"Havana Moon" je jen dalším z řady živáků The Rolling Stones

13.12.2016 11:00 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Když letos v létě hráli The Rolling Stones v Havaně na komunistické Kubě, byla to hudební událost posledního desetiletí. Stouni na Kubě, ještě nedávno naprosto nemyslitelný oxymorón se stal skutečností a více než milionu fanoušků se splnil sen. Byl to večer hodný zaznamenání, a tak se také stalo.
7/10

The Rolling Stones - Havana Moon

Skladby: Jumpin' Jack Flash, It's Only Rock'n'Roll (But I Like It), Tumbling Dice, Out Of Control, All Down The Line, Angie, Paint It Black, Honky Tonk Women, You Got The Silver, Before They MAke Me Run, Miss You, Gimme Shelter, Start Me Up, Sympathy For The Devil, Brown Sugar, You Can't Always Get What You Want, (I Can't Get No) SatisfactionMidnight Rambler,
Vydáno: 11.11.2016
Celkový čas: 119 minut
Vydavatel: Universal
Vznikl koncertní živák prostě nazvaný "Havana Moon" (možná podle letitého hitu Chucka Berryho). Záznam proběhl kiny jako one-night-event a nyní vychází na dvoj-CD, DVD a BluRay. Jak se povedla zvuková nahrávka? Zůstal naplněn vysoký standard živáků Rolling Stones, kterými nás zásobují relativně často (z posledního desetiletí třeba tři roky starý "Sweet Summer Sun" nebo koncertní film Martina Scorseseho "Shine a Light" z roku 2008 - a to nemluvíme o archivních záznamech)?

Mluvit u Rolling Stones o věku je už klišé. Ano, hrají přes padesát let, táhne jim na osmdesát, už deset let nevydali desku s novým materiálem - a prosincová novinka "Blue & Lonesome" na tom vůbec nic nezmění. To jsou nezpochybnitelná fakta. A faktem rovněž je, že jim to na živáku "Havana Moon" hraje více než dobře. Působí sevřeně, jako kapela, ne jako skupina individualit a i po těch letech je to - zdá se - baví. Fanoušky samozřejmě také a posluchače v podstatě jakbysmet. Jagger je na svůj věk v obdivuhodné hlasové kondici, Keith Richards je na nejvyšší míru ležérní a uvolněný, Ronnie Wood je jako vždy poctivým kytarovým přidavačem a Charlie Watts je rytmická jistota, přesná jako hodinky a pohánějící kapelu kupředu.

Pokud jde o tracklist, nedočkáme se ničeho překvapivého. Stouni jsou v posledních letech rockový cirkus, který omílá svoje best of přesně podle toho, co si publikum žádá. Potěší atmosférická "Out of Control", která se živým záznamům již pár let vyhýbá, a také téměř sedmnáctiminutový letitý jam "Midnight Rambler". Jinak je všechno na svém místě, od úvodní "Jumpin’ Jack Flash" až k závěrečné "Satisfaction".

Vše je, zdá se, přesně tam, kde to má být. Otázkou však zůstává, komu je nový živák Rolling Stones určený. Od řady jiných ho odlišuje snad jen mimořádnost samotné zaznamenané události, která ale ze zvukového záznamu prosakuje jen skrze španělštinu. Jinak máme tu čest jen s dalším koncertním záznamem Rolling Stones, záznamem vysoké kvality, ale takřka nulové přidané hodnoty. Ortodoxní fanoušek bude spokojen, my ostatní si raději vychutnáme staré bluesové písně v podání stále mladých Stounů na již zmíněné studiové novince.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY