shop.musicserver.cz
Highly Suspect - The Boy Who Died Wolf

Highly Suspect chtějí spasit rock i s dvojkou "The Boy Who Died Wolf"

Vydáno: 23.01.2017 08:10 v sekci Recenze - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

Dva roky, dvě alba, tři nominace na Grammy, z nichž jedna ještě může být proměněna - to jsou čísla, která po sečtení dávají vysoce podezřelé šance na kladný výsledek. A skutečně. Američtí Highly Suspect jsou noví tahouni tvrdého kytarového žánru a své kvality potvrzují i na nejnovější "The Boy Who Died Wolf".

8/10

Highly Suspect - The Boy Who Died Wolf

Vydáno: 18.11.2016
Celkový čas: 44:18

Skladby: My Name Is Human, Look Alive, Stay Alive, Little One, For Billy, Serotonia, Postres, Send Me An Angel, Viper Strike, F.W.Y.T., Chicago, Wolf

Vydavatel: 300 Entertainment

Není třeba příliš tragického tónu, ale zároveň buďme realisté - rocková scéna v posledních letech skomírá. Noví interpreti vystrkují růžky jen opatrně a málokdo z nich má potenciál stát se příští velkou věcí. Jen výjimky přináší do stařičkého žánru něco nového. Nebo řekněme spíše osobitost, protože rock v jeho nejčistější podobě lze ve druhé dekádě 21. století jen stěží představit v novém světle. Možná za to může snadný přístup k veškeré hudební tvorbě, kdy slyšíme všechno, a v podstatě nic. V hudbě, která se na nás ze všech streamovacích služeb line, se těžko orientuje a lehko se v tom moři plném ryb přehlédnou poklady. Anebo prostě většina nových kapel není zase tolik dobrá.

Kdysi jistoty rockového bojiště také mnohdy vydávají alba jen na příkaz vydavatelství a zavření úst fanoušků. A když se z uměleckého procesu stane odškrtávání povinných kolonek, nemůže to nikdy skončit dobře. Nemluvě o tom, jak moc mezi rockery dnešní doby frčí podvádění kytar s počítačovými čudlíky. Plnokrevných rockových desek vychází zkrátka pomálu a výroční vavříny posledních let sbírají spíš popoví a hiphopoví interpreti. Je poté malým zázrakem, když se jednou za čas vytasí ambiciózní úderka jako Highly Suspect.

Na první pohled se může zdát, že se tahle parta vynořila odnikud a kus slávy na americkém kontinentě si urvala takřka přes noc. Ve skutečnosti za dvojčaty Richem a Ryanem Meyerovými a zpěvákem a kytaristou Johnnym Stevensem stojí vydřené roky plné hraní po klubech a množství EP pokusů před plnohodnotnou dlouhohrající nahrávkou. Paradoxně to byl label 300, pyšnící se do té doby ryze hiphopovým katalogem, který jim proměnu ve vydávané tvůrce umožnil. Už tento neobvyklý tah mohl něco napovídat.

Debut "Mister Asylum" vyšel v červenci roku 2015 a novou skupinu do světa uvedl poctivým materiálem. Po jeho poslechu se mnozí neubránili srovnání s Queens Of The Stone Age, což je příhodné. Trojice sice klame tělem a vypadá na partičku, která se líp vyjímá na plakátě, než zní v přehrávači. (Podle některých fotek byste si je mohli dokonce zařadit do škatulky indie pop.) Bylo by ale šerednou chybou dát na tyto první dojmy. Highly Suspect kombinují hard rock a blues se zběsilostí kytarových devadesátek, a to vše dělají s nejvyšší precizností jak ve studiu, tak na pódiu. Nebála bych se je označit za jednu z nejlepších rockových kapel současnosti. Po hříchu ještě nedoceněnou, ale o to víc může bavit být jejím fanouškem. Bez někdy otravné hysterie okolo.

Výhybku z cesty úspěšných nepřináší ani druhé album "The Boy Who Died Wolf". Hudebníci ho vydali pouhý rok po debutu, takže je vcelku pochopitelné, že se jedná o jeho regulérní nastavení. Což ovšem příznivce ještě nevychladlé prvotiny asi nezamrzí. Zamrzet už může, že ubylo divokých momentů a naopak přibylo plouživých poloh. Dvojka se tak musí spokojit s pozicí ve stínu svého předchůdce. Na stranu druhou je zde kupříkladu dosud nejlepší skladba formace.

Majestátní, skoro šestiminutová "Serotonia" hravě strčí do kapsy všechny highlighty minulé nahrávky (a že jich bylo). Opus v pinkfloydovském stylu je frontmanovým vyznáním prosluněné Kalifornii. Název vznikl spojením názvu země a serotoninu, drogy všech deprimovaných, kterou mimo jiné skvělé distribuuje právě sluneční záření. Kdo dokáže číst mezi řádky, pochopí, že je to ale zároveň song o životě obecně, jenž v posluchači dokáže vyvolat celé spektrum emocí. Jednou z nich je třeba pocit, jak je malý v tom širém a podivném světě.

I to je jedna ze zbraní Highly Suspect - syrové emoce, odzbrojující upřímnost a snad i jakási pokora. Potetovaný playboy Stevens uvádí neznalé posluchače v rozpaky, když si nemůžou spojit jeho vzhled s nakřápnutým a pořádně silným hlasem, kterým se bez okolků před druhým obnažuje. "Ahoj, moje jméno je člověk," představuje se v titulní "My Name Is Human". "Proč jsem tak špatný? Kdy se už poučím?" kaje se v "Chicago". "Stačí mi jen holky a zákusky," bezelstně přiznává v "Postres". "Nejsem příliš dobrá osoba, ale třeba ti to bude stačit," krčí rameny v "Serotonia". "Přeji si, aby všichni, které jsem znal, byli mrtví," bez pohnutí brvy uvádí tu samou píseň, a plně si tak krade srdce naslouchajícího. Protože všichni si občas lidsky přejeme, abychom některé lidi už nikdy neviděli. A někdo tu myšlenku konečně vyslovil za nás.

V nejnaštvanější podobě můžete frontmana slyšet ve "Viper Strike". "Takže jsi rasista? Bezva. Snažím se šířit lásku, ale ty mě nutíš odhodit rukavice. Jsi homofobik? Wow, skoro mě to láká jít někomu vykouřit péro. Jsi kretén s odpornými názory." Má smysl doplňovat, pro koho byla v roce 2016 určena tato slova? Byli jsme toho svědky všichni, jen někteří z nás tomu možná i přikyvovali. Také tímto songem muzikanti manifestují absolutní intoleranci k jakýmkoliv projevům nenávisti a diskriminace. A podobných umělců potřebujeme zase jednou o něco víc.

Příslibem ještě větších věcí na obzoru může být poslední "Wolf", která se po neškodné první půli nabité emocemi přehoupává do famózního kytarového epilogu. Sami Highly Suspect to naznačují ve svých prohlášeních - vše je teprve začátek. Tahle kapela může být jednou hodně velká, nezabloudí-li na ošemetné cestě nahoru. Zůstaňte naladěni.

NÁZORY
  • Souhlas, pro me jedno z nejlepsich alb roku 2016. ... (Magi, 25.01.2017 18:19) Reagovat

    Souhlas, pro me jedno z nejlepsich alb roku 2016. Chicago, My name is human a Wolf top

  • Dík musicserver,práve som objavil novu srdcoveč... (Anonym, 01.02.2017 06:26) Reagovat

    Dík musicserver,práve som objavil novu srdcovečku,už týden v kuse to dávam....a stále lepšie a lepšie....pre mna rozhodne už teraz jeden z albumov roka....

  • Perfektni (Okamzik, 18.09.2018 15:34) Reagovat

    Porad jsem cekal na novou desku od Incubus anebo Apc, ale tohle mi vlilo krev do zil!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Hudba v tisku: Mark Lanegan je v syrové autobiografii "Zpívej pozpátku a plač" krutý k sobě i ke čtenáři (10.12.2023 09:00)
- Colours of Ostrava přivezou Queens of the Stone Age (15.11.2023 11:02)
- Naživo: Sam Smith se stali vládci Mad Cool Festivalu, sklonit se ve Španělsku museli i Mumfordi a Queens Of The Stone Age (09.08.2023 07:55)
- Recenze: Z vnitřních běsů vykřesali Queens Of The Stone Age povedené rockové album "In Times Of New Roman..." (26.06.2023 00:00)
- Nové desky 24/2023 - od Queens Of The Stone Age přes J.A.R. po Toma Grennana (21.06.2023 19:30)
- Josh Homme prodělal rakovinu. "Poslední roky byly nejhorší v mém životě," říká (16.06.2023 18:56)
- Audio: Novinka "Carnavoyeur" od Queens Of The Stone Age zní jako od Bowieho (01.06.2023 13:29)
- Video: Queens Of The Stone Age ohlásili nové album. Lákají na něj klipem "Emotion Sickness" (14.05.2023 16:30)
- Queens Of The Stone Age chystají vinylové reedice a (asi) lákají na novou desku a turné (28.09.2022 10:44)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu