Lenny dovezla do Lucerny zkušenou show i Dartha Vadera

31.10.2016 10:18 - Karolína Stránská | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Po vydání dlouho očekávané desky "Hearts", na níž recenze nešetří chválou, se mladá zpěvačka vydala na stejnojmenné turné, které zakončila ve vyprodaném Lucerna Music Baru. Spolu s předskokanem Jakubem Ondrou nachystala Lenny pro diváky odvázanější večer, než mnozí pravděpodobně čekali.

Live: Lenny

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 30. října 2016
support: Jakub Ondra
Fotogalerie

Pokud si někdo kupoval vstupenky na turné "Hearts" a čekal emocemi nabitou show, měl pravdu. Ale jen zčásti. O artwayovskou, indie folkem zavánějící část večera se postaral především Jakub Ondra, jenž Lenny doprovázel po celou dobu turné. Blonďatý písničkář nedávno změnil nahrávací studio a na novém materiálu pracuje v Německu. České publikum pozvolna rozehřál nejen cover verzemi Coldplay a MGMT, ale také vlastními singly včetně "On The Menu", Jakubovy nejhranější skladby na YouTube. Spolu se Štěpánem Krtičkou, hráčem na cajon, tvoří mladé líbivé duo, které má však tendence se během úvodní půlhodinky velice rychle oposlouchat.

Lenny, Lucerna Music Bar, Praha, 30.10.2016
© Vojta Florian / musicserver.cz
O to větším kontrastem byl nástup hvězdy večera, jež folkovou akustiku vzápětí roztrhala, když vtrhla na pódium za zvuku dynamického "Lover" a dala jasně najevo, že ani závěrečný večer svého debutového tour nehodlá strávit v klidu. Turné předcházelo vydání debutového alba a setlist byl tak dle očekávání tvořen z velké části především novými singly. Mladé zpěvačce se nicméně podařilo namíchat koktejl z EP "All My Love" a "Fighter" a docílit téměř perfektní rovnováhy.

Lenny, Lucerna Music Bar, Praha, 30.10.2016
© Vojta Florian / musicserver.cz
Výstřely v podobě "Lover" či cover verze "Whole Lotta Love" umně střídaly procítěné kousky za klavírem. Ač se mnozí durdí nad částečným playbackem, který kapelu při koncertech provází, je to právě během jímavého "Release Me", na pozadí světelné instalace noční oblohy, a komorního, chraplavého "Fighter", během nichž Lenny naplňuje svým hlasem dvě a půl Lucerny a dokazuje, že si onu předehrávku může zcela bez starostí na svém debutovém turné dovolit, neboť dav bude po hlasové stránce bohatě vykompenzován.

Lenny, Lucerna Music Bar, Praha, 30.10.2016
© Vojta Florian / musicserver.cz
Atmosféra koncertu by se dala zjednodušeně shrnout skladbou "Fun". Jak snadno se křehký, intimní přednes přehoupne do vymykající se garážové, rockové nálože, kdy se do kytary opírá po pódiu řádící Ondra Fiedler. K duetu "Letter To You" a folkrockové odlehčenosti "Standing At The Corner Of Your Heart" byl přizván Jakub Ondra. Písním však nedominoval, a to nejen kvůli Darthu Vaderovi, nahodile se pohybujícím po pódiu po vzoru hudebního klipu. Právě na juxtapozici zmíněných hudebníků se prokázalo, že Lenny se do případných nadcházejících duetů bude jen těžko hledat rovnocenný doprovod.

Lenny, Lucerna Music Bar, Praha, 30.10.2016
© Vojta Florian / musicserver.cz
Těžko věřit, že se jednalo o zpěvaččino první absolvované turné. Lenny na pódiu je stejnou Lenny, jakou vídají příznivci v jejich surových, nepřikrášlených hudebních klipech. S věčným úsměvem a zapálením pro hudbu, koketující s Darth Vaderem a ksichtící se do objektivů. Jakmile se navíc přítomným podaří odpoutat od chraplavého, jasně rozeznatelného hlasu, bude se jim těžko odtrhávat od hudbou zmítaných grimas a řeči těla, které zpěvačku při skladbách "Ghosts", "My Love" a dalších provázejí. Značku, kterou si začíná pevně budovat, jen potvrzuje šuškání návštěvníků o tom, jak podobný hlas na české hudební scéně chybí. Ačkoliv mnozí věští mladé zpěvačce velké, vyprodané sály, světelná instalace designéra Martina Hrušky jim dojem výpravného pódia poskytne, a Lenny si tak spolu s kapelou zatím může nechat publikum v dosahu konečků prstů.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY