Vyčůrat, nemlsat a rockovat!

06.10.2002 20:30 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Dlouhé čekání, naplněné alespoň částečně každodenním atakem z rádií v podobě singlu "Daniela", je konečně u konce. Lucie vydala své nové album "Dobrá kočzka která nemlsá" a všichni fanouškové mohou jásat - je na ní opět ta stará dobrá Lucie, po profesionální stránce ovšem dotažena téměř k dokonalosti.
8/10

Lucie - Dobrá kočzka která nemlsá

Celkový čas: 47:25
Vydavatel: B&M Music
Lucie je prostě jen jedna. Ani nevím, jak se to stalo, že zrovna tato kapela má v Česku tak jedinečnou pozici. Snad je to skutečně tím, že je složena zy čtyř silných a rozdílných osobností, které jejich hudbě dodávají to pravé kouzlo. Snad je to životními postoji. Anebo jen prostě skládají a nahrávají výborné písničky. Anebo je to v něčem úplně jiném. Ve výsledku je to stejně jedno, hlavní je skutečnost, že každé jejich nové album je očekáváno s obrovským napětím, stejně tak jako novinka "Dobrá kočzka která nemlsá" (ta chybějící čárka před "které" mě vyloženě štve...). Mám pocit, že právě s touto deskou se Lucie posunula už úplně ke stylu propagace, jaký je běžný u velkých kapel v zahraničí - pilotní singl "Daniela" byl do rádií vpuštěn téměř čtyři měsíce před oficiálním vydáním desky, takže za tu dobu navnadil snad všechny, kdo ho slyšeli. A že ho pravděpodobně slyšeli v Česku úplně všichni, protože se držel osm týdnů na první příčce rádiové hitparády. Očekávání tedy bylo velké, došlo ale naplnění? S klidným srdcem prohlašuji, že ano.

"Dobrá kočzka" sice nedosahuje kvalit podle mě jejich nejlepšího alba "Černý kočky mokrý žáby", ale v každém případ je lepší, než "Větší než malé množství lásky" a mnohem lepší než "Slunečnice". Mám na mysli desku jako celek, protože na novince sice nenajdete úderný úlet jako "Vona říká jó", úžasnou baladu jako "S tebou" nebo hitovou pecku typu "Medvídka" či "Ameriky", ale jako celek drží album pohromadě snad nejvíc v celé diskografii kapely. Zatímco minulé nahrávky většinou obsahovaly kromě hitů i několik vyloženě slabých skladeb, "Dobrá kočzka" je co se týká kvalty písniček úžasně vyrovnaná. Něco takového dokáží stvořit jen skuteční profesionálové. A těmi Dvořák, Kodym, Koller a P.B.Ch. bezpochyby jsou.

První zprávy hovořily o tom, že novinka se zvukem bude vracet právě k "Černým kočkám", ale výsledek je přece jen poněkud jinde. Potěšitelná je skutečnost, že kapela rezignovala na posun své tvorby více k elektronice či tanečnu, protože její místo je skutečně někde jinde, ale s proklamovanou rockovostí to taky tak žhavé není. Na desce je obecně mnohem více kytar než na posledních albech, ale skutečně tvrdé pecky, jako byly "Vona říká jo" nebo "Můžeš", zde nenajdete. Většina písniček se nese ve středním tempu ("Daniela", "Horkej den", "Zloději pocitů") a skutečně rychlých vypalovaček zde najdete poskrovnu a to většinou (kromě trošku neopunkově znějící "Neviditelné lži") až u konce nahrávky - "Kamení a smích" a "Vyčůrat pomodlit spát". Neboli deska je klidnější, co se týká tempa, ale ostřejší, co se týká zvuku. Osobně mě poněkud zarazilo, že se na druhý singl dostala písnička "Srdce", která zní jako standardní balada. Osobně bych si vsadil na úplně jiné písničky.

Ostrou ťafkou mezi oči je ale "multimediální sekce". Věřte tomu nebo ne, ale je tvořena dvěma soubory (videoklip k "Daniele" v menší a větší kvalitě), které jsou prostě jen nahrány na CD. Žádný uživatelský interface, vůbec nic! A nejsem si taky úplně jistý, zda je videoklip celý, připadá mi, že je pár sekund před koncem ustřižen, ale v televizi jsem ho neviděl, takže nevím. Ale to je jen detail.

Lucie na nové desce rozhodně nehledá nové hudební obzory, protože ty své, tvořené čistým rockovým písničkářstvím, už dávno našla. Lucie je taková naše česká jistota. A je dobře, že ji máme.

P.S.: Osobně by mě zajímalo, co se stalo s písničkami Oskara Petra, který jich dle rozhovoru v &MusiQ pro Lucii dodal hned několik. Že by kapela měla dost vlastního materiálu, a tak jeho skladby nechala ležet ladem?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY