shop.musicserver.cz
Kings Of Leon - WALLS

Kings Of Leon na "WALLS" ubrali na jižanských kořenech, přesto však natočili vyrovnanou nahrávku

Vydáno: 31.10.2016 16:00 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Česká koncertní premiéra jedné z nejúspěšnějších kapel současnosti je stále v nedohlednu, s každou další deskou ale jako by Kings Of Leon dokazovali, že mají na to podmanit si i ty státy, které na jejich hudbu dosud příliš neslyšely. Nebo to možná jen neměly šanci ukázat. "WALLS" je opět trefou do černého.

8/10

Kings Of Leon - WALLS

Vydáno: 17.10.2016
Celkový čas: 42:42

Skladby: Waste A Moment, Reverend, Around The World, Find Me, Over, Muchacho, Conversation Piece, Eyes On You, Wild, WALLS

Vydavatel: Sony Music

Jsou tomu už tři roky, co jsme se na musicserveru rozplývali nad překrásným albem "Mechanical Bull". Šestá deska Kings Of Leon nasměrovala po vlažně přijaté "Come Around Sundown" zpátky do středu zájmu fanoušků a skupina k ní vydala neuvěřitelných šest singlů. Jak jí to šlapalo na turné, jste se mohli dočíst v sérii reportáží, které jsme vám z něj přinesli, už na něm ale tři bratři Followillovi a jeden bratranec dávali dohromady nápady pro jejího následovníka.

Mechanický býk vznikal v poklidné atmosféře domácího studia v Nashvillu, kde se muzikanti poflakovali doma s dětmi a vždy k večeru zaznamenávali nové nápady, se sedmou studiovkou se ale formace rozhodla přijmout nové výzvy a zamířila nahrávat do L.A., kde vznikaly jejich první dvě kolekce. Vyměněn byl také dlouholetý producent Angelo Petraglia, který byl dosud přítomen u všech alb, a jeho místo převzal Markus Dravs, tedy člověk, jenž se významně podepsal pod úspěch "The Suburbs" od Arcade Fire, produkoval první dvě desky Mumford & Sons a mimo jiné se podílel na "Mylo Xyloto" a "Viva La Vida And Death And All Of His Friends" britských Coldplay.

"Nebyla to žádná sranda, museli jsme makat. Kolikrát už jsem byl unavený z toho přehrávání stále stejných songů znovu a znovu, dokud s nimi Markus nebyl spokojený," říká dnes zpěvák Caleb Followill smířeně. Změna prostředí a producenta se logicky podepsala i na celkovém zvuku nahrávky. Jižanský rock ustoupil do pozadí a ačkoliv je stále v některých skladbách přítomný a ke změně přízvuku frontmana pochopitelně také nedošlo, i Wikipedie už u žánrového popisu alba uvádí nejdříve pop rock a až poté jižanský rock.

Název "WALLS" je v promo materiálech označován jako zkratka k "We Are Like Love Songs", pokud byste za tím ale chtěli hledat nějaké hlubší poselství, ztráceli byste čas. Jedná se prostě jen o rozvinutí titulu na název o pěti slabikách, což je tradice, kterou Kings Of Leon drží už od počátků své kariéry.

Pro aktuální desítku skladeb je charakteristické, že se nebojí být aranžérsky bohatá, přesto však zůstává vyrovnanou sbírkou, kde na vatu není místo. Slabší momenty není snadné najít, pokud bychom ale museli nějaké zástupce vybrat, byl by to paradoxně úvodní singl "Waste A Moment", který za první ochutnávku z alba vybralo vydavatelství, doufajíc, že stadiónové halekání v refrénu zafunguje podobně jako před osmi lety u "Sex On Fire". To se samozřejmě nestalo a jen naiva by čekal, že držitelé sedmi nominací a tří cen Grammy ještě někdy natočí hit, který by úspěchy singlů z "Only By The Night" překonal.

Každý z nových songů má ale na albu svou důležitost a je jedno, za jak dlouhou dobu byl hotov. Jestli vznikal relativně svižně jako "Find Me" a na berlínské Lollapalooze odehraný "Over", či dokonce už během jediného dne jako "Reverend", nebo se naopak skládal ještě z odřezků předchozí kolekce, přepracovával se jako zrychlený "Waste A Moment", nebo se na něm dlouho a pracně pracovalo jako na titulním "WALLS".

Nejzajímavější genezi vzniku má ale určitě nejpřekvapivější účastník tracklistu, na perkuse a náladu Divokého západu hodně bohatá balada "Muchacho". Je to song o přátelství, konkrétně o jejich spolupracovníkovi, který jim dosud vyráběl všechny artworky na obaly alb, nedávno však zemřel a na "WALLS" už se tak nepodílel. Píseň však není zajímavá jen svým textem a kytarovým sólem, na nějž je Matthew Followill z celé desky nejpyšnější, ale tím, jak její vznik Caleb popisuje. "Složil jsem ji jednoho večera v hotelu v L.A. a když jsem druhý den ráno šel za klukama do studia a plný nadšení jsem jim popisoval, co ze mě vypadlo, přišlo mi, že mě vlastně ani moc neposlouchali. Spíše mě v podstatě ignorovali. Byl jsem z toho zklamaný, protože jsem z té písničky měl vážně radost, ale o pár dní později za mnou přišel náš producent a říká: 'Pojď to nahrát.' A já na to: 'Cože? Vždyť jsi to ještě ani neslyšel!' A on: 'To nevadí, ale slyšel jsem tebe, jak o tom vášnivě básníš.' V tu chvíli nám oběma došlo, že to bude vážně něco speciálního a pravdou je, že pro naše nové album je 'Muchacho' opravdu důležitý song."

Jak už ale bylo řečeno, výjimečnost jedné písně neznamená, že by ostatní strádaly. Aktuální singl "Reverend" má úžasný refrén, jeho předchůdce "Around The World" zase boduje plejádou perkusí, které připomenou "Done With It" od Kensington. Autoři dávného singlu "Spiral Staircase", který byl použit v PS3 exkluzivitě "MotorStorm", bodují i baladou "Conversation Peace", v níž Caleb prosí svůj protějšek, aby mu zkřížil cestu a mohli si tak promluvit. "Eyes On You" stojí na brumlající base a třeba "Wild" má perfektně načasovaný refrén, který vyvolává husí kůži. Největší peckou je ale stejně titulní balada "WALLS", v níž se zpívá o tom, že ne všechno můžeš zvládnout sám. Že musíš mít kolem sebe lidi, kteří ti pomůžou. Zda se jedná jen o takové obecné povzdechnutí, nebo se to dá vztáhnout i na Calebovy problémy s alkoholem, už se můžeme jen domýšlet. Jisté ale je, že tak niterná a citlivá skladba chytne za srdce jako máloco.

A o tom to vlastně všechno je. V jednom z aktuálních rozhovorů se basák Jared Followill nechává slyšet, že si je vědom toho, že se z nich stává zavedená, stará kapela, která už nemůže příliš experimentovat, a že sám nezná mnoho skupin, které by i na sedmé studiovce měly silný materiál. "Je to o tom, že mladí jdou stále dopředu a my musíme sakra makat, abychom si naše pozice udrželi a byli pokud možno pořád nejlepší". A protože "WALLS" je nejen výborná nahrávka, která svého předchůdce kvalitativně minimálně dorovnala, ale je to také jejich první album, které to v důležitých zemích jako je USA a Velká Británie vůbec poprvé dotáhlo až na první místo albového žebříčku, je zřejmé, že se jim to zatím stále daří.

NÁZORY
  • ?! (stýv, 31.10.2016 22:41) Reagovat

    tohle se hrálo před 20 lety ...

  • Kings Of Leon (Petr, 01.11.2016 12:31) Reagovat

    Jistě, každý má právo na názor. Já nesouhlasím s kladným hodnocením desky. Čistá komerce. Podezřelé je taky to, že za dva měsíce je na předposledním míste u kritiky v zahraničí

    www.anydecentmusic.com?p=3

  • ??? (anonym, 01.11.2016 12:45) Reagovat

    no prostě: nuda, nuda, šeď, šeď...

  • KOL to mají bohužel už dávno za sebou...... (Anonym, 01.11.2016 12:58) Reagovat

    KOL to mají bohužel už dávno za sebou...

  • Je to dobrý :) (Zbynek, 01.11.2016 18:01) Reagovat

    Musím se smát komentáři " tohle se hrálo před 20 lety" Všechno se opakuje a nejen v hudbě. Tisíce kapel hraje,co se hrálo.... ted z hlavy me napadli hned Artic Monkeys. Další komentář, ze je to "čistá komerce" slovo komerce ve vztahu k hudbě je tak zprofanovane jako snad víc než Alois Jirásek za komousu. Proberte se!!!! Oni to KOL dělají všechno zadarmo jen pro srandu a platí si to cely léta sami LOL. Nicméně, protože nejsem dement, tak chápu,jak je to myšleno. Je to líbivý..... Opět říkám Proberte se!!!! KOL byli vždy libiva kapela. Jen si vzpomente,jak na vas ze všech rádií řval refrén "Use somebodyyy" KOL měli a maji svůj originální sound. Na tomhle albu není taková hitovost ,ale je kompaktní a stále si drží lehký nadprůměr, i když ty velké hity asi už napsali......ono se to těžko překonává..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Kings Of Leon si v úzkostlivé "Split Screen" pokládají otázky smyslu života (04.04.2024 13:39)
- Video: Kings Of Leon ohlašují novou řadovku klipem k singlu "Mustang". Koukají v něm ze střechy (27.02.2024 08:08)
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Naživo: Fenomenální Mumford & Sons nechali ohňostroj doma, čtvrtý den Szigetu ale bavili i ADONXS, AJR nebo Nirvana (14.08.2023 18:03)
- Fotogalerie: Mumford & Sons dovedli na Szigetu desítky tisíc lidí do euforie (14.08.2023 14:44)
- Naživo: Sam Smith se stali vládci Mad Cool Festivalu, sklonit se ve Španělsku museli i Mumfordi a Queens Of The Stone Age (09.08.2023 07:55)
- Naživo: Rock im Park v prvním dni rozzářili Kings Of Leon, speciální duet předvedli Papa Roach s Hollywood Undead (07.06.2023 17:43)
- Sziget oznamuje druhou vlnu účinkujících: Mumford & Sons, Lorde, Macklemore a další (14.03.2023 15:39)
- Video: Coldplay zahráli u Jimmyho Kimmela speciální verzi "Clocks" (04.02.2023 17:39)
- Naživo: Slzavé údolí i oáza radosti. Kensington se loučili s fanoušky v Amsterdamu (05.09.2022 17:18)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia AC/DC U2 Rush Bono Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu