shop.musicserver.cz
Placebo, The Joy Formidable, Forum Karlín, Praha, 8.11.2016

Placebo nestárnou. Placebo zrají

Vydáno: 09.11.2016 08:49 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Jan Kuča

Londýnská alternativně rocková formace Placebo brázdí světová pódia už dvacet let. A přestože ji spousta dřívějších fanoušků považuje za dávno vyčpělou, koncert v dlouho dopředu vyprodaném Foru Karlín ukázal, že s nimi musíme stále počítat. Předskakovali The Joy Formidable.

Live: Placebo

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 8. listopadu 2016
setlist: Pure Morning, Loud Like Love, Jesus' Son, Soulmates, Special Needs, Lazarus, Too Many Friends, Twenty Years, I Know, Devil In The Details, Space Monkey, Exit Wounds, Protect Me From What I Want, Without You I'm Nothing, 36 Degrees, Lady Of The Flowers, For What It's Worth, Slave To The Wage, Special K, Song To Say Goodbye, The Bitter End, Teenage Angst, Nancy Boy, Infra-Red, Running Up That Hill (Kate Bush cover)
Fotogalerie

Placebo, Forum Karlín, Praha, 8.11.2016
© Jan Kuča
Zpívat dvacet let prakticky obden o úzkosti, depresích, samotě a nepochopení musí být i pro tak melancholického člověka jako je Brian Molko vyčerpávající. Respekt tedy jemu a kytaristovi/basákovi Stefanu Olsdalovi, kteří jsou po odchodu bubeníka Stevea Forresta aktuálně jedinými oficiálními členy formace patří už za to, že to tak dlouho vydrželi. I když to kolikrát bylo i s pořádnými průšvihy. S programem oslavujícím dvě dekády existence a lákajícím na donedávna už nehrané staré hity jako "Pure Morning" nebo bzučivou "Nancy Boy" se tak po třech letech od vyprodaného Velkého sálu Lucerny vrátili do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. A taktéž jej vyprodali.

Předskakovali nadějní The Joy Formidable, jejichž třetí desku "Hitch" jsme na jaře vyhlásili albem týdne a ačkoliv očekávání od jejich české premiéry byla velká, nakonec toho během vymezené půlhodinky mnoho nepředvedli a jejich set byl sice díky komunikativní frontwoman milý, ale hudebně ohlodanější a poněkud obyčejný. Studiové kejkle naživo scházely, ambiciózní skladby plné nápadů na úkor jednodušších singlů absentovaly a vůbec... Chtělo by to plnohodnotný koncert. Ať mají šanci ukázat, co všechno dokážou.

Placebo, Forum Karlín, Praha, 8.11.2016
© Jan Kuča
Placebo a jejich čtyřčlenná doprovodná kapela nastoupila na pódium přesně v devět večer a přes neskutečných 130 minut trvající koncert uvedla po videu k "Every You Every Me" písněmi "Pure Morning", výtečným singlem "Loud Like Love" a letošní novinkou "Jesus' Son". Hned po první sloce se naplno rozezněly kytary i charakteristický řezavý vokál androgynního Molka a po masivním zvukovém zavalení posluchačů bylo jasné, že londýnské uskupení tentokrát bude hrát opravdu nahlas. A hlavně skvěle.

V průběhu koncertu jsme frontmana mohli sledovat v řadě více či méně tradičních rolí. Kytaru si měnil prakticky po každém songu, ve skladbě "Lazarus" si málem klekal na kolena před houslistkou a jejím uměním, během "I Know" píseň zastavil a dlouhé minuty si egoisticky vychutnával burácivý potlesk publika, aby jen o pár chvil později ve "Without You I'm Nothing" pokorně skládal hold Davidu Bowiemu a například v průběhu "Devil In The Details" předváděl neobyčejně expresivní gesta i vypjatý vokál.

Placebo, Forum Karlín, Praha, 8.11.2016
© Jan Kuča
Co bylo ale nejpřekvapivější - mluvil. O Brexitu, o fanoušcích natáčejících koncerty na telefony, o oslavách a výzvách k tanci... Kdo už koncerty Placebo párkrát navštívil, nejspíš potvrdí, že na nějaké velké proslovy Briana Molka nikdy příliš neužilo, do Fora Karlín ale přijel na své poměry dobře naladěn a dokonce i několikrát povedeně zavtipkoval. Ne že by snad tento postřeh byl tím hlavním, co byste si z textu měli odnést, mezi všemi těmi hity na krásně sestaveném setlistu, kde nechybělo skoro nic (snad jen "English Summer Rain", "Black-Eyed", "This Picture" nebo více věcí z alba "Battle For The Sun") se však jednalo o příjemný bonus navíc.

Po pomalejší, melancholické části show, jak ji principál sám nazval, přišla řada na údernější alternativně rockové vypalovačky a spolehlivá jistota v podobě strhujících "For What It's Worth", "Slave To The Wage", "Special K", nejen díky originálním klipu snad všemi zbožňované "Song To Say Goodbye" a závěrečnému epickému finále s "The Bitter End", jemuž k dokonalosti chyběly jen vypuštěné slova poslední sloky, se kapela odebrala do zákulisí, aby se pak ještě dvakrát vrátila. Úplný konec přišel až s plačtivým klavírem v coveru "Running Up That Hill" od Kate Bush, který v publiku doplnily řady transparentů. Ten největší z druhého patra hlásal "Děkuji, že jste mi pomohli překonat nejtěžší chvíle mého života." Výstižné.

Placebo, Forum Karlín, Praha, 8.11.2016
© Jan Kuča
Spousta fanoušků chodících často na koncerty vám bude tvrdit, že když kapelu XY vidíte poprvé, bývá to nejlepší. Všechny další koncerty jsou už jen odstínem prvotního zážitku, s porovnáváním přicházíte na chyby, ztrácí se moment překvapení a tak dále. U Placebo to neplatí. A ačkoliv by se v karlínském Foru jistě našli i tací, kteří kapelu vidělí častěji, než jen čtyřikrát jako pisatel, nelze se vyhnout prohlášení, že tento koncert byl zatím tím nejlepším. Protože jak už jste si přečetli v nadpisu, Placebo nestárnou. Zrají.

NÁZORY
  • Hezky napsáno.. (Renata, 09.11.2016 10:03) Reagovat

    Koncert byl skvělý, velmi mě potěšil kontakt Briana s publikem a playlist, který nebyl díky bohu úplně stejný, jako na předchozích koncertech - ne, že bych tam byla, jen jsem nakoukla, co letos hrají, abych si nedělala zbytečné naděje, že zahrají mé oblíbené Perrot the clown, Peeping Tom, Follow Cops back home apod. :-) Myslím, že teď už jim konečně odpustím ten zrušený koncert před šesti lety na Mallorce, na který jsem měla lístek a těšila se jak malá.. :-)

  • už se těším na další koncert (kik, 09.11.2016 10:26) Reagovat

    Bylo to super:-)

  • Koncert (olda, 09.11.2016 10:26) Reagovat

    Souhlasím s autorem stran celkového vyznění koncertu. Mně se také líbil. Setlist jsem nastudoval před koncertem a proto jsem nebyl ani nepříjemně překvapen a mohl se připravit i na písničky z novějších alb (které mne tak moc neberou). Co mne lehce iritovalo, tak to byla ona až teatrální recitace, namísto zpěvu, v písni Exit Wounds a také částečně v Protect Me... Věřím, že někdo tím mohl být naopak potěšen, ale mně se tento moment nelíbil. Nicméně ani to nepřebilo celkový dojem, který, jak jsem uvedl, na mne působil opravdu dobře. Pokud bych měl hledat svůj osobní vrchol koncertu, tak tne za mne byl v případě písničky "Special K", kdy propojení pódia s hledištěm bylo asi nejtěsnější.

  • YES!!! (Robert , 10.11.2016 23:16) Reagovat

    teda takto má vypadat zpráva z koncertu. Z takového článku se člověk opravdu něco dozví. A ne ty jedy, co tady občas plivou zamindrákovaní pisálci.

  • výborně pane Trávníčku, takto to má vypadat.... (Anonym, 10.11.2016 23:17) Reagovat

    výborně pane Trávníčku, takto to má vypadat. Díky Vám.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Brian Molko z Placebo je vyšetřován italskou policií (20.07.2023 12:52)
- Zaprášenosti: Na desce "Aladdin Sane" se David Bowie loučí se Ziggym Stardustem, na následující "Pin Ups" je jen Davidem (30.04.2023 08:00)
- Nové desky 15/2023 - od Metallicy přes Katapult po Feist (19.04.2023 08:00)
- Do Rokenrolové síně slávy byli nominováni Iron Maiden, Soundgarden nebo Kate Bush (02.02.2023 09:14)
- Rokenrolová síň slávy (opět) pozměnila svou definici toho, co znamená rock (01.02.2023 15:59)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (20-11) (26.01.2023 20:30)
- Kate Bush napsala do vybraných výtisků své nové knihy tajné vzkazy (24.01.2023 19:18)
- Audio: Spoon předělali Bowieho "I Can't Give Everything Away" do podoby křehké klavírní skladby (10.01.2023 16:39)
- Naživo: Placebo přivezli do Prahy Halloween (01.11.2022 15:53)
- Publicistika: Visconti, Pop, Eno - Tři vzpomínky na Davida Bowieho (28.09.2022 12:30)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu