nad ní duchové renesančních básníků.

Wanastowi Vjecy

Wanastowi Vjecy patří mezi české legendární pop-rockové kapely, které výrazně ovlivnily hudbu v devadesátých letech. Na naší scéně se drží od roku 1988. Výrazně zabodovali už svojí debutovou deskou "Tak mi to teda nandey" z roku 1991. Před šesti lety prošli obměnou a v současné době hrají ve složení Robert Kodym, Tomáš Vartecký, Štěpán Smetáček a Radek Havlíček. Mezi jejich největší hity patří nestárnoucí "Tak mi to teda nandey", "Kouzlo", "Andělé", "Nahá", "V princeznách", "Sbírka zvladlejch růží", ale i novější "Slečna Anna je za vodou" či "Otevřená zlomenina srdečního svalu". Po pěti letech nyní přichází s novým albem "Alchymie".

V čem je jiná než ty předchozí?

Ro: Liší se asi tím, že když jsme před pěti dělali předchozí desku, byli jsme takový staronový kolektiv.
Radek Havlíček (dále Ra): Zásadní rozdíl je v tom, že minulé album vzniklo na rozdíl od tohoto hrozně rychle. Je zajímavý, že jsme každej prošli Wanastowkama, ale nikdy jsme se v téhle sestavě přímo nepotkali.
Ro: Obrovskej vliv na to mělo, že za těch pět let jsme měli hodně společných zážitků, hráli jsme na festivalech, na turné, uzráli jsme spolu a vyhráli se. To je asi největší rozdíl.

Wanastowi Vjecy, Colours Of Ostrava, 20.7.2013
© Honza Průša, musicserver.cz
Před šesti lety odešel ze skupiny P.B.CH., který byl spjat se skupinou od jejich počátků. Vnímáte hudební rozdíl, když už v kapele není?

Ro: Určitě jo, protože P.B.CH. měl významný podíl na autorství písní, teď je tomu jinak. Hned po mně má významný vliv na autorství Tomáš. Myslím si, že nám to funguje báječně. Když to přepočítám dle počtu písní a opominu Dymytryho, který dělal jednu věc, tři věci dělal Tomáš a já zbytek.

Co vás napadá první - text nebo hudba?

Tomáš Vartecký (dále T): U mě jednoznačně hudba.
Ro: U mě jednou tak, podruhé zase jinak.

Co je jednodušší? Dosadit text do hudby, nebo opačně?

T: Jednodušší to má určitě Robert, když vymyslí prvně text. Neznám nic horšího, než když je hotová písnička, která je podle mě úžasná, ale nemá text a nikdo ji neotextuje, protože se toho bojí.

Kde berete inspiraci ke skládání?

Ro: Ta přichází sama spontánně do hlavy, a pak se to nějak zařídí, aby to ruce napsaly či zahrály. (úsměv) Jinak se inspiruji poezií nebo žánrově jinou hudbou.

O které písničce si myslíte, že bude hitem?

Ro: To se takto nedá říct, zatím jsme ještě neuvažovali nad tím, kterou věc nasadíme do rádií a ke které uděláme klip. Ale jsem přesvědčený, že hitů je tam spousta.

Bude křest desky?

Ra: Nebude, zato máme dnes autogramiádu. (úsměv) A 16.12. máme vánoční koncert.
T: Neboli dotočnou.
Ro: Neboli Vánoční besídku. Anebo že bychom to udělali na besídce? Co, chlapi?

Bude k desce nějaké turné?

Ra: Uvidíme, slíbili jsme účast na nějakých festivalech jako např. Vysočina fest, Bernard fest, JamRock, tak pak leda na podzim.

Na festivalech představíte nové věci?

Ra: My už jsme "Tři minuty po půlnoci" hráli celý léto, zkoumali jsme, jestli píseň fanoušky bude bavit. A evidentně se u ní bavili.
Ro: To bylo prvně, co jsem hrál písničku, která ještě nevyšla na cédečku.

Na "Alchymii" vám v poslední písni hostuje Čechomor, jak ke spolupráci došlo?

Ro: Jak jsem mluvil o tom, že mi do hlavy přichází i věci, které jsou žánrově jiné od Wanastowích Vjecý, tak jsem napsal písničku "Julie", která je příběhově z osmnáctého století, taková lovestory o tom, že mladý muž musí do armády a zvažuje, jestli má dezertovat, protože může být popraven. Ta písnička mi zněla, že by ji měl nazpívat Čechomor, tak jsem jim ji dodal. Franta Černý vymyslel ještě refrén, protože jako lidová píseň žádný refrén neměla. Pak nás napadlo, že bychom ji mohli vydat jak na naší desce, tak i na desce Čechomoru a nakonec jsme to tak udělali. A pak mě ještě napadlo, že by bylo hezký v ní slyšet hlas Lenky Dusilový.

Wanastowi Vjecy, Colours Of Ostrava, 20.7.2013
© Honza Průša, musicserver.cz
Říkala jsem si, že mi je ten hlas povědomý a že se objevuje na desce poměrně často.

Ro: Hostuje v asi sedmi našich písních. Někdy je tam jako skrytá vokalista, takže to nemusí být na první poslech hned zřetelné.

Deska se svým soundem vrací do devadesátých let, kdy jste byli na vrcholu. Myslíte si, že se dá navázat na tento úspěch?

Ro: To nevím. Úplně navázat asi ne, protože už je to dávno a vznikla v jiným prostředí, jiný zemi i režimu.

Jak vnímáte současnou hudbu, jakým směrem se ubírá?

Ro: Jsem vděčný za každou hudbu, která mě zdvihne ze židle, a byl bych rád, kdyby se to dělo častěji. Nové tváře samozřejmě sleduju. Občas se stane, když jedu třeba v autě a něco mě chytne a nevím, kdo to zpívá, že si zapamatuji refrén, hned si to vygooglím a objednám si desku.
Ra: Poslední dobou se v některých kapelách přestávám orientovat, takže občas nevím, kdo je kdo, protože jsou hlasově všichni podobní. Naproti tomu, když slyším jakoukoliv nahrávku od Roberta, vím, že je to on. To mi u těch nových chybí. A že bych si něco nového koupil, to ne, jsem asi holt jiná generace nebo jsem někde zamrzl. Ani ve světové hudbě toho moc není, že bych se hnal do Bontonlandu a musel si něco koupit. Podle mě se chodí stále na interprety, které jsem zažil jako kluk. Novou hudbu moc média lidem necpou, tím, že zanikly desky a hudba je na internetu, se to vlastně přesunulo někam, kde se to špatně uchopuje. Je to i tím, že už nejsou žádné televizní hitparády.
Ro: Populární hudba už není, co bývala.

Jak třeba vnímáte kapelu Smrtislav, kde je Tuzexův hlasový projev srovnávaný s Robertovým?

Ra: Kolik mu je? Jo, 29, tak to asi není tvůj syn, Roberte. (smích)
Ro: Že mají dobrej vkus... (smích) Občas se s tím setkám, že někoho se mnou srovnávají. Taky se mi občas stalo, že jsem něco hledal se svým jménem a našlo mi to nějakou recenzi, kde někdo psal, že to je podobný mně. Třeba Smrtislava jsem slyšel a zdá se mi to dobrý.

Wanastowi Vjecy, Colours Of Ostrava, 20.7.2013
© Honza Průša, musicserver.cz
Nevadilo vám, Roberte, že si lidi někdy pletli písničky Lucie a Wanastowek?

Ro: Nevadilo. Když jsem napsal písničku, bylo mi jedno, jestli je pro tuhle kapelu nebo pro tu druhou. Skupiny se lišily jen tím, jestli tam zpívá Davča a jsou tam klávesy...

Wanastowky vyplňovaly mezeru, když jste nehráli s Lucií?

Ro: Bylo to naopak, Lucie vyplňovala Wanastowky. A když máme tiskovou konferenci k Lucii, říkám to naopak. (smích)

Co vnímáte jako největší hit Wanastowek?

Ra: Cajdáky dobrý, ale nejlepší je "Tak mi to tedy nandey".

Čekali jste, že budete mít takový úspěch?

Ro: Ne, my jsme tu kapelu ani nechtěli založit. Seděli jsme tehdy s P.B.CH. v Kavárně Slávie, přišel Áda Vitáček z Plexis s tím, že Láďa Kvasnička dělá film o punkáčích a že bychom v něm mohli účinkovat, založit si kapelu a tak to nějak začalo...

Za dva roky budete mít třicet let, budou nějaké oslavy?

Ra: Jasně, koupíme si dorty.
Ro: ...a buchty. (smích)
Ra: Pojedeme turné, uprostřed hal bude velký dort a my na něm budeme hrát a budeme házet do lidí kompotovaný třešně. (smích) Nebo bychom mohli být ukrytý uvnitř dortu, a dokud by ho lidé nesežrali, neviděli by nás. (smích)

Když jsme u tohoto nápadu, na jakém nejzajímavějším místě jste hráli?

Ra: Málo se asi ví, že první koncert Wanastowek byl na parníku. Bylo to tím, že jak byli zkraje punkoví, nikdo nechtěl, aby u nich hráli, takže takhle mohli aspoň ujet. (úsměv)
Ro: Ale kolem lodi kroužili motorovým člunem bolševičtí policajti... Je ale zajímavý, že holky, které organizovaly tenhle koncert, se vydávaly za fanklub Žentouru a ohlásily tuhle akci jako za sraz fanklubu, na kterém hrají Plexis, Tři sestry a Wanastowi Vjecy, jinak by to nikdy nepovolili. (smích)
Ra: To bychom v rámci třiceti let mohli zopakovat.

Na čem dalším právě pracujete?

Ro: S Lucií určitě v budoucnosti plánujeme vydání nové desky. Těším se a je to pro nás dobrá výzva. Už víme, jak se to dělá, tak to snad půjde samo.

NÁZORY
  • Musicserver OPET ukázal svojí těžkou profesion... (:)))), 14.12.2016 14:34) Reagovat

    Musicserver OPET ukázal svojí těžkou profesionalitu.)))))))))))))))))))))))) autor co se otveřeně přiznává, že vlastně ani nemá originál CD, slušná práce.)))) za tohle tu berou peníze:))))

    • Re: Musicserver OPET ukázal svojí těžkou profesion... (Michal, 15.12.2016 13:39) Reagovat

      ???

      • Re: Musicserver OPET ukázal svojí těžkou profesion... (!, 15.12.2016 17:25) Reagovat

        je to tak!!!!!!!!!!!!!

      • Re: Musicserver OPET ukázal svojí těžkou profesion... (:))))))), 16.12.2016 03:48) Reagovat

        Když se autor defacto ptá na zpěvačku, že je mu to povědomé, tak LOGICKY nemá originál CD, kde je její jméno uvedeno:) Nebo - což je možná ještě horší, je tak neskutečně línej a blbej?:) Každopádně OPET po několikáté se ukazuje totální vidlařina tohoto webu:) nechápu, jak za tohle někdo muže brát peníze:)

  • Teď to zrovna posloucham.A musim říct,že se to... (Anonym, 18.12.2016 21:43) Reagovat

    Teď to zrovna posloucham.A musim říct,že se to poslouchá velice dobře.Vypadá to na dobrý album.Wanastowki mam rád už od jejich úplnej začátků.Tenkrát nevim v kterým roce už to bylo,ale někdy ?89,90? vyšla na Rebelii Tak mi to teda nandey a tu jsme sjížděli s kámošema pořád dokola.V tý době neskutečná pecka.A zůstalo jí to:-).Po prvnim poslechu vidim jako jasnou hitovku Čaroděje,Tři minuty po půlnoci a Mám rád.Samozřejmě jich tam bude víc.Wanastowkám přeju aby se album prodávalo hodně dobře.I když víme jak je to s prodejností hudby.Hudba se teď nekupuje,ale krade!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Plexis a jejich oslavný mejdan ke čtyřicetinám a nedožitým Hoškovým narozeninám se povedl (12.02.2024 10:14)
- Fotogalerie: Jak se slavily čtyřicetiny Plexis a vzpomínalo na frontmana Petra Hoška (10.02.2024 18:25)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Plexis oslaví 40 let a nedožité sedmapadesátiny Petra Hoška (31.01.2024 13:58)
- Video: Tři sestry a Synové výčepu si v klipu "Kovárna se otvírá" hrají na hospodu (08.12.2023 16:41)
- Fotogalerie: Lucie se vrátila zpět do devadesátek. A spolu s ní i vyprodaná O2 arena (08.12.2023 08:32)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Lucie slaví výročí 30 let desky "Černý kočky mokrý žáby", celé album živě přehraje při exkluzivních koncertech už od 28. listopadu (23.11.2023 19:21)
- Štěrkovna Open Music oslaví 20. narozeniny i s Ewou Farnou a kapelou Tři sestry (02.11.2023 11:31)
- Recenze: Tři sestry & Synové výčepu se spojili, aby zachytili život a dobu "Františka z Braníka" (28.10.2023 09:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu