shop.musicserver.cz
Michael Kocáb - Abstract

Michael Kocáb stvořil "Abstract" - koláž z nudy, elektroniky, nové vlny a podivných hostovaček

Vydáno: 16.12.2016 10:45 v sekci Recenze - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Ještě předtím, než vypukl megalomanský projekt Pražského výběru v O2 areně, přichystal Michael Kocáb svou novou sólovou desku "Abstract", kterou připravoval dlouhých deset let. Ta má být vyvrcholením jeho hudební kariéry a cílená hlavně na posluchače budoucnosti. Jak se komplikované dílo povedlo?

2/10

Michael Kocáb - Abstract

Vydáno: 04.11.2016
Celkový čas: 58:46

Skladby: Jako havran, Ruppert to vychytá, Já batohům nerozumím, Zvěřinec 518, Tatínku, co je to chaos?, Jan Hus, No tak mi to do kebule nandej, On Time, Mr. Paulicek!, Klement Gottwald

Vydavatel: Warner Music

Michael Kocáb má ve své sólové dráze již dva zářezy. První a zároveň nejznámější album "Povídali, že mu hráli" vyšlo již v roce 1988, kde tehdy Kocáb prezentoval stále ještě moderní novou vlnu. Poměrně progresivní dílo však postupem času přišlo o své ostré hrany a dnes působí lehce omšele. Ani druhý elektronický pokus "Za kyslík" nedopadl nijak slavně. Možná i proto se Kocáb rozhodl světu znovu ukázat, že stále má co mluvit do moderní hudby. Výsledkem jeho snažení má být novinka "Abstract", kterou sám považuje za komplikované nadčasové dílo, které současné publikum nedocení a je určeno jen pro úzký okruh posluchačstva.

Pravda, trochu snobský přístup. Ale budiž. Jeho poslední mezinárodní projekt "Aftershocks" se i díky renomovaným hudebníkům povedl a Kocáb se tu po letech znovu projevil jako zdatný skladatel. Rozpačitěji byl přijat jeho předchozí pokus oživit tehdy rozhádaný Pražský výběr, vystupující pod názvem Pražský výběr II. Album "Vymlácený rockový palice" nebylo sice vyloženým fiaskem, ale ani dílem hodným jména původního Výběru.

Srovnáme-li "Abstract" s jeho poslední tvorbou, je více než patrné, nakolik se hudebník a bývalý politik hudebně hledá. Je evidentní, že jeho záliba tkví v experimentální hudbě, ale místo moderního zvuku, po kterém tolik touží, stále více a více zabředává do své typické novovlnné škatulky. Namísto futuristického přesahu nalezneme spíš úsměvné pokusy o něj. Celé dílo totiž působí jako naivní vize budoucnosti. Takové retro sci-fi ve stylu "jak asi zní hudba v roce 2050". Současnou hudbu však "Abstract" rozhodně nereflektuje, natož experimentální, elektronickou či progresivní scénu.

Nejlépe nahrávku vystihuje název jedné z jejích skladeb "Tatínku, co je to chaos?". Odpověď se nabízí. Jednotlivé písně totiž nemají moc jasnou strukturu a Kocáb míchá styly tak zvláštně, že z nich bere spíš to nejhorší než nejlepší. Funky "Ruppert to vychytá" s Matějem Ruppertem za mikrofonem je totálně bez energie a celá píseň působí jako hromada balastu. Hiphopová "Zvěřinec 518" s hostujícím Vladimirem 518 má zřejmě reflektovat moderní scénu, leč skladba působí omšele, jak z devadesátých let, kdy u nás hip hop nabíral na popularitě. Podobné to je i s elektronickou podivností "On Time, Mr. Paulicek!". I jeden její poslech je příliš a těžko se k ní bude posluchač znovu vracet. Závěrečná "Klement Gottwald" zase zarazí nevtipným dialogem Kocába s neslavným prezidentem.

Nejzajímavěji z celé desky vyznívá úvodní "Jako havran", kde tatínkovi pomohla jeho nejstarší dcera Natalie Kocab. Její specifický, ocelově chladný zpěv se nakonec do podivné hudby Kocába hodí nejlépe. Takřka jediný zajímavější moment desky však utlumí zvláštně vložené útržky z výběrovských písní.

O tom, že je (byl) Michael Kocáb významný tuzemský hudebník, není pochyb. Pražský výběr patří k tomu nejzásadnějšímu, co se na tuzemské scéně kdy odehrálo a Kocáb na tom má svůj podíl. Na rozdíl od Michala Pavlíčka, který i po Výběru dokázal vytvořil mnoho zajímavých hudebních děl, počínaje Stromboli, BSP až po spolupráci s Monikou Načevou, se však Kocáb hudebně příliš neposunul. Zřejmě i proto se tolik angažuje v pokračování Pražského výběru. Zbytek kapely dle různých reakcí o to zas až tolik nestojí. Novinka "Abstract" je ale hudební omyl, který se jen těžko hodnotí a je zoufale nezajímavý a neaktuální.

NÁZORY
  • tak to si nemyslím (Petr , 16.12.2016 11:39) Reagovat

    pochybuju, že by někdy v budoucnu (za dvacet let) někdo mladý ocenil toto album. Toto album zapadne a za pár let si na něj vůbec nikdo nevzpomene, tím míň nějací mladí. Ti rozhodně nebudou mít za idola nějakýho starýho páprdu, poslouchat budou současnou muziku a mladé interprety. Kocábe, sorry.

  • .. (jarecek, 16.12.2016 12:50) Reagovat

    hehe

  • Musel jsem si to poslechnout... (ms, 16.12.2016 13:10) Reagovat

    ...a je to vážně hroznej shit.

    • Re: Musel jsem si to poslechnout... (Pedrous, 16.12.2016 13:23) Reagovat

      Opravdu SHIT, znásilnění hned několika stylů které Kocáb necítí (Elektonika...) , BTW u funky mě to překvapilo, i to už se mu odcizilo.

  • fiasko (Pavel , 16.12.2016 13:50) Reagovat

    já měl kdysi Kocába rád. Jeho album "Povídali, že mu hráli" jsem miloval, "Za kyslík" taky nepovažuju za blbou desku, ale Abstract se opravdu nepovedl. Mám za to, že Kocáb už totálně ztratil soudnost a je zaseknutej hudebně i vkusem někde pořád v 80-90. letech. Koho dneska zajímá jeho fiktivní rozhovor s Klementem Gottwaldem? A komu to přijde vtipné? Tak to akorád jemu. Ale hlavně je ta hudba fakt o ničem. Souhlasím, že jen 1. skladba (Jako havran) je poslouchatelná. Jinak je to totální paskvil a fiasko. Ale nebojte se, že by se tato kritika Kocába nějak dotkla. On bude do smrti přesvědčený o tom, jak geniální dílo stvořil. Jenomže genialitu musí v muzice najít posluchači, ne sám svéhlavý autor :-D :-D :-D Ale tak třeba dostane Kocáb ještě rozum. I když pochybuju.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kultovní album Zuzany Michnové a Michala Pavlíčka "Rány" vychází v remasterované verzi na vinylu i CD (16.04.2024 16:55)
- Jazzrockový klenot "Zrnko písku" superskupiny Bohemia vychází v reedici (23.03.2024 16:35)
- Recenze: Reedice eponymní desky Big Heads nabízí malíře s kytarou Michala Pavlíčka ve skvělé formě a s prvotřídním zvukem (15.12.2023 17:00)
- Recenze: K představení "Slávy dcery" vznikl fantastický soundtrack Mikuláše Tichého (02.10.2023 17:30)
- Brněnský festival BATCH má kompletní program, zahraje i Lenny či Vladimir 518 (29.09.2023 11:58)
- Video: Vladimir 518 natočil s Katarzií singl "Vidim to, jako by to bylo včera" ke sci-fi filmu "Bod obnovy" (17.09.2023 08:00)
- Video: Načeva & Zdivočelí koně dávají písní "Šaman" nahlédnout do příprav nové desky (09.08.2023 09:31)
- Fotogalerie: Legendární Deep Purple vystoupili v Brně (16.07.2023 08:34)
- Recenze: Obsáhlý výběr z tvorby Michala Pavlíčka "Faces" ukazuje jeho široký záběr i vnitřní jednotu (14.07.2023 08:00)
- Rozhovory: Michal Pavlíček - Ať si pro nás zubatá přijde na koncertě (13.06.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu