shop.musicserver.cz
Sima Martausová - Smej sa duša moja

"Smej sa duša moja" není jen o bezstarostném mládí Simy Martausové

Vydáno: 23.11.2016 14:30 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Sima Martausová vydává nové album o svých radostech i strastech "Smej sa duša moja". Na svůj mladý věk už dokázala neuvěřitelné věci a v její pozici by nebylo složité začít klopýtat. Proto je u našich východních sousedů nové album terčem velké pozornosti. A naprosto zasloužené.

9/10

Sima Martausová - Smej sa duša moja

Vydáno: 07.10.2016
Celkový čas: 41:39

Skladby: Šťastně nedokonalá, Balet, Svätojánske mušky, Kvarteto, Smej sa, Marína, iFóny, Ach dobre bolo mi, Čokoláda, Rovnaká vlna, Srdcia, Nečakám

Vydavatel: Agentura JOMA

Kdo Simu Martausovou někdy viděl v televizi, na koncertě či se měl možnost s ní setkat, odnášel si častokrát velmi podobné dojmy, že se jedná o velmi usměvavé a pozitivní náladou sršící mladé děvče, které svou dobrou náladou častokrát dokáže nakazit. Navíc se nejedná o žádnou naivní blbku, která by nevěděla co chce - minimálně v hudební kariéře - dokázat. Nechce být považována za opravdovou zpěvačku. Nikdy příliš nedbala na techniku a na další záležitosti, které jsou potřeba ke zvládnutí velkých popových melodií. Není žádná Adele ani Céline Dion. Naopak, označení písničkářka k ní pasuje na míru. Výhradně sama si skládá hudbu i texty a častokrát se vyzpovídává tak niterně, jak to jen jde.

Vyzvoní na sebe své nedokonalosti v otvírací skladbě "Šťastně nedokonalá" a následně připojuje recept, jak na životní těžkosti. V šansonem šmrnclém "Baletu" poprvé ukazuje krásy svého neškoleného hlasu a člověka poprvé napadne, jak by si poradila s nějakou klasickou popovou baladou. Že by to bylo skvělé, se nedá příliš pochybovat. Jediný pěvecký host na albu je Richard Müller. Ve velmi překvapivém, ale krásně znějícím duetu "Svatojánske mušky" i díky jejímu vyzrálému hlasu a povedenému textu není znát věkový rozdíl, spíš naopak si spolu obě polohy krásně sedly.

Martausová na aktuální desce vsadila vyjma kytary hodně i na klavír. Tak jako v "Kvartetu", které je směsicí přání interpretky, i v závěrečné "Nečakám", kde zase vysvětluje, co k životu opravdu nepotřebuje a snad ani nechce. Päť chlapov v kapele jsou páni muzikanti, kteří se rukou společnou a nerozdílnou podílelo na produkci a na aranžmá jednotlivých songů. Velmi decentní hudební podbarvení jednotlivých písní dodává atmosféru, kterou nálady skladeb potřebují. Občas se dostane ke slovu harmonika, saxofon hostujícího Jána Slezáka a velmi mírné bicí Igora Sabo.

Radostná titulní píseň se tak rychle vystřídá s autobiografickým příběhem "iFóny", který popisuje zážitek, když Martausová byla pozvána na rande a muž se místo ní věnoval na mobilu sociálním sítím a chatoval si s kamarády. Nejen bezstarostná a veselá - i vážná dokáže mladá hudebnice být. Třeba v nádherně sugestivní a procítěné "Ach dobre bolo mi", kde odněkud zezadu jako by bylo slyšet Janu Kirschner.

Opravdu těžko se hledá nějaký lapsus nebo vata této desky. Martausová se sama na své webové stránce charakterizuje jako holka, která miluje fialky, hudbu, přírodu, kávu, lidi a toho, kdo je stvořil, s nechybějícím smajlíkem na konci. Někdy člověka možná napadne, jestli ty texty nejsou až příliš otevřené. Upřímnost se v dnešním světě plném falešné korektnosti a farizejství moc nehodí, tady však dostanete obraz zpěvačky takové, jaká doopravdy je. A vzrůstající úspěchy Martausové na Slovensku ukazují, že tohle si lidé poslechnou rádi.

NÁZORY
  • ? (Anonym, 23.11.2016 15:23) Reagovat

    ten cover je myšlen vážně? To snad ne...

  • No Celine Dion ozaj nie je. Ja proti Sime nemám n... (Michal, 23.11.2016 21:06) Reagovat

    No Celine Dion ozaj nie je. Ja proti Sime nemám nič, ale speváčka by asi mala vyzerať trochu inak - hlasovo. Mať rozsah päť tónov nie je boh vie aká výhra. Je mladá, "čerstvá" ale obávam sa, že o dva roky po nej ani pes neštekne. Texty na albume sú ale pekné. Naopak: Celine keby spievala aj "Šla Naninka do zelí" tak to vyznie veľkolepo. A to Celine nemám moc rád, ale hlas ma božský to musí uznať každý.

    • Re: No Celine Dion ozaj nie je. Ja proti Sime nemám n... (K., 23.11.2016 21:48) Reagovat

      Sima je především písničkářka a muzikantka. Píše si hudbu i texty, ve kterých prezentuje své světonázory a to vše zpívá svým příjemným hlasem. K tomu nepotřebuje pět oktáv, její síla je právě v tom muzikanství, ne v pěveckém exibicionismu. Každý ať si poslouchá co s mu líbí, ale třeba já bych dala Simě vždycky přednost před Celine a jejím standardním středním proudem.

      • Re: No Celine Dion ozaj nie je. Ja proti Sime nemám n... (PHk, 13.03.2017 18:42) Reagovat

        Sima Martausová. O pesničky sa delím s ľuďmi...

        Vyžaruje spokojnosť, pokoru, charizmu. Keď sa objaví na pódiu, ľudia s nadšením tlieskajú a tešia sa na pesničky a muziku z jej pera. Milá, nežná, modrooká speváčka, v súčasnosti aj herečka v  Radošinskom naivnom divadle, je osviežením slovenských rozhlasových staníc.

        Zdroj: www.inbar.sk/dining/detail-clanku/clanok/sima-martausova-o-pesnicky-sa-delim-s-ludmi.html


  • Matriacovu lubim (Heli, 25.11.2016 20:33) Reagovat

    Ona ma bardzo dobre piosenki

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Michal Prokop si na Krásný ztráty Live pozval Richarda Müllera (15.02.2024 17:29)
- Video: "Jsme nerozdělitelní." Jana Kirschner nás v klipu "Delia nás" zahrnuje pozitivitou (09.02.2024 11:18)
- Video: Hip hop a lidovka v jednom: "Struny" Jany Kirschner ukazují její všestrannost (18.01.2024 08:39)
- Video: Emma Smetana zpívá poprvé česky a rovnou duet. V písni "Tahle jedna vteřina" ji doprovází Richard Müller (25.06.2023 09:12)
- Naživo: Páteční Metronome Prague se dal do pohybu (nejen větrného) (24.06.2023 16:25)
- Fotogalerie: Metronome Prague pokračoval se Zaz, Editors, Janou Kirschner, Zrním a dalšími (24.06.2023 11:30)
- Céline Dion kvůli nemoci zrušila celé evropské turné (27.05.2023 18:43)
- Nové desky 19/2023 - od Jonas Brothers přes Lauren Daigle po Alison Goldfrapp (17.05.2023 16:30)
- Céline Dion natočila několik písní pro soundtrack k filmu "Love Again", ve kterém i hraje (15.05.2023 08:21)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu