Nové desky pro 49. týden

12.12.2016 13:44 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: Reprise Records

Ani týden po Mikuláši nepřinesl znatelný útlum. Hlavní slovo budou mít tentokrát Wanastowi Vjecy, slovenský Rytmus, Američanka LP, Švédka Sabina Ddumba, Mika se záznamem pařížského koncertu a především soundtracky, kterých se sešlo hned pět. Novinkovou desku mají pod stromeček pro své příznivce i Neil Young nebo King Crimson a unikátním tribute výběrem potěší Snaggletooth.
Pokud se v pondělí 12. prosince vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Rytmus - Krstný otec (Tvoj Tatko Records)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hip hop / rap

Rytmus - Krstný otec
Rytmus slíbil nástupce pět let starého alba "Fenomén" již loni před Vánoci, ovšem jeho fanoušci si nakonec na čtvrtou studiovku "Krstný otec" museli počkat ještě jeden rok. Slovenský rapper jim to ale vynahradil měrou vrchovatou, když na novinku zařadil hned čtyřiadvacet skladeb. Jak to už tak v hip hopu bývá, neobešel se bez řady hostů a producentských výpomocí. Na nahrávce se tak podíleli například Ego a P.A.T., DMS, Laris Diam, Čistychov, Majk Spirit, Anita Soul, Elpe, Kali, Dara Rolins, Sergei Barracuda, Ektor a poněkud překvapivě i Indy a James Cole. Produkce se pak ujali DJ Wich, Maiky Beatz, Special Beatz, Deryck, nebo Chopin Beats. První singly a ukázky sdílí Rytmus již na YouTube kanálu DONFANTASTICKYPESS.


Neil Young - Peace Trail (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

Neil Young - Peace Trail
Fanoušci Neila Younga si na nedostatek materiálu svého oblíbence nemohou stěžovat. Hudebník připravil pod stromeček svou už sedmatřicátou studiovku s titulem "Peace Trail", na které pracoval společně s Johnem Hanlonem ve studiích slavného Ricka Rubina Shangri-La Studios. Nahrávka měla být primárně akustické, nicméně na ní uslyšíte bubeníka Jima Keltnera a baskytaristu Paula Bushnella. Můžete se těšit na deset nových písní a jejich preview si můžete poslechnout na odkaz ven. Dosavadní recenze hudebních fajnšmekrů jsou docela pozitivní, ale nás více zajímá váš názor. Podělit se s námi o něj můžete pod článkem.


LP - Lost On You (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie pop / alternativní rock

LP - Lost On You
Americkou písničkářku Lauru Pergolizzi budete znát spíše pod zkratkou LP a zatímco v její domovině ji registrují spíše jako autorku písní pro Cher Lloyd, Rihannu nebo Christinu Aguileru, v Evropě se stala velkou hvězdou. Může za to písnička "Lost On You", která se za rok od svého vydání stala hitem po celém starém kontinentu. Původně vyšla už na letošním EP "Death Valey", ovšem nyní dala jméno čtvrté sólové nahrávce pětatřicetileté muzikantky. K titulní písničce přidala dalších devět písniček, kde míchá různé styly od popu, rocku a folku, přes taneční rytmy až po blues a country. Něco málo uslyšíte z ukázek na stránkách francouzského Amazonu.


Wanastowi Vjecy - Alchymie (Pink Panther)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop punk/ rock

Wanastowi Vjecy - Alchymie
Naši tuzemští a populární Wanastowi Vjecy se sice přes léto k velkým akcím neměli, nicméně teď to chtějí fanouškům vynahradit. Na pultech se skví jejich nová "Alchymie", která je plný pop-punkových vypalovaček i balad. Kromě základní čtveřice (Robert Kodym, Tomáš Vartecký, Štěpán Smetáček a Radek Havlíček) se na albu podíleli jako hosté třeba Čechomor, Lenka Dusilová a Viktor Dyk, úlohu spoluproducenta pak zastal Milan Cimfe. V podstatě každou z nových písní obohacuje nějaký host. Podle našeho kolegy Milana Menčíka je deska lehce nadprůměrná s texty jasně rebelujícími, ostatně přečtěte si jeho recenzi.


Mika - Mika Love Paris (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop

Mika - Mika Love Paris
Jen dva dny poté, co britský zpěvák Mika vystoupil v pražském Foru Karlín, vyprodal o mnoho větší koncertní sál - pařížskou halu Bercy, nyní nazvanou l'Arena Accord Hôtel. Oproti skromnějšímu českému podání mělo pařížské publikum scénu rozšířenou o menší pódium ve středu haly, nad kterým se snášel žárovkami osázený vítězný oblouk. V Bercy vznikl záznam pro koncertní film "Mika Love Paris", který francouzská kina uvedla koncem října. Nyní vychází i jinde na DVD a Blu-Ray. Co se v Paříži dělo, naznačí například trailer na YouTube.com.


Citron - Rebelie rebelů (Citron studio)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Citron - Rebelie rebelů
Legendární tuzemská formace Citron vydává dlouho očekávané nové albu "Rebelie Rebelů". Vznikalo tři roky, nazpíval ho legendární Láďa Křížek a má tak jít o nejmetalovější nahrávku v dějinách kapely. Zásluhu na tom má i producent a kytarista Roland Grapow (Masterplan, ex-Helloween), který třinácti písničkám dodal moderní, průrazný zvuk. Jako host nechybí zpěvačka Tanja, která nazpívala s Křížkem duet a jednu skladbu sólově. Příběh nového alba začal na pohřbu někdejšího zpěváka Citronu Standy Hranického. Název desky "Rebelie Rebelů" odkazuje na postoj kapelníka Radima Pařízka k životu - odpor k přežitému, láska k bigbítu, revoltě a hledání nových cest. Právě takový vzkaz je obsažen i uvnitř desky, kde se doslova píše: "Všem vám, bláznivým, nekonvenčním, šíleným, rebelům, utopistům, snílkům či podivínům." Vedle Radima Pařízka se na desce skladatelsky podílel právě také frontman Láďa Křížek, který napsal hned čtyři skladby. Jedna skladba pak pochází z autorského pera kytaristy Djordje Eriče. Trailer najdete tady.


Keks - 35 Live ()
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Keks - 35 Live
14. dubna vystoupila tuzemská formace Keks společně s Jihočeskou filharmonií v pražské Tipsport Areně. Kapela zde oslavila neuvěřitelných pětatřicet let na hudební scéně bez jedné jediné tvůrčí, nebo koncertní pauzy. Speciální show se proto muzikanti rozhodli zvěčnit a naservírovat posluchačům pod stromeček hned v několika formátech: Na dvou CD a také třevba na DVD. Fanoušci, kteří měli to štěstí a na koncert zavítali, odcházeli nadšení - ostatně obzvláště pak pomalé písně jako Víš, nebo Proč holky pláčou dostanou za doprovodu smyčcových nástrojů nový rozměr a nádech. Přesvědčte se sami a podívejte se na trailer YouTuUbe.com.


King Crimson - The Elements Tour Box 2016 (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

King Crimson - The Elements Tour Box 2016
Pokud jste investovali do tour boxů King Crimson v uplynulých dvou letech, nenechte si ujít ani aktuální "The Elements Rour Box 2016", jež byl k dostání jen na vyprodaných koncertech odehraných během letošního roku. Můžete se těšit na záznamy ze zvukových zkoušek, živé nahrávky, celé skladby a také na alternativní verze známých songů. Veškerý materiál v setu pochází z let 1969 až 2015. Kromě toho se můžete těšit na ochutnávky z teprve chystaného studiového materiálu. Vedle DVD na vás v balíčku čeká také obsáhlý booklet plný informací a fotografií.


Sabina Ddumba - Homeward Bound (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / soul

Sabina Ddumba - Homeward Bound
Švédská zpěvačka Sabina Ddumba je zatím poměrně neznámým jménem, ačkoli jste ji už mohli slyšet v singlu Katy Perry "Walking On Air", kam nazpívala podpůrné vokály, či ve spolupráci s duem Lorentz & Sakarias, či hip hopovými Looptroop Rockers. Nyní ale přináší své vlastní debutové album, které nazvala "Homeward Bound". S jedenáctkou písniček jí vypomohli Ali Tennant, Oscar Görres, nebo Oscar Holter, tedy lidi, kteří se už podíleli na nahrávkách Blue, JLS, Elly Eyre, případně aktuálních DNCE. Bližší seznámení s ní můžete podniknout prostřednictvím zpěvaččina YouTube kanálu.


Lucifer's Friend - Too Late To Hate (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Lucifer's Friend - Too Late To Hate
Když se Lucifer's Friend dali v loňském roce po více než dvaceti letech dohromady, rockoví fanoušci museli zaplesat radostí. Svou pozici na hudební scéně nyní stvrzují i novou studiovou deskou "Too Lare To Hate" - první plnohodnotnou studiovku od roku 1981. Na nahrávce nechybí ani bonusový kousek v podobě živáku "When You're Gone". Pokud si budete chtít poslechnout ukázky, navštivte stránky internetového obchodu Amazon.com .


Snaggletooth - A Tribute To Lemmy (Motörhead) (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hard rock

Snaggletooth - A Tribute To Lemmy
Frontman Motörhead byl pro mnohé rockery a metalisty synonymem slova "bůh". Není divu, že i jeho kolegové z branže mu rádi vzdávají holt a důkazem toho je novinková deska "A Tribute To Lemmy". "Nejde jen o další klasickou tribute nahrávku. Kromě kapel jako Overkill, Destruction, Monster Magnet nebo Onslaught na ní uslyšíte i samotného Lemmyho, a to hned ve třech skladbách," stojí v oficiálním tiskovém prohlášení. Konkrétně jde o předělávky kousků z repertoáru Queen "Tie Your Mother Down", "Love Me Forever" - duet s Doro Pesch a raritní "Rock City Night", na které Lemmy pracoval s Richardem Kruspe z Rammstein. Celkem se můžete těšit na dvanáct kousků.


Tip týdne

Watchtower - Concepts Of Math (Book One) (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní metal

Watchtower - Concepts Of Math (Book One)
Jestliže vás nenadchla z uvedeného výčtu prozatím žádná z novinkových desek a máte rádi progresivnější a hlavně tvrdší styl, pak si nenechte ujít novinku "Concepts Of Math: Book One" od americké formace Watchtower. Jedná se o EP, které obsahuje čtyři doposud nevydané písně a jednu zcela novou píseň "Mathematica Calculis". Osazenstvo formace začalo na CD pracovat už v roce 2000 a během uplynulých let vzniklé skladby nejméně třikrát předělávalo a znova nahrálo. Výsledek můžete ochutnat z traileru na YouTube.com, kde najdete k poslechu další písně.


The Orb - COW / Chill Out, World! (Maximum Underground)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: ambient house / electronica / dub

The Orb - COW / Chill Out, World!
Letos uplynulo právě čtvrt století od vydání debutu anglických The Orb "Adventures Beyond The Ultraworld". Formace, z jejíž sestavy již zbylo pouze duo Alex Paterson a Thomas Fehlmann, se ale rozhodla oslavit toto výročí novým albem. Deska s názvem "COW / Chill Out, World!" vyšla již před necelými dvěma měsíci, ovšem k nám se dostává až nyní. Deset skladeb pánové nahrávali celkem šest měsíců během svého turné a využívali k tomu nástroje Ableton přímo napojeného na iPhone. Výsledek pak popisují jako nejambientnější nahrávku dosud. Zda s nimi budete souhlasit, zjistíte poslechem alba na soundcloud profilu labelu Kontakt.


Různí - 808 (The Movie) (soundtrack) (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hip hop / disco / electro

Různí - 808 (The Movie) (soundtrack)
Roland TR-808, první programovatelný bicí automat, dosud svým zvukem fascinuje řadu umělců, včetně Kanye Westa, který mu věnoval album "808s & Heartbreak". Před časem vznikl o tomto nástroji dokument "808 (The Movie)" v režii Arthura Bakera, kde o jeho úloze promluvili lidé jako Rick Rubin, Diplo, Madonna, David Guetta, New Order, Norman Cook, Pharrell Williams, Beastie Boys, Armand Van Helden, Tiga, nebo Jim Jonsin. Na soundtracku, ale z nich najdete jen některé. Z jmenovaných dostali prostor pouze Beastie Boys, k nimž se připojili například 808 State, Jamie xx, Lil Jon, Felix Da Housecat, Lil Wayne nebo Shannon. Kompletní seznam interpretů, včetně ukázek vybraných skladeb nabídnou stránky vydavatelství Warner Music.


Atmosphere - Frida Kahlo vs. Ezra Pound (EP) (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hip hop

Atmosphere - Frida Kahlo vs. Ezra Pound (EP)
Několik měsíců po vydání alba "Fishing Blues", přichází hip hopové duo Atmosphere s EP "Frida Kahlo vs. Ezra Pound". Slug a Ant na něj zařadili celkem sedm písní - singlů, které se neobjevily na zmíněném albu. Spolu s nimi na nich pracovali také Aesop Rock, Blueprint, Grieves, Prof, deM atlaS & Eric Mayson. Vedle klasické CD verze a downloadu bude k dispozici i sedmipalcový boxset se sedmi vinyly, kde na jedné straně bude standardní verze a na druhé instrumentální. První ochutnávky sdílí Atmosphere na svém facebookovém profilu.


Různí - Sing (soundtrack) (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: filmová hudba

Různí - Sing (soundtrack)
Dva dny před Štědrým dnem vstoupí do českých kin nový animák od tvůrců "Mimoňů" "Zpívej". Role zpívajících zvířátek si v něm zahráli Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Scarlett Johansson, Tori Kelly, Taron Egerton, nebo Nick Kroll. Vzhledem k tomu, že se jedná o hudební film, řada z herců si zazpívala i několik přezpívaných hitů z hudební historie. Vedle sebe tu tak uslyšíte například "I'm Still Standing" Eltona Johna, "Shake It Off" Taylor Swift, "Venus", nebo "My Way". Titulní píseň "Sing" mají ovšem na svědomí Stevie Wonder a Ariana Grande. Na soundtracku najdete hned šestnáct, respektive třiadvacet písniček podle toho, zda zvolíte standardní nebo deluxe edici. Seznam druhé jmenované můžete zkoumat na stránkách německého Amazonu.


Dead Or Alive - Sophisticated Boom Box MMXVI (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: dance pop / new wave / pop rock

Dead Or Alive - Sophisticated Boom Box MMXVI
Poté, co v říjnu tohoto roku zemřel Pete Burns, bylo možné uzavřít diskografii skupiny Dead Or Alive, které byl jediným stálým členem. Děje se tak box setem "Sophisticated Boom Box MMXVI", na kterém najdete všechna řadová alba, včetně různých b-stran singlů, rarit a alternativních mixů, které se vázaly k vydání dané nahrávky. Každé album má tak vyhrazeno místo minimálně na dvou discích a součástí je i dvanáct dosud nevydaných skladeb a remixů. Celkem set obsahuje sedmnáct CD a dvě DVD, na nichž najdete všechny videoklipy a záznam různých vystoupení a koncertů. Kompletní seznam skladeb nabízí britský Amazon.


Různí - Hamilton The Mixtape (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hip hop / r'n'b / pop

Různí - Hamilton The Mixtape
Jedním z velmi úspěšných broadwayských muzikálů současnosti je "Hamilton" o jednom z Otců zakladatelů Spojených států Anthonym Hamiltonovi. Muzikál, který má na svědomí Lin-Manuel Miranda, získal řadu ocenění včetně ceny Grammy. Nyní písně z něj získaly novou podobu, kterou mu vtiskly hvězdy současné hudební scény. Na albu "Hamilton The Mixtape" se podíleli zástupci hip hopu The Roots, Nas, Busta Rhymes, Wiz Khalifa, Watsky, nebo Chance The Rapper, r'n'b reprezentují Ashanti, Alicia Keys, John Legend, či Andra Day, zatímco pop vyslal Kelly Clarkson, Siu, Reginu Spektor, či Natea Ruesse. Celkem novou podobu nabralo třiadvacet písní, jejichž ukázky najdete na stránkách eshopu Amazon.com.


V krátkosti - další soundtracky

Vedle již představených soundtracků, vycházejí další dva, které jsme nemohli opomenout:

  • Prvním z filmů, jehož soundtrack chceme zmínit, je milostné muzikálové drama od režiséra oceňovaného snímku "Whiplash" "La La Land", kde si hlavní role zahráli Ryan Gosling a Emma Stone. Tito dva a ještě Justin Hurwitz a John Legend, kterého také ve snímku uvidíte, také nazpívali podstatnou část původních písní pro film i soundtrack.
  • Do jiného ranku spadá životopisný film "Bleed For This" o profesionálním boxerovi Vinny Pazovi. Jeho ztvárnil Miles Teller a hudbu k tomuto filmu napsala art popová písničkářka Julia Holter, jejíž kompozice naplnily podstatnou část osmnácti písničkového soundtracku.


Dále vychází:

AC/DC - Cleveland Rocks (bootleg) (Bertus)
AC/DC - Transmission Impossible (Legendary Broadcasts From The 1970s) (bootleg) (Bertus)
Bob Dylan - The Many Faces Of Bob Dylan (Bertus)
Buck Owens - The Complete Capitol Singles (1957-1966) (Warner Music)
Claude Luter - Saint-Germain-Des-Pres (Warner Music)
Comet Is Coming - Channel The Spirits (Maximum Underground)
Deine Lakaien - XXX The 30 Years Retrospective (Bertus)
Deine Lakaien - XXX The 30 Years Retrospective (Deluxe Edition) (Bertus)
Dio - 3 Original Albums (Bertus)
Ella Fitzgerald - (16 Original Albums) Milestones Of A Legend (Classic)
Eric Clapton - The Many Faces Of Eric Clapton (Bertus)
Eternal Champion - The Armor Of Ire (Bertus)
Extempore - Stehlík (Black Point)
Forerunners, Solarstone & Sneijder - Pure Trance, Vol. 5 (Sony Music)
Jody Wisternoff & James Grant - Anjunadeep 08 (Sony Music)
Luca Turilli's Rhapsody - Prometheus (The Dolby Atmos Experience) + Cinematic And Live (Mystic Production)
Mefisto - 50 let ()
Megadeth - Way Back When (bootleg) (Bertus)
Mötley Crüe - The End (Box Set) (Warner Music)
Neurosis - Fires Within Fires (Maximum Underground)
Overland - Contagious (Bertus)
Philip Glass - Philip Glass - The Complete Sony Recordings (Sony Music)
Pixies - Doolittle (Blu-Ray Audio) (Bertus)
Randy Newman - The Randy Newman Songbook (Warner Music)
Rob Tognoni - Brave (Bertus)
Rush - Passaic 1976 (bootleg) (Bertus)
Různí - Cajun & Zydeco (Milestones Of Legends) ()
Různí - Chilled House Session 7 (Bertus)
Různí - Christmas Legends (20 Classic Original Christmas Albums) (Classic)
Různí - Jazzy Christmas (Classic)
Santana - Transmission Impossible (Bertus)
Sidney Bechet - Moulin A Café (Warner Music)
Technimatic - Better Perspective (Maximum Underground)
The Cure - The Many Faces The Cure (Bertus)
Thomas Hengelbrock - Thomas Hengelbrock Edition (Sony Music)
Visage - Wild Life (The Best Of Visage) (Bertus)

Vychází na vinylu:
AC/DC - Cleveland Rocks (Bertus)
Aerosmith - Permanent Vacation (Universal)
Aerosmith - Pump (Universal)
Cechomor - Promeny (Universal)
Dead Or Alive - Sophisticated Boom Box MMXVI (Bertus)
Emeli Sande - Long Live The Angels (Universal)
Frank Zappa - Cruising With Ruben & The (Universal)
Frank Zappa - Joe's Garage (Universal)
Frank Zappa - Lumpy Gravy (Universal)
Frank Zappa - We'Re Only In It For The (Universal)
Frank Zappa - Weasels Ripped My Flesh (Universal)
In Flames - 1993 - 2011 (Sony Music)
Kungs - Layers (Universal)
Neil Diamond - Acoustic Christmas (Universal)
OneRepublic - Oh My My (Universal)
Randy Newman - The Randy Newman Songbook (Warner Music)
Rick Wakeman - No Earthly Connection (Universal)
Různí - Hamilton /The Mixtape/ (muzikál) (Warner Music)
Sabina Ddumba - Homeward Bound (Warner Music)
Snaggletooth - A Tribute To Lemmy (Motörhead) (Bertus)
Solange - A Seat At The Table (Sony Music)
Technimatic - Better Perspective (Maximum Underground)
Tom Petty - The Studio Album Vinyl (Universal)
Watchtower - Concepts Of Math (Book One) (Bertus)
Xindl X - Kvadratura záchranného kruhu (Universal)

Reedice:
Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů - Ej, od Buchlova (Galén)
Dimmu Borgir - Stormblast (Warner Music)
Kim Wilde - Wilde Winter Songbook (Deluxe Edition) (Bertus)
Ozric Tentacles - At The Pongmasters Ball (Mystic Production)
Rick Wakeman - No Earthly Connection (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY