Zemřel kytarista Radim Hladík

04.12.2016 16:39 - Jiří V. Matýsek | foto: svobodainfo.cz

Českou hudební scénu zasáhla dnes v ranních hodinách citelná rána. Ve věku nedožitých sedmdesátí let totiž zemřel jeden z nejvýznamnějších domácích rockových kytaristů Radim Hladík. Podlehl dlouhodobému boji s fibrózou plic, jediným řešením byla transplantace, které se bohužel nedočkal. Poslední koncert odehrál letos 14. září na Střeleckém ostrově v Praze.

S Hladíkem odešla jedna z klíčových osob Československé rockové scény. Narodil se 13. prosince 1946. Hru na kytaru studoval dva roky na pražské konzervatoři. Od patnácti let působil jako kytarista ve skupině Komety, od roku 1964 hrál na profesionální bázi v klubu Olympik, později hrál s kapelou The Matadors. Už v té době byl velkým kytarovým inovátorem, který jako první v Československu používal reverb, booster či efekt mezi muzikanty známý jako kvákadlo.

Svou muzikantskou dráhu spojil s kapelou Blue Effect, se kterou hrál - samozřejmě v omlazeném složení - až do své smrti. Kromě vlastní skupiny však spolupracoval s řadou dalších muzikantů, např. se podílel na albech "Zelená pošta" a "Na druhom programe sna" s Pavolem Hammelem a Mariánem Vargou, pravidelně hrával na albech písničkáře Jaroslava Hutky nebo projektu Vivaldianno Michala Dvořáka. Psal i scénickou a filmovou hudbu, např. k filmu Vladimíra Michálka "Zapomenuté světlo".

Radim Hladík byl svébytný kytarista s rozeznatelným zvukem, ale také velmi sympatický a milý člověk. V domácí hudbě zanechal nesmazatelnou stopu, která jen tak nevybledne.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY